Bună ziua, numele meu este Victor Radu și sunt medic specialist Obstetrică-Ginecologie în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj Napoca.
Astăzi vom discuta despre diagnosticul de sarcină și etapele urmării acesteia. Voi prezenta semnele și simptomele care ne indică prezența unei sarcini, investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului de sarcină și strategia de urmărire a acesteia.
Ce este sarcina și cum ne pregătim pentru ea ?
Sarcina este o stare fiziologică, care trebuie percepută ca atare de către gravidă, dar care necesită a fi urmărită cu atenție de către medicul obstetrician.
Înainte de planificrea unei sarcini, orice femeie ar trebui să efectueze o evaluare medicală, aceasta constând în :
- Consult ginecologic
- Analize specifice (examen Babeș-Papanicolau + examen de secreție vaginală)
- Analize generale (sânge + urină)
Se va consilia viitoarea gravidă în privința:
- Adoptării unui mod de viață sănătos (de exemplu renunțarea la fumat, la consumul de alcool)
- Administrarea de vitamine (acid folic – administrat corect, cu 3 luni înainte de sarcină)
- Oprirea pilulelor contraceptive cu 3 luni înainte de a concepe un copil
Diagnosticul de sarcină din punct de vedere clinic
Diagnosticul de sarcină se bazează pe examen clinic şi paraclinic. Din punct de vedere clinic – semnele şi simptomele specifice sarcinii sunt:
a) Amenoreea (întârzierea menstrei) – primul semn pentru care femeile se adresează cabinetelor de obstetrică. Este foarte important ca pacienta să rețină data ultimei menstruații deoarece în funcţie de aceasta se poate stabili vârsta de gestaţie, dacă prezintă cicluri menstruale regulate, și de asemenea, se stabileşte data probabilă a naşterii
b) Manifestări neurovegetative – care de regulă sunt inconstante – greţuri, vărsături, modificări ale apetitului, balonări, urinări frecvente, fatigabilitate, somnolenţă, iritabilitate
c) Modificări la nivelul sânilor- senzaţie de tensiune, creşterea în volum a acestora, hiperpigmentaţia areolelor mamare
d) Modificări ale organelor genitale – mucoasa vaginală şi exocervicală capătă o coloraţie violacee, glera cervicală devine compactă; colul se înmoaie, uterul creşte în dimensiuni
Diagnosticul de sarcină din puct de vedere paraclinic
Din puct de vedere paraclinic avem la dispoziție
a) Testele urinare de sarcină– care permit detectarea b-hCG-ului în urină printr-o reacţie de tip imunologic
b) Dozarea b-hCG-ului în sângele matern. Acesta începe să fie produs din ziua 6 – 7 de la fecundare, nivelurile cresc rapid, dublându-se la 2-3 zile
c) Examen ecografic
Ecografia transvaginală este superioară celei abdominale în diagnosticul sarcinii – deoarece permite diagnosticul de certitudine al acesteia prin vizualizarea sacului gestaţional intrauterin începând cu 4-5 săptămâni de amenoree și vizualizarea ecoului embrionar cu activitate cardiacă începând cu săptămâna 6 de amenoree.
Îngrijirea prenatală
În ceea ce privește îngrijirea prenatală pe parcursul sarcinii gravida va discuta în permanență cu medicul obstetrician, pentru a înțelege schimbările prin care trece organismul ei.
Prima consultație prenatală este esențială pentru identificarea factorilor de risc, ce pot afecta atât mama cât și fătul. Este de asemenea consultația în care se stabilește diagnosticul de sarcină și totodată se vor culege date despre:
- Antecedentele heredocolaterale (afecțiuni ale rudelor de grad I sau II, de exemplu existența unor boli în familie boli genetice, hemofilie, diabet zaharat, feți malformați)
- Antecedentele personale fiziologice (data ultimei menstruații, caracteristicile ciclului menstrual, antecedente obstetricale: sarcini, avorturi, nașteri)
- Antecedente personale patologice (operații, boli asociate: hipertensiune arterială (HTA), diabet zaharat, afecțiuni endocrinologice, etc.)
- Date despre condițiile de muncă și stilul de viață
- Examenul clinic general (măsurarea greutății, înălțimii, tensiunii arteriale și frecvența pulsului arterial)
- Examen obstetrical cu efectuarea examinării ecografice, această investigație fiind important să fie efectuată în trimestrul 1, mai ales pentru femeile cu cicluri menstruale neregulate, pentru a stabili localizarea sarcinii, vârsta gestațională și viabilitatea produsului de concepție.
Recomandări în sarcină
Pentru o evoluție favorabilă a sarcinii , precum și siguranța gravidei și a fătului se recomandă:
- Luarea în evidență de către medicul de familie
- Administrarea acidului folic; fiind de dorit ca această suplimentare să înceapă preconcepțional
- Încetarea consumului de alcool, tutun, droguri, ceai verde/negru/roșu și a medicamentelor
- Evitarea factorilor toxici
- Hidratarea adecvată și alimentație sănătoasă
- Odihnă suficientă
- Activitate fizică moderată
- Menținerea vieții sexuale moderate, dacă nu există factori de risc
- Realizarea analizelor de sarcină de prim trimestru care cuprind: HLG, grupa de sânge și Rh-ul mamei și, dacă este necesar, și al tatălui, analize pentru evaluarea funcției ficatului și a rinichilor, analize hepatită B, C, HIV și sifilis, glicemie, evaluarea funcției tiroidiene, sumar de urină și urocultură, complex TORCH, posibil alte analize în functie de istoricul medical al gravidei
- Monitorizarea sarcinii
În ceea ce privește stabilirea strategiei în sarcină ritmul consultațiilor ulterioare va fi:
- La interval de 1 luna – până la 28 – 32 săptămâni de amenoree
- 2 săptămâni între 32 – 36 sămtămâni de amenoree
- săptămânal între 36 – 40 săptămâni
Investigații importante în cursul sarcinii:
- Ecografia morfologică de prim trimestru efectuată la 12 săptămâni de amenoree
- Ecografia morfologică de trimestru II efectuată între 20 și 24 de săptămâni de amenoree
Teste de screening genetic, :
- Dublu test (între săptăminile 11 – 13)
- Triplu test (între săptăminile 16 – 18)
Aceste teste sunt folosite pentru screeningul defectelor de tub neural și a anomaliilor cromozomiale (trisomia 21 = sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18, sindrom Turner).
Teste genetice non invazive – după recoltarea de sânge de la mamă, în sângele acesteia se va căuta ADN-ul fetal circulant și se va analiza genetic pentru a detecta una din afecțiunile urătoare: sindrom Down, sindrom Edwards, sindrom Patau, sindrom Turner sau alte boli genetice date de microdeleții ale cromozomilor.
Dacă la unul dintre aceste teste apar modificări, în sensul unui risc crescut pentru malformații fetale, următorul pas este efectuarea amniocentezei (între săptămînile 16 – 22 de sarcină), în cadrul căreia se va efectua analiza cromozomilor fetali.
La sfârşitul celui de-al doilea trimestru de sarcină se recomandă repetarea unor examene paraclinice precum: hemoleucograma, sumar de urină, glicemie şi testul de toleranţă orală la glucoză (săptămânile 24-28), iar la gravidele cu incompatibilitate în sistem Rh se va recomanda depistarea anticorpilor anti Rh (în săptămînă 28), analiză ce va fi repetată în trimestrul III.
Un ultim set de investigaţii de laborator se realizează în trimestrul al III-lea (36 săptămâni) şi include-hemoleucograma, sideremie, uree, creatinină, probe de coagulare, probe hepatice, sumar urină şi urocultură, culturi din col şi examen secreţie vaginală
Toată acestă strategie de urmărire a sarcinii se raportează la o sarcină cu evoluție favorabilă, în absența factorilor de risc și a patologiilor asociate, atât materne cât și fetale. În cazul prezenței acestora, strategia de urmărire va fi adaptată conform particularității fiecărui caz.
Cel mai important e că viitorii părinți să fie echilibrați, entuziasmați, susținuți emoțional și să primească noțiuni corecte și complete vis a vis de fiecare etapă a sarcinii și nașterii, pentru ca aceste evenimente să se desfășoare ideal.
Plănuiți obținerea unei sarcini sau sunteți deja însărcinată ? Vă așteptăm la consultații de specialitate în cadrul centrului medical Anastasios Cluj Napoca.
Vă mulțumesc pentru timpul acordat!
Doctor Victor Radu – Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie
Pentru programări în cadrul departamentului de Obstetrică-Ginecologie, vă rog să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.
Obstretică-Ginecologie Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios