Tipuri de examene ginecologice

În cadrul controalelor ginecologice, medicul poate să vă recomande o serie de analize de laborator, acestea fiind efectuate în funcție de fiecare situație în parte. Unele analize sunt analize screening, atunci când nu apar simptome, scopul acestor examene fiind de a diagnostica, dar și de a trata o anumită boală. Altele sunt efectuate atunci când persoana se confruntă cu anumite simptome genitale, scopul fiind de a identifica cauza acestor probleme și anume de a se efectua aceste teste de diagnostic.

Examenul ginecologic: Înțelegerea tipurilor de teste și proceduri

Testul Babeș-Papanicolau – examenul citologic cervico-vaginal

Ce este Testul Babeș-Papanicolau

În acest caz, celulele situate la nivelul colului uterin sunt examinate sub microscop, astfel încât să se determine dacă există deja celule canceroase sau dacă apar unele celule anormale. Acestea sunt denumite celule precanceroase, care ar putea progresa către celulele canceroase. Aceste modificări apar ca urmare a persistenței infecției cu HPV.

Cancerul de col uterin poate fi prezent fără nici un fel de simptom sau semn. Testul Papanicolau verifică modificările celulelor cervicale cauzate de HPV. Acest lucru permite idetinficiarea, dar și tratarea celulelor anormale, cu mult înainte ca orice simptom să apară. Acesta este motivul pentru care screening-ul este foarte important în acest moment.

Test screening HPV

HPV reprezintă prescurtarea din engleză a Human Papilloma Virus, în română denumirea acestui virus fiind Papiloma uman. Infecția cu HPV este identificată în 99% dintre cazurile de cancer cervical. Testul HPV identifică tipurile de virus HPV cu risc oncogen înalt. Cele mai cunoscute 13 tipuri de HPV cu risc înalt sunt: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68. Cele mai frecvente tulpini de HPV sunt așadar cele responsabile pentru aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin. Tipurile de HPV 16 și 18 sunt cele care determină un număr de 66% din totalitatea cazurilor de cancer cervical.

În majoritatea cazurilor de infecție cu HPV, sistemul imunitar este cel care reușește să elimine virusul din organism. În 10% din cazuri însă, acesta persistă mai mult, iar persistență de 1-2 ani a acestei infecții cu același tip de HPV poate duce la un risc înalt de apariție a leziunilor precanceroase sau canceroase la nivelul colului uterin. Fiind nevoie doar de o singură recoltare, proba este luată de la nivelul colului uterin, atât pentru testul Papanicolau, cât și pentru testul HPV. Testul HPV este unul pozitiv dacă în proba pacientei se identifică unul sau mai multe dintre tipurile evaluate.

Prin identificarea ADN-ului specific virusurilor respective, testul arată dacă infecția HPV este unică și anume dacă apare un singur tip de HPV sau multiplă și anume dacă apar mai multe tipuri de HPV identificate.

Rezultatul obținut poate fi identificat de medicul specialist în ginecologie din Cluj sau alte orașe, care a recomandat această analiză. Semnificația acestui rezultat ține cont în special de rezultatele testelor Papanicolau actuale, dar și precedente, precum și de istoricul cervical anterior.

Un rezultat HPV pozitiv nu înseamnă automat și o leziune de col uterin, ci indica riscul de a face col uterin. De la caz la caz însă, acest rezultat pozitiv poate impune și efectuarea unor investigații suplimentare, dacă medicul ginecolog recomandă acest lucru. Se recomandă așadar un test Papanicolau, colposcopie, biopsie cu examen histopatologic, dar și markeri moleculari, precum și o anumită supraveghere în timp.

Testul HPV este negativ în momentul în care în proba pacientei nu se identifică niciunul dintre tipurile evaluate și anume HPV nedetectabil. De asemenea, rezultatul negativ semnifică și un risc mai scăzut de a face cancer de col uterin în viitorii ani, lucru care permite și o distanțare a testării de screening la 5 ani.

Când este recomandat acest screening?

Screeningul pentru cancerul cervical trebuie început odată cu vârsta de 21 de ani și anume după primul test Papanicolau, iar în funcție de vârstă se recomandă mai multe teste, acestea depinzând în funcție de diverse categorii de vârstă.

La vârsta cuprinsă între 21 și 29 de ani, se efectuează un test Papanicolau la fiecare 3 ani. Testul HPV nu este recomandat la această categorie de vârstă. Atunci când vârsta este cuprinsă între 30 și 65 de ani, testul Papanicolau este recomandat la fiecare 3 ani, testul HPV și anume genotipare la fiecare 5 ani, sau contestare și anume test HPV împreună cu testul Papanicolau la fiecare 5 ani daca ambele dau rezultate normale.

Daca femeia are un nou partener sexual, periodicitatea trebuie reluată, iar testarea trebuie continuată dacă are mai mulți parteneri sexuali. Femeile care au un risc crescut de cancer cervical și anume femeile cu infecție HIV sau cu un istoric de cancer de col uterin trebuie testate mult mai frecvent. De asemenea, femeile care au fost tratate pentru diverse leziuni precanceroase și anume care au de-a face cu displazie cervicală, ar trebui să continue testarea Papanicolau timp de 20 de ani după tratament sau chiar până la vârsta de 65 de ani, oricare dintre acestea aplicându-se.

Dacă femeia a fost tratată cu histerectomie totală și anume operația în care s-au îndepărtat uterul și colul uterin, dar nu a fost diagnosticată cu cancer de col uterin, atunci nu va mai fi nevoie ca aceasta să facă testul. În același timp, dacă s-a efectuat o histerectomie subtotală și anume dacă s-a îndepărtat uterul, screeningul continuă ca și în cazul femeilor fără histerectomie.

Dacă femeia a trecut de vârsta de 65 de ani, atunci se poate înceta să se mai facă testele Papanicolau. De asemenea, dacă femeia nu a fost diagnosticată cu cancer de col uterin sau cu alte leziuni precanceroase, iar dacă ultimele 3 rezultate au fost negative în ultimii 10 ani, atunci nu mai este nevoie de acest test.

Teste screening și de diagnostic pentru boli genitale infecțioase

Teste screening pentru infecțiile cu transmitere sexuală

Test diagnostic boli infectioase Cluj

Fiind infecții transmise prin contact sexual, aceste infecții sunt și ele comune, fiind cauzate de diverse bacterii, virusuri, dar și paraziți. Testarea pentru ITS este importantă pentru că persoana care are de-a face cu o astfel de problemă poate avea o infecție fără a cunoaște acest lucru. În majoritatea cazur ilor nu există semne sau simptome. Medicii preferă în acest caz termenul de infecție cu transmitere sexuală și anume ITS și nu boală cu transmitere sexuală și anume BTS. Infecția poate fi prezentă așadar fără a avea simptome de boală.

În cazul femeilor, infecțiile cu transmitere sexuală netratate se pot complica destul de mult, acestea fiind asociate cu infertilitate, dar și cu boala inflamatorie pelvină și anume BIP. Mai pot apărea și unele complicații legate de sarcină și anume sarcina extrauterină, precum și infectarea fătului.

Trebuie așadar că femeile să fie cât mai implicate în ceea ce privește îngrijirea sănătății lor. Este important ca acestea să discute deschis cu medicul specialist în ginecologie despre istoricul sexual, dar și despre simptomele pe care ele le-au avut. De asemenea, trebuie mers frecvent la controalele ginecologice, chiar în momentul debutului problemelor medicale. Nu trebuie să vă fie teamă să puneți întrebări medicului și să aflați mai multe în acest fel despre starea voastră de sănătate.

Există peste 20 de infecții cu transmitere sexuală, printre cele mai frecvente fiind Chlamydia, Gonoreea, Hepresul genital, HIV/SIDA, HPV, Mycoplasma, Sifilis și Tricomonaza. Femeile cu riscul cel mai mare de infecții cu transmitere sexuală trebuie examinate anual pentru aceste boli, chiar dacă nu au simptome. Femeile active sexual cu vârstă mai mică de 25 de ani trebuie să fie examinate. De asemenea, cele care abia și-au început viața sexuală, precum și cele cu mai mulți parteneri sexuali. De asemenea, femeile al căror partener este bisexual sau a avut mai mulți parteneri sexuali.

Femeile care au avut o infecție cu transmitere sexuală, precum și cele care nu folosesc în mod constant contraceptiv de bariera cum ar fi prezervativul. De asemenea, femeile care nu se afla într-o relație reciproc monogamă sau nu sunt sigure daca relația lor este monogamă, ar trebui să facă aceste teste. De asemenea, femeile gravide, precum și cele care au o scurgere vaginală anormală ar trebui să se examineze anual pentru a afla daca au sau nu o problemă neidentificată.

Femeile care sunt de părere că au o infecție cu transmitere sexuală pot solicita medicului ginecolog testarea, astfel încât să afle dacă se confruntă sau nu cu o astfel de problemă.

Pentru majoritatea infecțiilor cu transmitere sexuală, medicul recoltează pe un tampon o cantitate mică din secreția de la nivelul colului uterin. Proba urmează să fie trimisă la laborator pentru a fi analizată. Se va efectua în acest fel un examen microscopic și se va obține cultura din secreția vaginală, precum și de la nivelul colului uterin, cu antibiograma. Antibiograma este cea care stabilește sensibilitatea, dar și rezistența bacteriei la anumite antibiotice. Antibiograma se realizează doar daca este cazul.

Din această recoltare se poate efectua testul Papanicolau, testul HPV, dar și testarea pentru infecțiile cu transmitere sexuală. În ceea ce privește testele pentru gonoree, dar și pentru infecția cu Chlamydia, atunci acestea se pot face folosind un specimen de urină, precum și o probă din interiorul vaginului.

Îngrijirea sănătății femeilor: Examenele ginecologice și importanța lor

Multe dintre recomandările medicale spun că fiecare femeie ar trebui să se prezinte la examenele ginecologice, cel puțin o dată pe an. În acest fel, se pot observa din timp dacă apar unele schimbări la nivelul organelor genitale și poate fi depistată din timp orice fel de problemă de sănătate. În cazul în care apar unele anomalii se pot lua măsurile necesare de tratament, astfel încât să se prevină agravarea unor anumite probleme. Indiferent de cauzele care duc la apariția acestor afecțiuni, este foarte important ca orice femeie să țină cont de controlul de ginecologie din Bacău sau alte orașe, pentru că în multe dintre situații, acesta poate chiar și să salveze vieți. Nu au fost puține cazurile în care au fost depistate boli, dar și înlăturate în timp util, care dacă nu erau depistate puteau deveni chiar fatale.

Ce este controlul ginecologic?

Fiind denumită ginecologie, această ramură a medicinei are ca obiectiv îngrijirea sănătății aparatului genital, dar și reproducător al femeii, în toate etapele vieții acesteia. Îngrijirea sa are loc chiar în momentul în care apare prima menstruație. În timpul controlului ginecologic pot fi depistate diferite afecțiuni ale sistemului reproducător, la nivel de col uterin, uter, ovare, dar și trompe uterine sau vagin.

Aceste afecțiuni sunt diagnosticate, dar și tratate de către un medic ginecolog, fiecare femeie obținând răspunsuri la numeroase întrebări care țin cont de sănătate, de viața sexuală, dar și de protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Primul control este important de a fi făcut imediat după prima menstruație, iar în mod normal, acesta coincide cu vârstă de 13 și 15 ani. În același timp, controalele ginecologice de rutină trebuie făcute cel puțin o data pe an, mai ales după începerea vieții sexuale.

Femeile pot învață în acest mod mai multe despre corpul lor, dar și despre metodele de contracepție pe care le au la dispoziție. De asemenea, ele mai pot afla și informațiile despre sistemul reproducător. Controlul ginecologic regulat poate identifica anumite probleme sau anomalii, încă din stadiile incipiente, iar în unele situații se poate interveni prin tratament.

Atunci când are loc prima vizită la ginecolog se discuta subiecte cu rol în educație și anume despre dezvoltarea normală a organelor sexuale. De asemenea se mai vorbește și despre rolul dietei sănătoase, menținerea unei greutăți corporale normale, precum și despre evitarea fumatului pentru că toate aceste lucruri au un impact semnificativ asupra vieții adulte și a perioadei de sarcină.

Se mai vorbește și despre prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală sau a celor virale sau bacteriene. Metodele contraceptive și utilizarea pre și post sarcină, precum și vaccinarea HPV sunt alte lucruri importante care pot fi discutate atunci când femeile efectuează prima vizită la ginecolog.

Cum decurge examenul ginecologic?

In timpul acestui examen, se poartă o discuție cu medicul specialist, această discuție pentru observarea efectivă a organelor genitale. Principalele subiecte legate de istoricul familial sau anumite predispoziții trebuie discutate cu medicul. Trebuie să discutați cu medicul și să-i spuneți acestuia tot istoricul familial, în special în ceea ce privește cancerul. Este de reținut și faptul că una dintre cele mai frecvente cauze ale mortalității femeilor din România este cancerul de col uterin, de aceea trebuie să efectuați aceste vizite la ginecolog cât mai des.

După ce are loc conversația informativă dintre medic și pacient, se efectuează examenul fizic. În timpul evaluării pelvine medicul specialist în ginecologie analizează uterul, dar și ovarele. Disconfortul în acest moment este unul minim, iar specialistul explică fiecare pas pe care trebuie să-l facă. În acest fel, pacienta știe în orice moment toate lucrurile la care trebuie să se aștepte. În unele situații se pot recomanda, dar și efectua anumite analize, cum ar fi prelevarea de secreții vaginale, astfel încât să se analizeze cât mai bine. Dacă există unele suspiciuni de boli sau afecțiuni virale sau bacteriene, atunci medicul îi va spune pacientei aceste lucruri.

Analizele

Trebuie să aibă loc și analize, astfel încât să se depisteze, dar și să se trateze afecțiunile ginecologice. Cancerul de col uterin sau cel de sân reprezintă așadar unele boli frecvente în rândul femeilor. Aceste boli sunt nemiloase, dar cu toate acestea, ele pot fi identificate la timp. Este important așadar să se efectueze controale ginecologice pentru a identifica la timp aceste boli, astfel încât să se prevină eventualele complicații. Este necesar așadar să se identifice unele controale ginecologice de rutină. Testul Babeș Papanicolau reprezintă o modalitate excelentă de prevenție a cancerului, acest test fiind repetat o data pe an, el fiind foarte eficient pentru a stabili un diagnostic cât mai rapid.

Testul Babeș Papanicolau este o modalitate rapidă de diagnosticare a celulelor cu potențial precanceros, dar și canceros în colul uterin sau colon. Dacă rezultatele sunt anormale, atunci medicul mai poate solicita și unele investigații suplimentare sau chiar unele intervenții pentru a preveni dezvoltarea unui cancer de col uterin.

Una dintre cauzele cele mai frecvente de cancer de col uterin reprezintă infecția cu HPV. Virusul papiloma uman și anume HPV se transmite pe cale sexuală, acesta fiind de mai multe tipuri. Unul dintre aceste tipuri favorizează apariția cancerului. Testarea HPV este importantă așadar din acest punct de vedere, ea având rolul de a verifica celulele pentru infecție cu tipuri de HPV cu risc ridicat. Analizele ginecologice pot include și verificarea secreției pentru afecitun idiverse cum ar fi Tricomonaza, Gonoree, Chlamydia sau Sifilis.

Când trebuie mers la ginecolog?

În afară de controlul anual pe care orice femeie ar trebui să-l facă, este important ca femeile să ajungă cât mai curând la ginecolog, mai ales dacă se confruntă cu unele simptome mai grave. Durerea pelviană sau balonarea sunt două probleme de avut în vedere pentru orice femeie. De asemenea, lipsa menstruației poate fi un semnal de alarmă pe care orice femeie trebuie să-l aibă în vedere. Sângerările anormale, menstruațiile abundente, precum și sângerările intre menstruații sau cele de după sex sunt și ele semne ale vizitei la ginecolog.

Contactul sexual dureros, secrețiile vaginale neobișnuite, modificările vulvare, precum și problemele la urinare sunt și ele aspecte pe care femeile trebuie să le aibă în vedere, iar daca le observă să meargă cât mai curând la ginecolog. Simptomele menopauzei, precum și orice problemă de sănătate a sânilor, cum ar fi umflăturile, durerea, scurgerea la nivelul mameloanelor, precum și încrețirea acestora poate fi un semnal de alarmă, de aceea trebuie să mergeți la ginecologie în Zalău sau alte orașe și în toate aceste situații.

Cum pot fi prevenite aceste afecțiuni?

Pentru a preveni aceste afecțiuni, trebuie să vă prezentați la controalele de rutină necesare atunci când vă confruntați cu anumite simptome. În timpul acestor controale, medicul poate să vă explice tot ceea ce trebuie să știți despre afecțiunile ginecologice, dar și despre tratamentul pe care trebuie să-l urmați în acest sens. Pentru a vă asigura că nu afectați propriul sistem de curățare al vaginului, este foarte important să utilizați produse de igienă corespunzătoare.

Ideal ar fi să nu utilizați parfumuri puternice cu conținut dăunător care ar putea afecta pH-ul din interiorul vaginului. De asemenea este recomandat și să utilizați lenjeria din materiale respirabile, aceasta nefavorizând transpirația sau dezvoltarea de bacterii dăunătoare.

Pe lângă toate aceste aspecte legate de igienă, este necesară și o protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Gonoreea, virusul HIV, dar și candidoza sunt doar câteva dintre afecțiunile care pot fi contractate atunci când nu se utilizează protecție. Sarcinile nedorite au șanse mari să apară atunci când nu este folosit prezervativul, contraceptive sau alte metode despre care puteți discuta cu medicul specialist în ginecologie.

O dietă echilibrată, precum și un stil de viață cât mai sănătos sunt alte lucruri esențiale pe care orice femeie le poate avea în vedere, astfel încât să prevină orice fel de afecțiune ginecologică și pentru a menține un ciclu menstrual regulat, astfel încât sistemul imunitar să fie unul cât mai puternic.

Cum ai grijă de sănătatea vaginului tău?

Consult ginecologic Cluj

Pentru a preveni orice fel de afecțiune este foarte important să menții sănătatea vaginului tău, astfel încât să te bucuri de un plus de confort, dar și o sănătate fizică generală foarte bună. Multe femei se întreabă de ce au nevoie pentru a menține o sănătate cât mai bună a vaginului. Pentru o igienă intimă cât mai riguroasă, trebuie să se țină cont de câteva lucruri, astfel încât să se preîntâmpine eventualele probleme care ar putea apărea.

Mersul periodic la ginecolog

Daca apare o problemă, o puteți rezolva în acest fel mult mai repede. Ginecologul vă poate ajuta în cel mai scurt timp și vă poate oferi sfaturile de care aveți nevoie, astfel încât sa vă bucurați de o igienă intimă cât mai bună. Este recomandat să mergeți cat mai des la un consult ginecologic, cei mai mulți medici recomandând controlul cel puțin o data pe an.

Purtați lenjerie de bumbac 100% și schimbați-o zilnic

Purtați lenjerie din alte materiale decât bumbacul doar ocazional și evitați să faceți acest lucru pentru o perioadă mai lungă de-o zi.

Chiloții din nailon ar trebui să fie evitați, precum și cei din acetat sau din alte fibre artificiale. Mai ales daca aveți pielea sensibilă, dar și delicată, este foarte important să evitați aceste lucruri. Daca sunteți predispusă la iritații vulvare, este important să vă alegeți cât mai bine lenjeria pe care o purtați. Țineți cont că lenjeria nepotrivită întreține căldura, dar și umezeala, oferind în același timp un mediu de reproducere ideal pentru diversele organisme.

Nu folosiți săpun obișnuit

Acest săpun usucă, irită, dar și dezechilibrează nivelul pH-ului, el contribuind chiar la acidifierea mediului vaginal, astfel încât vaginul nu mai are capacitatea de a se autocurăța. Se crează așadar o poartă de intrare pentru virusuri, dar și pentru bacterii daca regiunea genitală nu este îngrijită corespunzător. Trebuie așadar să spălați regiunea genitală cât mai des, dar și obligatoriu înainte, dar și după actul sexual.

Interiorul vaginului are propriul sau mecanism de autocuratare, de aceea el nu trebuie spălat și curățat. Rămâne doar să spălați exteriorul vaginului și anume vulva. Pentru a spăla această zonă a vulvei, sunt recomandate produsele speciale pentru igiena feminină, iar după ce are loc spălarea, este obligatoriu și uscarea temeinică. Pentru a usca zona intimă după duș sau baie, se folosește un prosop moale, dar și complet uscat. Este important să schimbați prosopul la fiecare două, până la trei zile și să nu împărțiți prosopul cu nimeni altcineva.

Alegeți produsele de igiena fără parfum

Igiena feminină nu necesită nici un echipament special. Pielea zonei tale intime este foarte sensibilă și poate fi iritata de materialele abrazive precum bureții sau mănușile. În plus, bacteriile mai tind și să se acumuleze și să crească pe lucruri precum mănușile sau bureți și cu siguranță nu vreți să le introduceți în vagin. Aveți grija și la spălarea lenjeriei intime, aceasta fiind clătită dublu față de alte haine. În cazul spălării chiloților, este important să evitați folosirea balsamurilor, dar și a detergenților cu enzime.

Aveți grija și la ce introduceți în vagin

Daca aveți un partener sexual nou, este bine să discutați cu el despre sănătatea voastră sexuală, pentru a vă asigura că nu transmiteți infecții sexuale de la unul la celălalt. În special dacă nu vă doriți să utilizați prezervativ, este important să vă testați amândoi pentru bolile cu transmitere sexuală. În al doilea rand, dacă folosești jucării sexuale, ai în vedere că acestea trebuie să fie cât mai bine curățate, înainte de fiecare utilizare, folosindu-se unele produse speciale. Daca aceste jucării sexuale sunt folosite de mai multe persoane, atunci este indicat să acoperi obiectul respectiv cu un prezervativ înainte de utilizare.

Daca sunteți îngrijorate de faptul că aveți un miros vaginal neobișnuit și credeți că vă confruntați cu o infecție, o primă recomandare pe care o puteți avea în vedere este să fiți foarte atente la alimentația pe care o aveți și să faceți unele modificări în consecință. Mănâncă mai multe fructe în schimb, în special citrice, căpșuni, dar și ananas.

Schimbarea lenjeriei de pat

Nu uita să schimbi cât mai des lenjeria de pat, astfel încât să eviți acumularea de germeni și murdărie. În momentul menstruației, este important să cureți cât mai des zona cu apă fără nici un fel de gel sau săpun. În acest fel, veți putea menține regiunea genitală curată, dar și proaspătă pe tot parcursul zilei. De asemenea, sunt numeroase studii care au demonstrat faptul că șervețelele umede nu sunt o alternativă bună pentru că acestea au în compoziția lor diverse parfumuri.

Mulți specialiști recomandă să folosiți aceste șervețele, doar în cazul în care suferiți de o incontinență fecală sau vaginală. O metodă la îndemâna este bideul sau chiar dusul, acestea fiind modalitățile de a menține sănătatea vaginală cât mai bună. Nu uitați și să schimbați absorbantul sau tamponul intravaginal la fiecare 4 ore, în special daca ai o menstruație abundentă. În situația în care folosiți o cupă menstruală, în funcție de flux, o puteți schimba și curăța de la 6 până la 12 ore.

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai