Ce este dermatita atopică? Cum, când și de ce apare ea?

Bună ziua, numele meu este Petruța Moș și sunt medic dermatolog în cadrul centrului medical Anastasios. Astăzi vreau să vă vorbesc despre dermatita atopică. Ce este ea? Cum se manifestă, și nu în ultimul rând, de ce apare ea?

După cum știm, pielea este cel mai mare organ al nostru și ea reprezintă o barieră naturală dublă care ne protejează de bacterii, iritanți și alergeni. Dermatita atopică este o afecțiune cronică, adică de lungă durată la nivelul pielii și tinde să reapară periodic.

Simptomele principale sunt roșeața sau iritarea pielii, care este însoțită de senzația de mâncărime. Dermatita atopică se întâlnește cel mai frecvent la copii, dar ea poate să apară la orice vârstă și duce la scăderea considerabilă a calității vieții, atât a persoanei afectate, cât și a anturajului, în special atunci când este vorba de părinți și cel care suferă de dermatită este copilul. Părinții știu deja, dacă nu doarme copilul, nu doarme toată casa. Dermatita atopică la copii este prezentată în detaliu într-un material produs de Dr. Codruța Tincău ce poate fi găsit aici.

Dar ce este atopia?

Atopia este o predispoziție genetică la dezvoltarea unor afecțiuni ale pielii și ale căilor respiratorii, precum eczema, astmul și rinita alergică. Persoanele cu atopie pot fi sensibile la diverși alergeni din mediul înconjurător, cum ar fi polenul, praful, acarienii sau anumite alimente. Această sensibilitate poate duce la reacții alergice, cum ar fi inflamația pielii (eczema) sau inflamația căilor respiratorii (astm, rinită alergică). Deși nu există un tratament curativ pentru atopie, există opțiuni de gestionare a simptomelor, cum ar fi evitarea alergenilor cunoscuți, utilizarea de medicamente prescrise și menținerea unei igiene adecvate a pielii.

Există o predispoziție genetică, observându-se că este mai frecventă în cazurile unui istoric de atopie în familie. De asemenea, studiile recente arată că o serie de factori de mediu contribuie la aspectul și durata dermatitei atopice.

Printre aceștia voi include: igiena excesivă – care este din ce în mai frecventă în rândul populației, în special din prisma situației curente în care ne aflăm. Trebuie să fim conștienți că toate produsele de curățare conțin substanțe care au un factor iritant asupra pielii, iar acest lucru favorizează practic apariția dermatitei.

Un alt motiv poate fi atunci când locuim într-o casă slab ventilată. Acest lucru favorizează proliferarea acarienilor și a alergenilor, iar atunci dermatita apare ca un răspuns al corpului față de mediul la care este expus. În astfel de cazuri este frecvent însoțită de febra de fân.

Acarienii sunt microorganisme care trăiesc în praful de casă și sunt responsabili de unele alergii, iar “febra de fân” sau rinita alergică cum i se mai spune în limbaj de specialitate, este un răspuns al organismului la anumiți alergeni și are simptome similare cu ale unei răceli banale. Ne curge nasul, avem nasul înfundat, strănutăm, lăcrimăm, doar că durata acestor simptome este semnificativ mai lungă, adică este persistentă.

Alți factori care pot favoriza apariția dermatitei sunt: expunerea în exces la animale de companie, expunerea la fumul de țigară, la poluare industrială sau poluarea din marile orașe, acolo unde știți bine că traficul este intens.

Deși există o serie de tratamente, mai nou medicamente din terapia biologică, datele sunt încă puține. Practic nu avem încă un remediu foarte țintit pentru vindecarea dermatitei atopice. Dar acest aspect legat de tratament îl voi detalia cu altă ocazie. Vestea bună este că în majoritatea cazurilor, dermatita se atenuează în timp până când dispare complet la vârsta adultă.

Ce putem face noi cei care suferim de dermatita atopică, pentru a ameliora simptomele ei?

Există mai multe lucruri pe care le putem face, și voi încerca să le grupez în funcție de categoria din care fac parte.

Vă recomand să curățăm pielea cu produse special concepute pentru pielea alergică, și aici mă refer la produse fără parfum, fără conservați sau coloranți și fără a freca pielea.

Spălăm pielea cu mâinile și nu cu buretele sau cu mănușă de baie abrazivă. Nu vrem să deteriorăm stratul superficial al pielii și astfel să favorizăm apariția dermatitei.

Recomand să folosim o cantitate mică de săpun blând. În anumite situații se recomandă folosirea săpunului de 2-3 ori pe săptămână, pentru a nu agresa bariera lipidică cu rol protector a pielii care este responsabilă cu meținerea apei în piele.

Este important să evităm săpunurile alcaline. Aici putem alege geluri de curățare cu conținut ridicat de lipide, grăsime.

Clătim foarte bine pielea. Este foarte important ca atunci când folosim produse de curățare, acestea să nu rămână pe piele după folosire, deoarece au efect iritant. Uscăm pielea cu un prosop de bumbac, moale, prin tamponare și nu prin frecare.

Este indicat să aplicăm creme grase după baie pentru a împiedica pierderea apei din piele și astfel prevenim acea senzație de piele uscată.

Evităm băile prelungite și fierbinți. Temperatura ideală pentru o baie este între 32 și 34 de grade, nu mai mult. Sugestia mea este să faceți dușuri scurte și nu băi prelungite în cadă cu spumante. Știu, tuturor ne place o baie prelungită cu spumant parfumat, din păcate nu e potrivit pentru toată lumea, mai ales în cazul acelor pesoane cu piele sensibilă.

Este foarte important ca hainele ce vin în contact cu pielea noastră să aibă o textură fină și să nu irite. Vă recomand să alegeți materiale din bumbac care permit evaporarea cu ușurință a transpirației și să evităm pe cât posibil haine din fibre sintetice. De asemenea, evitați lâna obișnuită sau alte materiale aspre, cum ar fi: paietele sau firele metalice.

Trebuie să ne asigurăm că hainele spălate sunt bine clătite, deoarece detergenții și dezinfectanții de haine, de regulă sunt iritanți atunci când intră în contact cu pielea. Aici, ca și soluție, putem opta pentru detergenți hipoalergenici. Și același lucru este valabil și pentru balsamul de rufe.

Hainele noi necesită spălare pentru a îndepărta eventualele substanțe chimice din procesul de fabricație. Este indicat să tăiem etichetele, cusăturile care deranjează pot fi acoperite cu mătase sau bumbac fin. La fel capsele care vin în contact cu pielea, mai ales când sunteți alergici la metale.

Casa să fie bine aerisită. Să ne facem obiceiul de a aerisi camerele în fiecare zi și temperatura să nu depășească 22 de grade. Aerul să nu fie prea umed, dar nici prea uscat. La nevoie se poate folosi după caz, dezumidificator sau umidificator, mai nou există aparate de purifiere a aerului cu funcție mixtă.

Să utilizăm perne și pilote care nu conțin pene sau puf. Recomand, de asemenea, perdele subțiri și covoare cu fir scurt care nu rețin mult praf. Saltelele, pernele, plapumele să fie schimbate periodic și putem folosi huse anti acarieni. NU folosiți așternuturi mai mult de 2 săptămâni! Timpul ideal de folosire pentru un așternut de pat este de o săptămână.

Ce putem face când dermatita atopică apare la bebeluși?

Atunci când dermatita atopică apare la bebeluși, se încurajează alăptarea când este posibil, deoarece sugarii care prezintă predispoziție pentru dermatita atopică, dezvoltă forme mai ușoare. Alăptarea având un rol protector.

Atenție însă ulterior la diversificarea alimentației, deoarece în funcție de alimentele pe care le introduceți în alimentație, acestea pot reactiva dermatita într-o formă mai ușoară sau mai severă. Și sigur este bine să fim atenți la astfel de detalii pentru a evita alimentele care favorizează reapariția ei. Recomand să luați legătura cu medicul de familie sau pediatru pentru a vă ghida și monitoriza.

Să fim atenți la unghiuțe, să fie tot timpul tăiate și mai ales în primele două-trei luni recomand folosirea acelor mănușițe protectoare ca să evităm eventualele leziuni la nivelul feței făcute involuntar de bebeluș.

Ce putem face când copiii noștri au dermatită atopică?

Când vine vorba de copii, să fie tăiate unghiuțele scurt pentru a evita scărpinatul și a evita suprainfectarea leziunilor de eczemă. Dacă copilul are eczemă, atunci este bine să acoperim acea zonă de piele pentru a evita scărpinatul eczemei în somn, care este de multe ori inevitabil.

Vă încurajez să folosiți pijamale din bumbac de calitate superioară pentru copii, mai ales pentru că petrec mult timp îmbrăcați în ele.

Să evităm să îmbrăcăm copiii prea gros, mai ales în cazul copiilor mici. Dacă le explicăm de ce, și bunicii sigur vor înțelege.

Aici vreau să menționez un lucru legat de animale de companie. Riscul de a dezvolta alergie penru copii este mai mic dacă animalul este deja în familie.

Dar nu în ultimul rând trebuie să le asigurăm copiilor noștri și un mediu familiar, armonios, un nivel bun de comunicare, la fel cum ar trebui să aibă parte la grădiniță, în școală și în alte relații colegiale. Este cunoscut și documentat științific că stresul are un impact negativ asupra sănătății copiilor și poate favoriza apariția dermatitei atopice.

Vă recomand să evitați temperaturile extreme. Să nu ieșiți afară cu mâinile ude, să aveți un stil de viață sănătos, o alimentație echilibrată, așa numita alimentație antiinflamatorie. O să detaliez cu altă ocazie.

În anotimpul cald vă recomand să purtați haine lejere. Pantaloni scurți, tricou, pentru că se știe că expunerea ușoară la soare poate avea un efect benefic asupra pielii predispuse la atopie. Așa că vă încurajez să petreceți timp în aer liber. Încercați să nu vă jenați dacă sunt expuse la vedere leziunile de dermatită. Cu toții suntem diferiți și multe persoane au semne, pete pe piele.
Mediul în care trăim, muncim este foarte important. Evitați pe cât posibil fumul de țigară, mucegaiul.

În încheiere vreau să îmi exprim speranța că am reușit să vă transmit informațiile despre dermatita atopică într-un mod cât mai simplu, sper, ușor de înțeles. Și că vă veți folosi de ele pentru a vă ajuta în tratamentul acestei afecțiuni.

Știu că mulți dintre voi veți avea diferite întrebări față de acest subiect, așa că am să vă rog să le lăsați în comentarii și eu voi încerca să vă răspund la cât mai multe dintre ele.

Vă mulțumesc!

Dr. Petruța Moș


Pentru programări în cadrul departamentului de Dermatologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos.

Dermatologie Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios

Dermatologie Bacău | Centrul Medical Anastasios

Dermatologie Zalău | Centrul Medical Anastasios

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai