Ce este adenomul de prostată? Cum, când și de ce apare?

YouTube player

Bună ziua, numele meu este Nucu Alexandru Marica și sunt medic specialist urolog în cadrul Centrului Medical Anastasios din Cluj-Napoca.

Astăzi vreau să vă vorbesc despre adenomul de prostată și simptomele urinare joase cu care se asociază. Voi încerca în acestă postare să răspund la cele mai frecvente întrebări pe care le au pacienții despre adenomul de prostată atunci când vin la un control urologic, grupând întrebările și explicațiile în așa fel încât ele să fie cât mai ușor de înțeles de către dumneavoastră. Dacă sunt întrebări pe care le-am ratat sau la care ați dori lămuriri suplimentare am să vă rog să le lăsați în comentarii și în limita timpului voi încerca să le răspund.

Care sunt simptomele frecvente la adenomul de prostată?

Printre cele mai frecvente simptome care aduc pacienți la medicul urolog se numără apariția de sânge în urină sau urina colorată în roșu, numită hematurie, nevoia de a urina des, durerea locală sau senzația de usturime la urinare. Adenomul de prostată este cea mai frecventă tumora benignă, adică necanceroasă a bărbatului cu vârstă de peste 60 de ani. 70% dintre bărbați suferim de această afecțiune, mărirea volumui prostatic făcându-se sub influența hormonilor androgeni. Adenomul de prostată este o afecțiune cu evoluție fără manifestări vizibile, pe parcursul a mai multor ani, iar modificările induse asupra aparatului urinar sunt lente.

Semnele și simptomele care ar trebui să vă atragă atenția asupra posibilei existențe a unui adenom de prostată sunt rezultatul dintre obstrucția subvezicală provocată de mărimea în volum a prostatei, adică forța care se opune unei urinări corespunzătoare și mecanismele de adaptare ale vezicii urinare care la început vor reuși să le compenseze până la un punct, când adenomul de prostată va deveni simptomatic. Aceste simptome pot fi de tip obstructiv, precum jetul urinar cu presiunea slabă, urinarea dificilă, senzația de golire incompletă a vezicii urinare sau retenția de urină și de tip iritativ, adică frecvența crescută a urinărilor, polachiuria, în special noaptea, senzația bruscă și imperioasă de a urina, pseudoincontinența prin urgență a urinării, adică pierderea de urină.

Ce este prostata? Care este funcția ei?

Prostata este o glandă accesorie a aparatului genital masculin, care se află la baza vezicii urinare și care înconjoară porțiunea inițială a uretrei, care este practic canalul prin care se evacuează urina din vezica urinară în exterior. Prostata are rolul de a secreta un lichid ce înglobează spermatozoizii și le accelerează motilitatea, formând împreună lichidul spermatic. În plus, secretă și substanțe antibacteriene care asigură o anumită protecție împotriva infecțiilor urinare.

Ce se poate întâmpla dacă ea crește?

Creșterea în volum a prostatei realizează comprimarea în timp a uretrei determinând modificări ale actului de urinare. Astfel apar semnele și simptomele urinare care anunță existența unui adenom de prostată.

Cum diagnosticăm adenomul de prostată?

Diagnosticarea adenomului de prostată presupune o analiză a istoricului medical, examinarea fizică a pacientului printr-un examen de tușeu rectal, ecografia endorectală sau abdominală suprapubiană și analiza PSA care este un antigen specific prostatic și poate fi crescut în caz de cancer de prostată, infecții și inflamații la nivelul prostatic sau uneori în cazul adenoamelor voluminoase.

Deseori ne vom folosi de chestionare standardizate ale simptomelor prostatice și de valoarea funcției rectile atât pentru valoarea gradului de severitate a acestei patologii, cât și pentru monitorizarea în timp a evoluției în funcție de tratamentul prescris.

Se mai pot utiliza și alte explorări imagistice pentru stabilirea evoluției adenomului de prostată și pentru identificarea eventualelor complicații, cum ar fi orografia cu substanță de contrast, rezonanța magnetică nucleară sau computer tomografia. Trebuie însă avut în vedere că este necesar un control medical de urgență dacă există sânge în urină, durerea sau senzația de arsură la urinare, ori incapacitatea de a urina, adică retenția de urină care poate fi atât acută cu dureri la nivel suprapubian sau cronică prin pierderea treptată a capacității de urinare.

Care este diferența dintre adenomul de prostată și cancerul de prostată?

Chiar dacă adenomul de prostată și cancerul de prostată pot avea simptome similare, aceste două afecțiuni sunt diferite. Adenomul de prostată este benign, adică necanceros și în același timp nu crește riscul de apariție a cancerului de prostată.

Diagnosticul diferențial trebuie făcut de asemenea și cu infecțiile urinare, strictura de uretră, adică îngustarea acesteia și alte afecțiuni ale prostatei. Din acest motiv este foarte important atunci când mergem la medicul orolog cu o problemă, să încercăm să prezentăm evenimentele într-o ordine cronologică cât mai fixă pentru a ajuta astfel la diagnosticarea corectă a problemei medicale. Evoluția adenomului de prostată este în cele mai multe cazuri favorabilă atunci când suntem diagnosticați cu ea la timp și urmăm tratamentul indicat de către medicul specialist.

Care este riscul ignorării adenomului de prostată?

Ignorarea adenomului de prostată poate avea consecințe nefaste, de exemplu cel mai adesea adenomul de prostată se corelează cu infecțiile urinare, retenția de urină, litiaza vezicală, adică pietrele din vezica urinară și poate merge până la insuficiența renală în cazurile grave. Dacă prezentați însă simptomele pe care le-am discutat anterior este bine să mergeți la un consult la un medic urolog.

Care este tratamentul pentru adenomul de prostată?

Tratamentul pentru adenomul de prostată variază în funcție de mărimea prostatei, vârsta pacientului și starea generală de sănătate. Există numeroase metode de tratament care pot ajuta la ameliorarea simptomelor, iar acestea pot include modificări ale stilului de viață, administrarea de medicamente, proceduri minim invazive sau intervenții chirurgicale.

La acest moment tratamentul chirurgical al adenomului de prostată se realizează după ce tratamentul medical se dovedește insuficient sau ineficient, prin tehnica rezecției endoscopice a adenomului de prostată, așa zisa TURP, o operație minim invazivă, fără tăietură, prin care se excizează fragmentele de prostată care înconjoară uretra și astfel facilitează și ușurează urinarea.

Noile tehnici folosind laserele încep de asemenea să fie tot mai folosite în practica medicală curentă. Chirurgia deschisă rămâne rezervată pentru cazurile de adenoame cu dimensiuni foarte mari.

Deși uneori pacienții se obișnuiesc cu gândul că se trezesc de mai multe ori pe noapte, că au senzația de golire incompletă după urinare, jetul slab, ezitant sau urinează frecvent și puțin, vreau să înțelegeți că această boală are tratament în cele mai multe dintre cazuri. În urma acestui tratament, calitatea urinării se îmbunătățește semnificativ și în același timp și calitatea vieții pacientului se îmbunătățește prin prisma faptului că nu mai este nevoit să întrerupă somnul de noapte pentru a merge la toaletă și a urina, nu mai scapă urină sau nu mai este nevoit să își întrerupă din activități pentru a urina de urgență.

Este recomandat, mai ales dacă aveți o vârstă înaintată să mergeți la un control la medicul specilist urolog cel puțin o dată pe an. Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate.

Dr. Nucu Alexandru Marica – Medic Specialist Urolog

Pentru programări în cadrul departamentului de Urologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Urologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca

Urologie Centrul Medical Anastasios Bacău

Urologie Centrul Medical Anastasios Zalău

Pentru mai multe informații, puteți accesa și Adenomul de Prostată sau Cancerul de Prostată.

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai