Cauzele apariției pirozisului – Totul despre arsurile la stomac

YouTube player

Ce sunt arsurile la stomac?

Arsurile la stomac sunt o senzație dureroasă, de arsură în mijlocul pieptului. Sunt cauzate de acidul gastric care urcă în esofag (reflux), care trece prin piept, aproape de inimă. Arsurile la stomac sunt un simptom ocazional pentru mulți oameni și o afecțiune cronică pentru alții, care apare frecvent. Atunci când este cronică, este posibil să aveți GERD (boala de reflux gastroesofagian).

Cine poate suferi de arsuri la stomac?

Mulți oameni au arsuri la stomac ocazional. Acestea pot fi declanșate de o masă deosebit de bogată sau acidă, sau de o presiune abdominală suplimentară, cum ar fi în timpul sarcinii. Arsurile la stomac care apar în mod regulat sunt un simptom al refluxului acid cronic (GERD), care este, de asemenea, relativ frecvent. Printre factorii de risc se numără obezitatea (un indice de masă corporală mai mare de 30) și supraponderabilitate (un indice de masă corporală mai mare de 25), fumatul și expunerea la fumatul pasiv.

Simptome și cauze

Cum se simt arsurile la stomac?

Arsurile la stomac se simt ca o arsură acidă în piept, ceea ce este destul de aproape de ceea ce este de fapt. Esofagul dumneavoastră, tubul de înghițire care începe la nivelul gâtului, coboară prin mijlocul pieptului pentru a ajunge la stomac. Arsurile la stomac încep în acest tub, dar senzația radiază adesea prin piept și, uneori, în gât. Este o senzație de arsură care poate fi de la ușoară la severă.

Când apar arsurile la stomac?

Este posibil să observați arsuri la stomac mai mult atunci când:

 • Stați întins/ă.
 • Vă aplecați.
 • Ați luat cina târziu.
 • Ați mâncat o masă bogată, acidă sau condimentată.

Cât durează arsurile la stomac?

Arsurile la stomac pot dura de la câteva minute până la câteva ore. Ar trebui să dispară atunci când ultima masă pe care ați mâncat-o a fost eliminată din stomac. Odată ce stomacul și-a golit conținutul, nu ar trebui să mai rămână nimic care să urce înapoi (reflux). În funcție de masă, poate dura între două și cinci ore pentru ca stomacul să termine de digerat. Mâncărurile bogate și grase au nevoie de mai mult timp pentru a se descompune în stomac.

Care sunt simptomele pirozisului?

tratament arsuri la stomac

Poate fi greu să faceți diferența între arsurile la stomac și alte tipuri de dureri în piept. Dacă nu sunteți sigur de tipul de durere pe care o simțiți, este întotdeauna o idee bună să discutați cu un medic gastroenterolog. De asemenea, poate fi de ajutor să vă concentrați asupra altor simptome pe care le puteți avea împreună cu aceasta. Aceste simptome însoțitoare vă pot ajuta să deosebiți arsurile la stomac de un atac de cord sau de alte tulburări esofagiene.

Dacă arsurile la stomac sunt de la refluxul acid, este posibil să aveți:

 • Un gust acru în gură.
 • Greață.
 • Regurgitare a alimentelor.
 • Alte simptome atipice ale refluxului acid, includ:
 • Balonarea stomacului și supraaglomerarea.
 • Sughiț.
 • Tuse cronică.
 • Înrăutățirea astmului.
 • Dureri în gât.
 • Laringită.
 • Dificultate la înghițire sau senzația că aveți un nod în gât.
 • Durere toracică asemănătoare anginei pectorale (durere toracică noncardică).

Care sunt cauzele arsurilor la stomac?

În legătură cu BRGE, arsurile la stomac apar atunci când sucurile gastrice, inclusiv acizii și enzimele, se refulează în esofag. Stomacul are o mucoasă groasă care îl protejează de aceste substanțe, dar esofagul nu are. O supapă din partea de jos a esofagului, numită sfincterul esofagian inferior, ar trebui să împiedice conținutul stomacului să se întoarcă în sus. Dar, uneori, este slab sau nu se închide până la capăt.

Diferite lucruri pot face ca sfincterul tău esofagian inferior să slăbească sau să se relaxeze prea mult, cum ar fi:

 • Inhalarea de fum.
 • Presiune abdominală suplimentară din cauza greutății corporale, a hainelor strâmte sau a sarcinii.
 • Hernia hiatală, atunci când stomacul împinge în sus prin diafragmă.
 • O masă grea care vă întinde stomacul și rămâne în el mai mult timp.
 • Indigestie și gaze, când bule de gaz se ridică prin tractul GI (gastrointestinal).
 • Întinderea prea curând după ce ați mâncat.
 • Anumite alimente, inclusiv cafeaua, ciocolata, citricele, menta și sosul de roșii.
 • Anumite medicamente, inclusiv pastilele contraceptive și medicamente pentru tensiune arterială.
 • Adesea, mai mult de unul dintre acești factori contribuie la refluxul acid și arsurile la stomac.

De ce am arsuri la stomac?

Dacă arsurile la stomac sunt relativ noi pentru dvs. și nu v-ați schimbat recent dieta sau stilul de viață, este posibil să le aveți din alte motive care se pot dezvolta treptat în timp. De exemplu:

 • Îmbătrânirea. Arsurile la stomac pot apărea sau se pot agrava pe măsură ce îmbătrâniți, deoarece mușchii dumneavoastră slăbesc, inclusiv sfincterul esofagian inferior.
 • Creșterea în greutate. Majoritatea oamenilor se îngrașă treptat, dar simptomele creșterii în greutate (cum ar fi arsurile la stomac) pot apărea brusc atunci când atingeți un anumit prag.
 • Medicamente. Dacă v-ați schimbat recent sau ați adăugat medicamente noi, întrebați furnizorul de servicii medicale dacă acestea ar putea provoca refluxul gastric.

Arsurile la stomac sunt întotdeauna cauzate de refluxul acid?

Pirozisul este, de obicei, o afecțiune a esofagului, cauza cea mai probabilă fiind refluxul acid. Dar există și alte câteva afecțiuni care pot provoca aceeași senzație. De exemplu:

 • Ulcerul esofagian. Ulcerele sunt răni cauzate de eroziunea mucoasei din tractul gastrointestinal. Acestea provoacă un fel de durere de arsură revelatoare. Ulcerele din esofag sunt mult mai puțin frecvente decât cele din stomac sau intestin. Atunci când apar, se datorează de obicei refluxului de acid. Dar refluxul nu este singura cauză posibilă. Utilizarea excesivă a medicamentelor, precum aspirina și ibuprofenul, poate provoca, de asemenea, ulcere.
 • Esofagita. O inflamație severă la nivelul esofagului poate provoca o senzație de arsură. Cauzele includ GERD în sine, viruși, infecții fungice și anumite medicamente. O afecțiune alergică a esofagului (esofagita eozinofilică) poate duce, de asemenea, la arsuri la stomac.
 • Arsuri la stomac funcționale/hipersensibilitate la reflux. Tulburările gastrointestinale funcționale sunt tulburări ale conexiunii intestin-cerebel – modul în care sistemul nervos transmite senzațiile din sistemul digestiv către creier. Arsurile la stomac funcționale se simt ca arsurile la stomac clasice, dar nu există niciun semn de reflux acid, eroziune sau inflamație. Hipersensibilitatea la reflux este cauzată de refluxul non-acid. Nervii hiperactivi pot contribui la senzația de arsură (hipersensibilitate viscerală).

Sunt arsurile la stomac grave?

Arsurile la stomac ocazionale sunt inconfortabile, dar nu provoacă pagube reale. De fapt, o anumită cantitate de reflux acid este normală și majoritatea oamenilor nici măcar nu o simt. Dacă îl simțiți, este posibil să aveți mai mult reflux acid decât poate tolera esofagul dumneavoastră. Dacă acest lucru se întâmplă ocazional, este o rană minoră care se va vindeca rapid. Dacă se întâmplă însă în mod regulat, este posibil ca mucoasa esofagului să nu aibă suficient timp să se vindece între timp.

Când mucoasa esofagului dvs. este rănită în mod constant, aceasta poate duce la complicații pe termen lung, cum ar fi:

 • Stricturi esofagiene. Atunci când țesuturile care vă căptușesc esofagul sunt inflamate în mod constant, în cele din urmă ar putea începe să se înlocuiască cu țesut cicatricial. Deoarece esofagul este, în esență, un tub lung, acea inflamație și cicatrizarea vor face ca esofagul dumneavoastră să se îngusteze. Acest lucru poate duce la probleme de înghițire și la blocarea alimentelor în esofag.
 • Metaplazia intestinală. Uneori, în loc de cicatrizare, țesuturile suferă un alt tip de schimbare. Se numește metaplazie intestinală, deoarece se schimbă pentru a semăna mai mult cu mucoasa intestinelor dumneavoastră. Când se întâmplă în esofag, se mai numește și esofagul lui Barrett. Aceasta este considerată o afecțiune precanceroasă.
 • Cancer esofagian. Doar un procent mic de oameni dezvoltă cancer esofagian. Dar există o cale directă de la inflamația persistentă (esofagita) la modificările celulare (esofagul Barrett) care duc la cancer. Riscul crește cu cât arsurile la stomac sunt mai severe și cu cât rămân netratate mai mult timp.

Refluxul acid care provoacă arsuri la stomac poate indica și alte probleme ascunse în sistemul dumneavoastră digestiv. De exemplu, este posibil să aveți prea mult acid în stomac, ceea ce poate provoca complicații precum gastrita și ulcerul gastric. Refluxul acid poate, de asemenea, să vă agraveze astmul sau alte afecțiuni respiratorii cronice. Dacă refluxul urcă în gât, poate provoca umflături și poate duce la ulcere și excrescențe acolo.

Cum se diagnostichează arsurile la stomac?

Arsurile la stomac sunt o senzație pe care o veți descrie doctorului gastroenterolog. Majoritatea medicilor vor recunoaște pirozisul după descrierea acestora. Este posibil să nu fie nevoie să investigheze dacă este ocazională sau ușoară. Dar dacă suspectează că aveți o afecțiune cronică, ar putea dori să se uite la esofagul dvs. pentru a vedea dacă există semne de afectare.

Testele pentru a vă examina esofagul includ:

 • Endoscopie superioară. Examenele de endoscopie vă privesc organele din interior. Acestea presupun trecerea unui endoscop – o cameră mică, luminată, la capătul unui tub lung – în corpul dumneavoastră. O endoscopie superioară, numită și procedura EGD, examinează tractul GI superior, de la esofag la stomac și până în partea superioară a intestinului subțire. Endoscopul intră pe gât (cu medicamente pentru a vă face să vă simțiți confortabil). Acesta poate căuta semne de esofagită, hernie sau esofagul lui Barrett.
 • Testul pH-ului esofagian. Acest test presupune implantarea unei capsule fără fir în esofag, care detectează pH-ul (nivelul de aciditate) din esofag în timp. Aceasta poate fi implantată în timpul unei endoscopii superioare sau prin intermediul unei sonde nazogastrice. Aceasta transmite citirile către un receptor pe care îl purtați la brâu. De asemenea, vă veți înregistra simptomele și momentele în care acestea apar într-un jurnal pentru a le compara cu citirile. După o perioadă desemnată, medicul va prelua capsula și va colecta datele.

Care este tratamentul pentru pirozis?

Puteți trata arsurile la stomac ocazionale la domiciliu cu medicamente fără prescripție medicală și ajustări ale stilului de viață. Dar pentru arsurile frecvente la stomac, este posibil să aveți nevoie de medicamente eliberate pe bază de rețetă. Medicamentele reduc acidul care iese din stomac în esofag. Dar ele nu rezolvă problema inițială a sfincterului esofagian inferior. Dacă medicamentele nu funcționează, este posibil să aveți nevoie de un tratament suplimentar.

Surse:

medicalnewstoday.com

en.wikipedia.org

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai