Ce este endometrioza?
Endometrioza este o afecțiune adesea dureroasă în care țesutul similar cu cel care căptușește în mod normal interiorul uterului – endometrul – crește în afara acestuia. Endometrioza implică cel mai frecvent ovarele, trompele uterine și țesutul care căptușește pelvisul. Rareori poate fi găsit dincolo de zona în care se află organele pelvine.
În cazul endometriozei, acest țesut acționează așa cum ar face-o țesutul endometrial – se îngroașă, se descompune și sângerează la fiecare ciclu menstrual. Deoarece nu are cum să iasă din corp, rămâne blocat în zona în care se dezvoltă. Atunci când endometrioza implică ovarele, se pot forma chisturi numite endometrioame. Țesutul din jur devine iritat, dezvoltând în cele din urmă țesut cicatricial și aderențe – benzi de țesut fibros care pot face ca țesuturile pelviene și organele să se lipească unele de altele.
Endometrioza poate provoca dureri – uneori severe – mai ales în timpul perioadelor menstruale. Pot apărea, de asemenea, probleme de fertilitate.
Această afecțiune afectează aproximativ 10% dintre femeile de vârstă reproductivă.
Câteva locuri în care această afecțiune se poate dezvolta includ:
- În afara și în spatele uterului
- Trompele uterine
- Ovarele
- Vaginul
- Peritoneul Vezica urinară și ureterele
- Intestinele
- Diafragma
Factori de risc
Există o serie de anumiți factori care pot crește riscul de a dezvolta endometrioză, printre care:
- Istoric familial
- Vârsta începerii menstruației. Persoanele care încep să aibă menstruația înainte de vârsta de 11 ani prezintă un risc mai mare.
- Durata ciclului menstrual (timpul mai scurt dintre menstruații) și durata fluxului
- Defecte la nivelul uterului sau al trompelor uterine.
Este endometrioza genetică?
Deși nu se cunoaște cauza exactă a endometriozei, este posibil să existe o conexiune între un istoric familial al afecțiunii și riscul crescut de a o dezvolta la un moment dat. Dacă o altă persoană din familie a fost diagnosticată, este recomandat să apelezi la o clinică specializată pentru a face examinări și pentru a pune un eventual diagnostic.
Cauzele apariției endometriozei
Cauzele dezvoltării acestei afecțiuni este încă necunoscută. Atunci când ai endometrioză, țesutul endometrial se dezvoltă în locuri nepotrivite. Atunci evoluează și apare în locuri precum exteriorul uterului, trompele uterine, ovarele, intestinul și în interiorul cavității pelvine, poate provoca simptome dureroase. Această durere este legată de o inflamație crescută și, adesea, de fibroză.
Care sunt simptomele endometriozei?
Principalul simptom, cu care se confruntă majoritatea, este durerea. Această durere poate fi intensă sau ușoară. De obicei, poate fi resimțită în abdomen, în regiunea pelviană și în partea inferioară a spatelui. Deși endometrioza este o afecțiune frecventă, nu toate persoanele prezintă simptome. Există cazuri în care este descoperită în timpul unei alte proceduri sau investigații legate de infertilitate.
Printre cele mai comune simptome sunt:
- Crampe menstruale dureroase.
- Dureri abdominale sau dureri de spate în timpul menstruației sau între menstruații.
- Dureri în timpul sexului.
- Sângerări abundente în timpul menstruației sau spotting (sângerări ușoare) între menstruații.
- Infertilitate (dificultăți în a rămâne însărcinată).
Nu există nicio legătură între simptomele endometriozei și gravitatea afecțiunii. Unele persoane pot experimenta dureri severe chiar dacă au puțini polipi endometriali, în timp ce alte persoane pot avea endometrioză severă, dar să nu experimenteze dureri foarte mari.
Care sunt primele simptome care apar?
Multe persoane se confruntă cu dureri în timpul menstruației din cauza endometriozei. Această durere este adesea resimțită în abdomen, în partea inferioară a spatelui și în zona pelviană. Perioadele pot fi, de asemenea, mai dureroase decât de obicei și poate exista spotting (sângerare ușoară) între cicluri.
Diagnostic
În multe cazuri, diagnosticul de endometrioză se va pune odată cu aparișia simpromelor. Menstruațiile dureroase și abundente sunt primul semn de întrebare. Este necesară o vizită la medicul specialist, care poate începe prin a te întreba despre istoricul medical personal, despre orice sarcini anterioare și dacă alte persoane din familie se confruntă cu această afecțiune. Examenul pelvian ar putea fi necesar, iar primul pas este ecografia. În funcție de simptome, de examenul fizic și de rezultatele ecografiilor, se poate solicita și un RMN pentru o investigație mai amănunțită. O laparoscopie poate fi oferită atât pentru diagnosticul definitiv, cât și pentru tratament. Aceasta poate fi o modalitate utilă de a confirma existența endometriozei, deoarece medicul care efectuează procedura folosește un laparoscop pentru a privi în interiorul corpului. O biopsie (mostră de țesut) ar putea fi prelevată în timpul acestei proceduri. Biopsia va fi trimisă la un laborator pentru a confirma diagnosticul.
Tratament
Medicul de la clinica de ginecologie te va ajuta să creezi planul de tratament pentru endometrioză pe baza câtorva factori, printre care:
- Stadiul endometriozei.
- Planurile în ceea ce privește o eventuală sarcină.
- Vârsta.
- Severitatea simptomelor.
În multe cazuri, planul de tratament se concentrează, în primul rând, pe gestionarea durerii și pe îmbunătățirea problemelor de fertilitate (dacă plănuiești o sarcină viitoare). Medicamentele și intervențiile chirurgicale sunt soluția în acest caz.
Medicamentele sunt adesea folosite pentru a ajuta la controlul simptomelor endometriozei. Acestea pot include medicamente pentru durere și terapii hormonale.
Opțiunile hormonale pentru suprimarea simptomelor endometriozei pot include:
- Pilule anticoncepționale. Există mai multe forme de opțiuni de suprimare hormonală, inclusiv opțiuni combinate care utilizează estrogen și progesteron sau opțiuni care utilizează doar progesteron. Acestea vin sub mai multe forme, inclusiv pilule contraceptive orale, plasture, inel vaginal, injecție contraceptivă, implant. Acest tratament hormonal ajută adesea persoanele să aibă menstruații mai ușoare și mai puțin dureroase. Acestea nu sunt opțiuni pentru pacientele care încearcă să rămână însărcinate.
- Agoniștii GnRH. Sunt un grup de medicamente care au fost folosite pentru tratarea femeilor cu endometrioză. Ele sunt versiuni modificate ale unui hormon natural cunoscut ca hormon de eliberare a gonadotropinei, care ajută la controlul ciclului menstrual.
- Danol. Aceasta este o altă formă de medicație hormonală care oprește producția de hormoni care determină să ai menstruația. În timpul administrării acestui medicament, este posibil ca menstruația să apară mai rar sau se poate opri complet.
Simptomele endometriozei pot reveni dacă tratamentul este oprit. De reținut este faptul că aceste medicamente nu sunt recomandate în timpul sarcinii sau în cazul în care îți dorești să rămâi însărcinată. Este important să discuți cu medicul ginecolog despre avantajele și dezavantajele fiecărui medicament, pentru a face alegerea cea mai potrivită, în funcție particularitățile fiecărui caz, înainte de a începe.
Medicamentele pentru ameliorarea durerii cauzate de endometrioză pot include și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
În unele cazuri, medicul specialist în ginecologie ar putea recomanda o intervenție chirurgicală ca modalitate de confirmare și tratare a endometriozei. Intervenția chirurgicală pentru endometrioză poate fi o modalitate eficientă de a ameliora durerea și, în unele cazuri, de a îmbunătăți fertilitatea.
Endometrioza este considerată o boală cronică și multe persoane experimentează o ameliorare a durerii cauzate de această afecțiune după o intervenție chirurgicală, dar simptomele pot reveni în câțiva ani. Severitatea endometriozei ar putea juca un rol în cât de repede revine după operație. Medicul ar putea sugera combinarea unei proceduri chirurgicale cu medicamente pentru cel mai bun rezultat.
Opțiunile chirurgicale pentru tratarea endometriozei includ:
- Laparoscopia: În cadrul acestei proceduri, medicul va face o tăietură mică în abdomen (< 1 centimetru) și va introduce în corp un instrument subțire asemănător unui tub numit laparoscop. Acest instrument poate fi folosit pentru a vedea în interiorul corpului și pentru a identifica prezența endometriozei cu ajutorul unei camere. Instrumente suplimentare de 5 milimetri pot fi apoi folosite pentru a extirpa și îndepărta leziunile.
- Histerectomia: În cazurile severe, se poate sugera îndepărtarea uterului pe baza cantității de țesut endometrial și a țesutului cicatricial prezent.
Poate endometrioza să dispară de la sine?
Sunt rare cazurile în care endometrioza poate dispărea de la sine. În timp, leziunile de endometrioză pot deveni ocazional mai mici. Acest lucru se poate întâmpla, de asemenea, după menopauză, care este adesea legată de o scădere a cantității de estrogen din corp.
Pentru majoritatea persoanelor, endometrioza trebuie să fie tratată în mod constant pentru a controla simptomele precum durerea. Programările regulate la medic sunt importante, deoarece astfel afecțiunea se poate gestiona mai ușor pe termen lung.
Ce se întâmplă dacă nu tratez endometrioza?
În timp, țesutul care crește în afara uterului dumneavoastră poate provoca chisturi, aderențe și țesut cicatricial. Acest lucru poate cauza dureri pe termen lung (cronice) – în special în timpul perioadelor menstruale. Multe persoane cu endometrioză pot avea, de asemenea, dificultăți în a rămâne însărcinate.
Prevenție
Endometrioza nu este o afecțiune care poate fi prevenită. Există anumiți factori care pot reduce riscul de a dezvolta această afecțiune, dar există cazuri în care poate apărea indiferent de cât ai încerca să o previi. Factorul genetic joacă un rol important atunci când vorbim despre apariția acestei afecțiuni. Dacă alte persoane din familie au fost diagnosticate cu endometrioză, consultul la un medic specialist este necesar pentru a discuta despre riscul de a o dezvolta.
Câțiva factori care pot reduce riscul de endometrioză includ:
- Sarcina.
- Alăptarea.
- Menținerea unei greutăți sănătoase.
- Începerea perioadei menstruale la o vârstă mai târzie.
Care sunt complicațiile endometriozei?
Există mai multe complicații medicale care pot apărea în cazul în care ai endometrioză. Pot apărea probleme de fertilitate, însă pentru această problemă există opțiuni de tratament, cum ar fi medicamente, intervenții chirurgicale pentru endometrioză sau tratamente de fertilitate, cum ar fi FIV.
Persoanele diagnosticate cu această afecțiune se pot confrunta, de asemenea, cu probleme la nivelul intestinelor sau al vezicii urinare. Acestea pot include durere la urinare, sau observarea de sânge în urină sau în scaun. În cazul endometriozei severe a ureterului (tubul care transportă urina de la rinichi la vezica urinară), pot apărea ocazional umflături ale rinichiului. Endometrioza poate avea impact asupra plămânului sau diafragmei, ceea ce poate duce la dificultăți de respirație, dureri în piept sau colaps pulmonar în timpul ciclurilor menstruale.