Bună ziua, numele meu este Teodora Radu și sunt medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj Napoca.
Astăzi vom discuta despre menopauză. Toate femeile se gândesc cel puțin o dată în cursul vieții la acel moment în care vor fi la menopauză. Menopauza face parte din procesul biologic natural de îmbătrânire a organismului și aduce schimbări majore în viața oricărei femei. Ea nu trebuie văzută însă ca o perioadă de declin, ci ca un mod de a marca încheierea unui capitol pentru a face loc unui nou început.
Menopauza nu este o boală, ci o provocare de a-ți privi corpul altfel. Este foarte important să îți înțelegi organismul, să te informezi corect, să mergi la controale regulate la medicul specialist, ca să știi când și cum să acționezi. În cele ce urmează, am să punctez câteva aspecte despre ce înseamnă menopauza, când apare și care sunt etapele acesteia, cum se manifestă, complicațiile determinate de menopauză, diagnosticul și care sunt analizele medicale recomandate și ce tratamente există.
Ce este menopauza?
Menopauza este procesul natural de îmbătrânire ce apare în momentul în care funcția ovulatorie devine absentă, iar producția de hormoni sexuali feminini, estrogeni și progesteron scade progresiv, ciclurile menstruale devin neregulate și într-un final încetează cu totul. Există însă situații în care aceasta este indusă artificial în urma unor tratamente, cum sunt chimioterapia sau radioterapia, sau prin intervenții chirurgicale de tip histerectomie cu anexectomie bilaterală, ovarectomie. În general este un proces de lungă durată cu instalare progresivă. Menstrele nu sunt lunare, ci o dată la 2-3 luni sau dimpotrivă sunt mai dese și survin la 2-3 săptămâni, dar în unele cazuri absența menstrelor poate să intervină brusc. Diagnosticul de menopauză este pus de medicul specialist și înseamnă absența totală a menstrei timp de 12 luni.
Care sunt etapele instalării menopauzei?
De regulă vârsta la care se instalează menopauza naturală este între 40 și 55 de ani, cu o medie de 51 de ani și se întinde până la vârsta de 65 de ani. Sunt însă cazuri în care procesul intervine înainte de 40 de ani, când este vorba despre o menopauză prematură. Totodată unele femei pot avea menstre și după vârsta de 55 de ani, situații care necesită o monitorizare atentă, pentru că există riscul de hiperplazie de endometru și de cancer de sân.
Menopauza se împarte în trei perioade distincte: premenopauza, care durează în medie 3-5 ani și debutează de regulă după vârsta de 45 de ani. Este perioada în care încep să apară cicluri neregulate, cu flux menstrual mai abundent sau mai redus cantitativ, ca urmare a activității tot mai reduse a ovarelor, iar fertilitatea scade drastic. Menopauza propriu-zisă reprezintă oprirea definitivă a menstruației și diagnosticul se stabilește după absența unei perioade de 12 luni a acesteia. Postmenopauza se referă la anii care urmează după menopauză și durează aproximativ 10-14 ani. În această perioadă, simptomele de tip bufeuri, de exemplu devin din ce în ce mai rare până dispar cu totul.
Care sunt simptomele menopauzei?
Sunt reprezentate de toate manifestările care apar pe fondul carenței de estrogeni. Indiferent de severitatea lor, manifestările menopauzei nu sunt tulburări grave, dar sunt complexe și pot cauza disconfort, uneori chiar intens. Intensitatea lor, precum și numărul acestora, este variabil. Unele femei sunt complet asimptomatice, tranziția spre menopauză având loc fără ca acestea să aibă tulburări majore.
Cele mai frecvente simptome ale menopauzei sunt: modificări ale părului, pielii și unghiilor, modificări la nivelul mucoaselor, prin uscăciune vaginală, dispareunie, adică jenă la contactul sexual, usturime la micțiune, cu infecție urinară supra adăugată, pierderi involuntare de urină la râs, strănut sau efort, cauzate de scăderea tonusului musculaturii pelvine.
O altă simptomatologie este reprezentată de țesutul adipos în exces, predominant în zona abdominală, edeme palpebrale și ale mâinilor, adică ochi umflați dimineața, accentuare a pungilor și cearcănelor, dureri ale articulațiilor mici, la nivelul mâinii și picioarelor, creșterea tensiunii arteriale, tulburări de somn, caracterizate de insomnie, somn de calitate proastă, schimbări de dispoziție, atitudine pesimistă, depresivă, plâns facil, nervozitate, anxietate, atacuri de panică până la declanșarea unor patologii severe psihiatrice.
Bufeurile, caracterizate prin valuri de căldură, creștere ale temperaturii centrale, urmate de transpirații profuze, în exces, cu durată de câteva secunde sau minute. Acestea se pot repeta de câteva ori pe zi sau pe oră. Se asociază cu creșteri ale tensiunii arteriale, ale pulsului, atacuri de panică, disconfort general. Starea generală de oboseală, răul general, amețelile, chiar pierderi ale cunoștinței fac parte din tabloul clinic al menopauzei. Odată cu instalarea menopauzei, poate crește riscul de apariție a anumitor afecțiuni medicale, precum bolile cardiovasculare, osteoporoza, incontinența urinară, degradarea funcției sexuale cu scăderea libidoului, degradarea funcției cognitive, precum și creșterea în greutate.
Diagnosticul și analizele medicale recomandate în menopauză
Simptomele și manifestările care se produc în organism, de cele mai multe ori, pot sugera unei femei că se pregătește de menopauză. Totuși, controalele medicale de specialitate, îți pot da siguranța unui diagnostic corect și a stabilirii unei scheme de tratament adecvate, dacă este cazul. Pentru stabilirea unui diagnostic, medicul va ține cont și de istoricul tău medical.
Astfel, în această perioadă se pot recomanda următoarele investigații medicale: screening uzual, reprezentat de hemoleucogramă, profil lipidic, glicemie, transaminaze, sumar de urină, analize de sânge hormonale, pentru monitorizarea nivelului de estrogeni, a progesteronului, dar și a gonadotropilor FSH, LH, prolactină. Analize de sânge pentru stabilirea nivelului vitaminei D, alături de testul DEXA, cu monitorizarea nivelului vitaminei D, este important pentru depistarea osteoporozei. Partea imagistică este reprezentată de mamografii sau ecografii mamare, ecografie utero-ovariană transvaginală și ecografie abdominală.
Care este tratamentul recomandat?
În ceea ce privește tratamentul, acesta este complex și depinde de particularitățile organismului, se axează pe preparate care ameliorează semnele și simptomele și previn sau tratează afecțiunile preexistente. În funcție de caz, tratamentul poate consta în: terapie hormonală, presupune administrarea de hormoni artificiali, estrogen și progesteron, ale căror efecte sunt remarcabile, reacțiile adverse ale organismului fiind minime.
Această terapie are rolul de a diminua și reduce simptomele menopauzei, însă nu poate fi administrată în orice condiții. Patologii precum accidentele vasculare coronariene sau cerebrale, tromboza venoasă profundă, neoplaziile genito-mamare reprezintă contraindicații ale hormonoterapiei. Medicamentele pentru prevenirea osteoporozei constau în administrarea de antioxidanți, calciu și vitamina D. Tratamentele nonhormonale sunt utilizate pentru afecțiuni psihiatrice, cardiovasculare și neurologice. Este foarte important însă, adoptarea unui stil de viață sănătos pe perioada menopauzei.
Recomandările generale
Până la instalarea completă a menopauzei, contracepția trebuie urmată prin protecție locală sau dispozitiv intrauterin, dacă acesta există anterior, întrucât există risc de sarcină nedorită. Osteoporoză apare progresiv, dar în primii ani de menopauză se pierde rapid masa osoasă,deci trebuie luate măsuri. Creșterea în greutate poate fi controlată printr-o dietă strictă și mișcare fizică.
Vă mulțumesc pentru timpul acordat, dacă aveți nelămuriri sau întrebări suplimentare le puteți adresa la secțiunea comentarii a videoclipului de mai sus și vă voi răspunde acolo, iar pentru consultații de specialitate vă aștept în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj Napoca.
Dr. Teodora Radu
Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie
Pentru programări în cadrul departamentului de Obstetrică-Ginecologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.
Obstetrică-Ginecologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca