Rolul ecografiei în diagnosticarea precoce a afecțiunilor medicale

la ce se foloseste ecografia

Ce este o ecografie și cum funcționează?

ecografie – cunoscută și sub numele de sonogramă – este un test medical care utilizează unde sonore pentru a crea o imagine în direct a unei părți din interiorul corpului.

Ecografiile folosesc un dispozitiv mic numit sondă cu ultrasunete pentru a emite unde sonore de înaltă frecvență. Nu puteți auzi aceste unde sonore, deoarece sunt prea înalte, dar atunci când ele ricoșează în diferite părți ale corpului creează un “ecou”; în același mod în care liliecii și delfinii folosesc ecolocația pentru a vâna și a se deplasa în întunericul total.

Aceste ecouri sunt apoi preluate de sondă și folosite pentru a forma o imagine pe un monitor. Este o tehnologie similară cu cea utilizată de sonar și radar, pe care le folosim pentru a detecta obiecte precum avioanele pe cer sau navele pe mare.

De obicei, un tehnician special instruit în domeniul ecografiilor va efectua scanarea, dar imaginea și rezultatele vor fi interpretate de medicul dumneavoastră sau de un radiolog.

Spre deosebire de alte tehnici de imagistică, cum ar fi razele X sau tomografia computerizată, ecografiile nu utilizează radiații și prezintă un risc foarte scăzut. Acesta este motivul pentru care folosim acest tip de scanare pentru a monitoriza un făt în timpul sarcinii.

Ce arată o ecografie?

Undele sonore de înaltă frecvență pe care le folosește o ecografie trec prin fluidele și țesuturile moi din corp și ricoșează în țesuturile mai dense. Acest lucru permite unui medic specialist să examineze mai îndeaproape organele, țesuturile și vasele corpului pentru a identifica orice afecțiuni sau anomalii – totul fără a fi nevoie să facă o incizie.

Ultrasunetele sunt un instrument multifuncțional utilizat pentru a diagnostica o serie de afecțiuni, care se întind pe o serie de locații din întregul corp. Iată câteva dintre diferitele locații și părți ale corpului pe care se poate efectua o ecografie:

  • Inima
  • Vasele de sânge
  • Vezică urinară
  • Tiroida
  • Ficat
  • Rinichi
  • Vezica biliară
  • Splină
  • Pancreas
  • Ochi
  • Mușchi, articulații și tendoane
  • Ovare
  • Uter
  • Testicule

O ecografie poate capta toate organele și părțile corpului de mai sus și, prin urmare, poate fi utilizată pentru a diagnostica o mare varietate de probleme sau afecțiuni în aceste zone.

Ecografiile nu funcționează la orice parte a corpului; undele sonore nu se transmit bine prin aer sau prin osul dens, astfel încât nu sunt eficiente pentru a obține imagini ale părților corpului care conțin gaze (cum ar fi intestinul) sau sunt ascunse de os (cum ar fi capul).

Ce poate detecta o ecografie?

Ecografiile pot fi folosite pentru a detecta și diagnostica o serie de afecțiuni diferite, cum ar fi:

  • Cancer: ecografiile pot contribui la detectarea unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul hepatic sau cancerul testicular. Ele pot detecta zone mai dense de țesut în anumite părți ale corpului (cum ar fi cele pe care le-am menționat mai sus), care pot fi tumori.
  • Chisturi: o ecografie poate, de asemenea, să detecteze chisturi. Acestea pot determina compoziția unui nodul și îl pot ajuta pe medicul dumneavoastră să facă distincția între o tumoare și un chist, astfel încât să poată pune un diagnostic.
  • Probleme cardiovasculare: ecografiile pot detecta o varietate de probleme cardiovasculare, cum ar fi vase de sânge îngustate, blocaje, defecte cardiace și boli de inimă.
  • Fibroame uterine: dacă suferiți de dureri pelviene sau menstruații anormale, o ecografie poate fi folosită pentru a găsi sursa problemei. Fibroamele, chisturile și alte afecțiuni asociate cu sistemul reproducător feminin pot fi detectate cu ajutorul unei ecografii.
  • Afecțiuni tiroidiene: ecografiile pot fi folosite pentru a detecta probleme tiroidiene, cum ar fi creșteri sau activitate anormală. Testul îi va ajuta, de asemenea, să determine dacă un nodul tiroidian necesită o biopsie.
  • Infecții: Unele tipuri de ecografie pot contribui la diagnosticarea infecțiilor.
  • Probleme hepatice: se poate face o ecografie pentru a detecta probleme hepatice, cum ar fi boala ficatului gras, fibroza sau ciroza (cicatrizarea ficatului).
  • Probleme renale: ecografiile pot fi folosite și pentru a detecta pietre la rinichi, chisturi, tumori și infecții la rinichi.
  • Calculi biliari: calculii biliari sunt de obicei confirmați cu ajutorul ultrasunetelor.

Această listă nu este definitivă; ecografiile pot fi folosite pentru a detecta și diagnostica o serie de afecțiuni legate de țesuturile sau organele din corp.

Precizia ultrasunetelor

Ultrasunetele pot ajuta medicii și specialiștii să detecteze afecțiuni și probleme care nu apar neapărat la radiografii sau alte tipuri de scanări. De asemenea, ele pot ajuta la localizarea exactă a problemei – cum ar fi locul unde se află o tumoare sau un chist – și pot ghida instrumentele în timpul biopsiilor (adică atunci când o cantitate mică de țesut sau de lichid este îndepărtată din organism pentru a fi studiată).

În general, precizia ultrasunetelor este ridicată – în special atunci când sunt utilizate împreună cu alte tehnologii imagistice.

Nu există doar un singur tip de scanare care poate fi folosit pentru a detecta toate afecțiunile sau bolile, motiv pentru se folosesc mai multe tehnologii imagistice, care includ ultrasunete, CT, RMN și un set complet de analize de sânge pentru a efectua evaluări de sănătate.

Ecografie vs. tomografie computerizată: care este diferența?

Există câteva diferențe între ecografie și CT (tomografie computerizată).

Ecografiile prezintă un risc foarte scăzut, deoarece nu implică expunerea la radiații. Nu există riscuri cunoscute din cauza undelor sonore de înaltă frecvență folosite la o ecografie.

Ecografiile sunt în general nedureroase și nu provoacă efecte secundare. De obicei, acestea sunt puțin mai lungi decât tomografiile – o ecografie de rutină poate dura oricând între 15 minute și o oră.

Pe de altă parte, tomografiile utilizează raze X pentru a crea o imagine detaliată a interiorului corpului. Există un risc foarte mic asociat cu radiațiile cu raze X la care sunteți expus la o scanare CT. Cu toate acestea, scanerele CT sunt special concepute pentru a se asigura că nu sunteți expus la niveluri inutil de ridicate de radiații și, în general, sunt foarte sigure.

Scanările CT sunt rapide, având o durată de aproximativ 10 până la 20 de minute.

Avantajele unei ecografii

Ecografiile oferă multe avantaje și pot fi extrem de benefice pentru pacient.

Iată câteva dintre avantajele unei ecografii:

  • Ultrasunetele sunt extrem de sigure, deoarece pacienții nu sunt expuși la radiații (așa cum se întâmplă în cazul razelor X și al tomografiei computerizate)
  • De obicei, nu există efecte secundare în urma ecografiilor
  • Ecografiile sunt de obicei nedureroase și neinvazive (ceea ce înseamnă că nu folosesc ace, injecții sau nu creează incizii)
  • Ecografiile captează imagini în direct ale țesuturilor moi care nu apar pe alte tipuri de teste imagistice, cum ar fi razele X
  • Ecografiile pot fi folosite pentru a diagnostica multe tipuri diferite de afecțiuni sau posibile probleme de sănătate înainte ca acestea să devină un risc prea mare

Surse:

fda.gov

nhs.uk

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai