Bună ziua, numele meu este Nucu Alexandru Marica și sunt medic specialist urolog în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj Napoca.
Afecțiunile testiculelor și cauzele durerii testiculare
Astăzi vă voi vorbi despre afecțiunile testiculelor, cât și despre acele patologii care pot cauza durerea testiculară. Pe parcursul vieții, băieții care ulterior vor deveni adulți, pot suferi într-un fel sau altul, diverse afecțiuni care să cauzeze disconfort sau durere testiculară, precum și din păcate pot dezvolta patologii canceroase la acest nivel. Încă de la naștere este important ca nou născutul să fie evaluat și din punct de vedere a integrității organelor sexuale.
Ce este criptorhidia? (Testiculul necoborât în scrot)
Criptorhidia sau testicul necoborât în scrot necesită un consult pediatric și apoi din partea chirurgului pediatric, mai ales având în vedere că netratată poate determina pe lângă pierderea funcției testiculului necoborât, creșterea riscului de transformare malignă, adică adulții care nu au fost operați pentru coborârea testiculului la timp vor avea o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer testicular pe parcursul trecerii anilor.
Ce este torsiunea testiculară?
Copiii și tinerii pot suferi de torsiune testiculară sau de funicul spermatic, care este o urgență medico-chirurgicală și va fi tratată în funcție de vârstă de către medicul de chirurgie pediatrică la copii și de către medicul urolog în ceea ce privește adulții. Practic testiculul, sau mai bine zis funiculul spermatic, care conține vasele ce asigură vascularizația testiculului, se răsucește în jurul propriului ax determinând întreruperea alimentării cu sânge a testiculului. Acest lucru va determina o durere puternică, bruscă însoțită de greață și fenomene de inflamație locală. Netratată la timp poate determina necroza testiculului și practic pierderea acestuia. Se intervine chirurgical, practicându-se operația de detorsiune a funiculul spermatic și apoi de fixare a testiculului la nivelul peretelui scrotal, pentru a evita reapariția simptomelor pe viitor.
Epididimul și orhi-epididimita
Epididimul este o structură tubulară, situată în spatele testiculului, cu scopul de a produce și depozitat spermatozoizii. Uneori din cauza anumitor infecții, el poate să se inflameze, cauzând durere, disconfort local, determinând chiar creșterea în dimensiuni a scrotului, înroșirea acestuia, sensibilitate la atingere, deseori acompaniate de febră. Adesea inflamația cuprinde și testiculul, creând un blob tumefiat din cele două orhi-epididimită.
Tratamentul este de regulă unul antibiotic care este ales în funcție de cauză care a determinat apariția acestei boli. Adulții tineri sunt mai predispuși bolilor cu transmitere sexuală, iar tratamentul va fi unul specific în timp ce în ceea ce privește bărbații în vârstă, cu simptome urinare în trecut și istoric de infecții urinare, ne vom adapta tratamentul antibiotic corespunzător posibilelor infecții. De asemenea, medicul urolog poate recomanda repausul fizic, aplicarea de gheață local, suspensia scrotală, care vor determina ameliorarea simptomatologiei și regresie a bolii. Netratată, boala poate evolua până la abces testicular cu necesitate de îndepărtarea testiculului.
Ce este hidrocelul?
Hidrocelul reprezintă o acumulare de lichid la nivelul foițelor care înconjoară testiculele. De cele mai multe ori el este nedureros, pacientul prezentându-se cu o formațiune la nivelul unui testicul sau a ambilor, crescut în dimensiuni și senzație de greutate la nivel scrotal. În cazul în care simptomele sunt supărătoare sau formațiunea are dimensiuni importante se poate efectua cura chirurgicală a hidrocelului.
Ce este varicocelul?
Varicocelul înseamnă o dilatație a venelor din scrot de la nivelul dudului spermatic care pot cauza durere sau senzație de greutate pe partea afectată, este atribuită refluxului vanos la acest nivel, practic sângele care vine de la testicule stagnează mai mult timp în scrot. De asemenea, pe lângă disconfort și creșterea în volum a hemiscrotului afectat, poate determina scăderea în dimensiune a testiculului și chiar probleme de infertilitate. Tratamentul este unul chirurgical, care poate fi realizat atât deschis cât și la paroscopic. Trebuie reținut că deși majoritatea varicocelelor sunt primitive, există posibilitatea ca anumite obstacole ale întoarcerii să provoace varicocelul secundar, care apare mai târziu ca vârstă, iar prezența lui poate fi un prim semn de existență a unor tumori intraabdominale.
Tumorile testiculare
Tumorile de testicule reprezintă cea mai frecventă patologie malignă a bărbaților între 20 și 45 de ani. Diagnosticate la timp sunt considerate printre cele mai curabile cancere, datorită progreselor medicale în ceea ce privește tratamentele oncologice.
Vreau să reamintesc faptul că pacienții cu testicul necoborât, netratat la timp prezintă un risc crescut de a dezvolta tumori la acest nivel. Majoritatea pacienților se prezintă cu o formațiune la nivel scrotal, de obicei nedureroasă, nu puțini sunt pacienții care întârzie prezentarea la doctor, uneori din frică, din cauza autoneglijării, a negării sau chiar dintr-o ignoranță asupra problemelor de sănătate.
Alteori pacienții au fost tratați pentru alte patologii la acest nivel, ceea ce a determinat întârzierea diagnosticului. Uneori această umflătură a fost observată de către pacient în urma unei injurii locale sau de către parteneră.
Odată diagnosticată, medicul va efectua o ecografie scrotală, va solicita analize pentru anumiți markeri tumorali și ulterior chiar o evaluare imagistică a întregului corp, pentru a determina dacă tumorile testiculare au dus la creșterea în dimensiuni a ganglionilor limfatici din abdomen sau au cauzat existența metastazelor în alte organe, precum plămâni sau creier.
Tratamentul de primă intenție este reprezentat de excizia chirurgicală a testiculului și a funiculul spermatic, urmată de chimioterapie. Uneori dacă masele adenopatice rămân crescute în dimensiuni după chimioterapie, va fi necesar o intervenție chirurgicală deschisă sau la paroscopică, prin care acestea să fie îndepărtate.
Vreau să subliniez că uneori prima prezentare a unei tumori testiculare poate fi sub o formă de inflamație, de aceea este importantă diferențierea acesteia de o orhiepididimită, care se tratează antibiotic. Alteori este însoțită de un hidrocel reacționat. Un consult urologic minuțios poate tranșa diagnosticul și direcționa către tratamentul potrivit.
Care sunt investigațiile necesare pentru un diagnostic precis?
Pentru diagnosticul formațiunilor testiculare, ne folosim de discuția cu pacientul și înregistrarea istoricului bolii, a apariției simptomelor, iar ulterior efectuăm examenul local. De asemenea anumite investigații, precum ecografia scrotală, analize de sânge sau chiar în unele cazuri solicitarea unui CT sau RMN la acest nivel, ne vor ajuta să tranșăm diagnosticul. După cum vedeți, posibilitățile sunt multe iar urmările netratării la timp acestor patologii pot duce chiar la pierderea funcției testiculelor sau în caz de cancer la apariția metastazelor.
Alte cauze non-urologice ale durerii testiculare
Uneori durerea scrotală poate face parte din tabloul unei colici renale. Alte cauze ale acesteia pot fi neuropatia diabetică, o hernie de disc, o tumoră retroperitoneală, o hernie inghinală sau trauma locală. Adulții care nu au suferit de oreion în copilărie și trec prin această boală la maturitate, pot suferii de orhită urliană.
Sunt doar unele din multiplele cauze ale unei dureri sau patologii la nivelul scrotal. Vreau să îndemn părinții să fie atenți la dezvoltarea armonioasă a copilului lor și în caz de apariție a problemelor să nu întârzie prezentarea la medic. În același timp, adulții trebuie să fie conștienți de importanța autopalpării periodice, pentru a identifica din timp noduli la nivelul testiculelor și de necesitatea prezentării la medicul urolog în caz de apariția simptomelor la acest nivel.
Un consult precoce și bine efectuat poate diagnostica la timp o patologie la nivelul testiculelor, crescând astfel șansele unui tratament corespunzător și în caz de malignitate, de supraviețuire pe termen mediu și de durată.
Sper ca informațiile transmise să vă fie de folos, iar dacă aveți întrebări, nedumeriri, sugestii, vă rog să mi le adresați în secțiunea de comentarii a videoclipului de mai sus. Vă doresc multă sănătate și gânduri bune!
Doctor Nucu Alexandru Marica – Medic Specialist Urolog
Pentru programări în cadrul departamentului de Urologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.
Urologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca