Bună ziua, numele meu este Victor Radu și sunt medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj-Napoca.
Astăzi vom discuta despre sindromul ovarelor polichistice. În cele ce urmează am să prezint câteva aspecte despre cauzele sindromului ovarelor polichistice, simptomele acestuia, complicațiile posibile, diagnosticul și tratamentul sindromului ovarelor polichistice.
Sindromul ovarelor polichistice
1 din 10 femei cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani suferă de sindromul ovarelor polichistice. Adesea simptomele încep în anii adolescenței și dacă nu este descoperită și tratată la timp, boala poate duce la complicații grave precum infertilitate sau chiar cancer.
Care sunt cauzele sindromului ovarelor polichistice?
Deși cauzele exacte ale acestui sindrom sunt încă necunoscute, cercetările arată că mai mulți factori ar putea favoriza apariția acestui afecțiuni, inclusiv factorul ereditar. În cele mai multe cazuri însă, problema principală care stă la baza sindromului ovarului polichistic este dezechilibrul hormonal. S-a constatat că la femeile cu acest sindrom ovarele produc mai mulți hormoni masculini decât în mod normal. Nivelurile ridicate ale acestor hormoni afectează ovulația și pot provoca de asemenea acnee, creșterea excesivă a părului sau creștere în greutate.
Care sunt simptomele sindromului ovarelor polichistice?
O serie de semne și simptome cu diferite grade de severitate legate de sistemul reproducător și de funcțiile endocrine și metabolice sunt prezente în cadrul sindromului ovarelor polichistice, și anume infertilitate, cauzată de lipsa ovulației, sindromul ovarelor polichistice fiind cea mai frecventă cauză de infertilitate la femei, perioade menstruale neregulate, rare sau absente, hirsutism, creșterea excesivă a părului pe față, piept, abdomen sau spate, chisturi ovariene, acnee, piele grasă sau mătreață, creșterea în greutate sau obezitate, de obicei cu depunere de țesut adipos în jurul taliei, subțierea părului sau început de chelie, apariția unor pete depigmentate pe tegument, în zona brațelor, sânilor, coapselor sau pete pigmentate maro închis sau negre, durere pelvină, anxietate sau depresie, abnee de somn, respirația se oprește pentru perioade scurte în timpul somnului.
Care sunt complicațiile sindromului ovarelor polichistice?
Complicațiile sindromului ovarelor polichistice sunt reprezentate de infertilitate, diabet gestațional și/sau hipertensiune arterială în sarcină, avort spontan sau naștere prematură, steatohepatită nealcoolică, și anume inflamația ficatului provocată de acumularea de grăsimi la nivelul acestuia, sindromul metabolic, și anume o grupare de afecțiuni între care hipertensiunea arterială, hiperglicemia, nivelurile anormale ale colesterolului și trigliceridelor, care cresc semnificativ riscul de boală cardiovasculară, diabet de tip 2, abnee somn, depresie, anxietate și tulburări de alimentație, hemoragie uterină anormală și cancer endometrial.
Cum se stabilește diagnosticul sindromului ovarelor polichistice?
Diagnosticul pozitiv se bazează pe prezența a oricare două elemente din următoarele trei: oligoovulație sau anovulație, hiperandrogenism clinic și/sau biochimic, aspect ecografic de ovar polichistic. Oligoovulația sau anovulația se manifestă prin tulburări de ciclu menstrual, cu perioade de amenoree secundară și infertilitate. Hiperandrogenismul clinic se caracterizează prin hirsutism, exces de păr în zonele caracteristice bărbaților, față sau corp, iar cel biochimic prin valori crescute ale hormonilor androgeni. Ecografia utero-ovariană, transvaginală sau pelvină poate confirma prezența aspectului ecografic caracteristic pentru sindromul ovarelor polichistice, și anume ovare mărite de volum, cu peste 10-12 imagini chistice pe secțiune, reprezentând folicul ovarian în diferite stadii de dezvoltare.
Care este tratamentul sindromului ovarelor polichistice?
Scopul tratamentului se concentrează pe două aspecte: ameliorarea simptomelor și prevenirea sau minimalizarea complicațiilor. Obiectivele terapeutice sunt reprezentate de restabilirea ovulației prin suprimarea secreției de hormoni androgeni, controlul hiperplaziei endometriale, ameliorarea profilului metabolic, ameliorarea semnelor clinice de hiperandrogenism și scăderea în greutate pentru pacientele cu indice de masă corporală peste 25 de kg pe metru pătrat.
Mijloacele terapeutice sunt reprezentate de dietă și modificarea stilului de viață și tratamentul medicamentos. Scăderea în greutate cu ajutorul unei diete hipocalorice combinată cu exercițiul fizic moderat poate ameliora simptomatologia. Pierderea în greutate poate crește de asemenea eficiența medicamentelor recomandate pentru sindromul ovarelor polichistice și poate îmbunătăți fertilitatea.
Tratamentul medicamentos pentru sindromul ovarelor polichistice
Tratamentul medicamentos constă în: tratament pentru reglarea ciclului menstrual, pilule contraceptive combinate, care conțin estrogeni și progesteron. Pilulele pot corecta sângerările anormale, reducând riscul de cancer de endometru. De asemenea, scad producția de androgeni, ameliorând pilozitate excesivă și acneea. Pilulele care conțin progesteron sintetic pot regla menstrele și pot reduce riscul de cancer endometrial. Tratament pentru stimularea ovulației cu preparate precum: clomifen, letrozol, metformin sau gonadotropine.
În cazul în care răspunsul la medicația de stimulare ovariană este redusă sau absentă se indică intervenția chirurgicală cunoscută ca drilling ovarian. Tratament pentru reducerea pilozității excesive, pilule contraceptive, care reduc producția de androgeni, care provoacă pilozitate excesivă, spironolactona, asociată pilulelor contraceptive poate potența efectele antiandrogenice, proceduri dermatologice precum electroliza care deteriorează și distruge foliculul pilos. Vă mulțumesc pentru timpul acordat, dacă aveți nelămuriri sau întrebări suplimentare le puteți adresa la secțiunea comentarii a videoclipului de mai sus și vă voi răspunde acolo, iar pentru consultații de specialitate, vă aștept în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj-Napoca.
Dr. Victor Radu – Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie
Pentru programări în cadrul departamentului de Obstetrică-Ginecologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.
Obstetrică-Ginecologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca