Bună ziua, numele meu este Nucu Alexandru Marica și sunt medic urolog în cadrul Centrului Medical Anastasios din Cluj Napoca.
Astăzi voi vorbi despre infecțiile urinare, o patologie frecvent întâlnită mai ales în rândul persoanelor de sex feminin, dar nu numai.
Sunt multe întrebări pe care pacienții le au în legătură cu această patologie, mai ales datorită faptului că sistemul urinar masculin și feminin diferă din punct de vedere anatomic.
Cum funcționează aparatul urinar?
Sistemul renal este alcătuit din rinichi și uretere (organe pereche), vezica urinară și uretra (organe nepereche).
Urina formată la nivelul celor doi rinichi trece prin uretere și ajunge la vezica urinară unde staționează pentru perioade scurte de timp, după care este eliminată prin uretră.
Dat fiind faptul că uretra la femei este mai scurtă și se află în apropierea orificiului anal, persoanele de sex feminin sunt mult mai predispuse infecțiilor urinare (bacteriile au o distanță mai scurtă de parcurs până la vezică).
Ce sunt infecțiile urinare?
Urina normală nu are bacterii în ea. Totuși, ele pot să își facă apariția în urina pe două căi:
– din exterior, pătrund prin uretră și călătoresc spre vezică, iar apoi pot ajunge până la rinichi
– din interior, prin intermediul sângelui; pleacă din altă zonă a corpului, de regulă din intestin și, prin circulația sangvină ajung în uretră
Prin urmare, infecția urinară înseamnă că microorganisme (bacterii) pătrund și se dezvoltă în sistemul urinar (uretra, vezica urinară, uretere și rinichi). Ele își fac apariția în urină, cea mai des întâlnită dintre ele, fiind Escherichia coli (urmată apoi de Klebsiella sau Enetrococcus).
În funcție de zona pe care o afectează, infecția de tract urinar se împarte în două categorii :
– înalta – afectează rinichii (pielonefrita)
– joasă – afectează uretra (uretrită), vezica urinară (cistita cea mai frecventă ), sau prostată (prostatită)
Când, cum și la cine apar infecțiile urinare?
50-80% dintre femei prezintă cel puțin o infecție urinară de-a lungul vieții, iar 20-30% dintre femei au episoade recurente.
Infecțiile de tract urinar apar mult mai frecvent la femei decât la bărbați, deși obstrucția produsă de hipertrofia prostatei face ca bărbații cu vârstă peste 50 de ani să aibă o incidență a infecțiilor de tract urinal comparabilă cu a femeilor de aceeași vârstă.
Factorii de risc pentru cistită acută (cel mai comun tip de infecție) includ contacte sexuale frecvente, incontinență urinară, diabet zaharat, utilizarea recentă a unei diafragme cu spermicid, igienă intimă necorespunzătoare, sistem imunitar slăbit, consum redus de lichide, amânarea mersului la baie (a golirii vezicii) sau sarcina.
Trebuie știut faptul că infecțiile urinare nu sunt contagioase, însă femeile active din punct de vedere sexual prezintă un risc mai ridicat al acestor afecțiuni.
Și în cazul copiilor, afecțiunea se înregistrează mai mult în rândul fetelor. Lăsate netratate, aceste infecții urinare pot conduce la lezarea permanentă a funcțiilor rinichilor, dar și la hipertensiune sau insuficientă renală. Acesta este motivul pentru care este bine să consulți un medic de specialitate de îndată ce apar simptomele.
Femeile gravide sunt expuse la infecții urinare, dat fiind schimbările hormonale care au loc în organism și pentru că uterul care crește în dimensiune se află deasupra vezicii urinare, îngreunând scurgerea urinei în vezică.
În cazul femeilor gravide infecția urinară poate să nu aibă simptome, de aceea se vor face regulat analize de urină.
Infecția urinară din timpul sarcinii este foarte important să fie tratată, pentru a nu cauza complicații și anume infecția rinichiului (pielonefrita), care poate duce la naștere prematură.
Bărbații cu adenom de prostată de mari dimensiuni pot prezenta infecții urinare care se datorează retenției cronice de urină. Deseori aceasta poate duce și la inflamarea testiculelor, astfel tratamentul va fi unul acut pentru rezolvarea infecției, iar ulterior ne vom îndrepta atenția către rezolvarea cauzei.
Cum punem diagnosticul de infecție urinară și ce investigații trebuie să facem?
Infecțiile urinare nu produc întotdeauna semne și simptome, însă atunci când se fac prezente ele nu trebuie ignorate:
– nevoia și persistența de a urina
– senzație de arsură la urinare
– urinare frecventă în cantități mici
– urină tulbure sau închisă la culoare
– urină cu miros puternic
– urinare cu sânge
– durere pelvină la femei (sub buric) – în special în centrul pelvisului și în jurul zonei osoase pubiene
Uneori pacienții se pot prezenta cu febră, dureri lombare bilaterale, stare generală alterată sau chiar simptomatologie gastro-intestinală.
În cazul în care constatăm că prezentăm unele dintre simptomele de mai sus, este necesar să mergem la medicul de familie sau medicul urolog. Se vor efectua analize de urină în urma cărora medicul stabilește tratamentul adecvat. Sumarul de urină indică prezența unei infecții, în timp ce urocultura arată bacteria care o cauzează.
În anumite cazuri, doctorul poate solicita suplimentar unul dintre testele imagistice:
– ecografie renală
– urografie
– tomografie computerizată (CT)
– examen RMN
Ce se întâmplă dacă nu tratăm infecția urinară?
Atunci când sunt tratate cu promptitudine, infecțiile urinare inferioare duc rareori la complicații. Este, așadar, foarte important să te prezinți la medic, dacă manifești simptome specifice acestora.
Complicațiile infecțiilor urinare pot fi severe. Acestea pot fi:
– infecții urinare recurente: infecțiile apar de mai mult de două ori într-un interval de șase luni
– pielonefrita: conduce la inflamarea rinichilor
– naștere prematură sau greutate scăzută a fătului (în cazul femeilor însărcinate)
– uretritele recurente la bărbați (duc la îngustarea uretrei)
– sepsis: poate fi fatală dacă infecția ajunge la rinichi
Cum prevenim și cum tratăm infecțiile urinare?
Prevenirea infecțiilor (profilaxia) este un pas important în tratamentul infecțiilor, mai ales în rândul celor recurente. Cea mai bună metodă de prevenire a infecțiilor urinare este igiena locală și consumul de lichide (apă, ceai – de merișoare). Apa ajută la diluarea urinei și crește frecvența urinării. Astfel, bacteriile sunt eliminate mai repede din tractul urinar. De asemenea este important să purtăm lenjerie din bumbac și să nu amânăm mersul la toaletă.
Tratamentul infecției urinare se stabilește după obținerea rezultatelor investigațiilor (analize, alte examinări). Tratamentul este individualizat cu antibiotice și medicamente antiinflamatorii. În cazurile ușoare, tratamentul poate dura 1-3 zile, în timp ce infecțiile moderate spre grave pot dura câteva săptămâni. Este posibil ca medicul să recomande și un analgezic pentru a reduce din durerea la urinare. Pentru cazurile severe, se administrează antibiotice intravenos la spital.
Atât femeile, cât și bărbații, dar și copiii pot avea infecții ale tractului urinar. Tratate corespunzător, acestea nu pun în pericol sănătatea. Lipsa informării și refuzul de a cere ajutor medical pot duce la răspândirea unor mituri despre infecțiile intime. De aceea este important să ne prezentăm la medic imediat ce apar primele simptome.
Va mulțumesc și vă doresc multă sănătate!
Dr. Nucu Alexandru Marica – Medic Specialist Urologie
Pentru programări în cadrul departamentului de Urologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.
Urologie Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios