Dermatita atopică la copii | Cum o tratăm | Dr. Codruța Tincău

YouTube player

Bună ziua, numele meu este Codruța Tincău și sunt medic specialist în dermatovenerologie în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj Napoca.

Dermatita atopică la bebeluși și copii

Până la sfârșitul sarcinii, pielea bebelușului este dezvoltată din punct de vedere anatomic, însă este imatură, ceea ce o face mai expusă la factorii de mediu și totodată la pierderea de apă și căldură. Ea se maturizează abia după al doilea an de viață. În decursul acestor doi ani este nevoie de îngrijire și protecție specială a pielii, mai ales dacă este prezentă o afecțiune cutanată.

Ce este dermatita atopică?

Este o boală inflamatorie cronică a pielii. Ea reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni cutanate ale copilului și sugarului. Este prima manifestare și de cele mai multe ori și singura a atopiei, adică predispoziția spre alergii, cum este rinita alergică, astmul bronșic și alergii digestive.

Care sunt cauzele apariției dermatitei atopice?

Sunt discutate mai multe cauze, printre care predispoziția genetică. Majoritatea copiilor au predispoziție genetică către dermatita atopică, ceea ce înseamnă că dermatita atopică se moștenește din familie. Aceasta se exprimă printr-o disfuncție a barierei cutanate, datorate unei mutații a unei gene de la nivelul pielii. O altă teorie ar fi cea imunologică.

Pielea normală are la suprafață o peliculă grasă cu rol de protecție, în timp ce piele atopică este mai săracă în acest strat de lipide, rămânând neprotejată, astfel anumiți alergeni din mediul înconjurător pot pătrunde în straturile profunde ale epidermei. Aceștia provoacă sistemul imunitar care reacționează puternic și în consecință apar simptomele acestei afecțiuni. Un rol important îl joacă și factorii declanșatori, care pot favoriza apariția unui puseu, cum sunt: infecții virale și bacteriene, temperaturi extreme, alimente cu potențial alergen, polen, acarieni de praf și lână.

Cum se manifestă dermatita atopică?

Este o afecțiune a pielii ce se manifestă în pusee, adică cu perioadă de inflamație și perioade de pauză, în care nu sunt prezente simptomele. Este caracterizată de apariția unor eczeme, adică pete roșii, uscate cu mâncărimi intense la nivelul pielii. La sugari apare în special la nivelul capului, feței, a urechilor, a gâtului, iar la copiii peste 2 ani, în special la nivelul pliurilor coatelor și genunchilor, a gâtului și mâinilor.

În cazuri mai rare se poate extinde pe toată suprafața corpului. Calitatea vieții copilului poate fi puternic influențată din pricina mâncărimilor cauzate de eczemă și nu în puține cazuri de tulburări de somn pricinuite de aceste simptome supărătoare. Peste 50% dintre părinți simt că afecțiunea copilului are un impact și asupra stării lor emoționale.

Cum se pune diagnosticul de dermatită atopică?

Diagnosticul se pune în urma unei expertize de specialitate, printr-o anamneză amănunțită, printr-un examen obiectiv și în unele cazuri și prin examinări de laborator. În rare cazuri este necesară o biopsie cutanată. În mai mult de jumătate din cazurile copiilor diagnosticați cu dermatită atopică înainte de vârsta de un an, afecțiunea dispare de cele mai multe ori de la sine până la vârsta de cinci ani.

Care este tratamentul dermatitei atopice?

Nu există un tratament definitiv, însă pielea foarte uscată poate fi ținută sub control luând anumite măsuri, precum înlocuirea produselor de spălare pe bază de săpun, alegerea dușurilor calde în locul băilor fierbinți și aplicarea unui emolient de două ori pe zi. Puseurile acute pot fi ținute sub control cu creme topice cu corticosteroizi, însă acestea pot fi utilizate doar pe perioade limitate de timp, deoarece pot avea efecte adverse precum subțierea pielii.

Încercați să transformați aplicarea emolientului într-o activitate distractivă printr-un cântecel, o poezie sau un dans. În acest fel, copilul poate fi mai motivat să respecte rutina zilnică de aplicare a cremei. Tratamentul este însă în cele mai multe cazuri individual, conceput în urma unei expertize de specialitate. Sper că aceste informații v-au fost folositoare. Până data viitoare aveți grijă de pielea voastră și a copiilor voștri. Vă mulțumesc!

Dr. Codruța Tincău – Medic Specialist Dermatovenerologie

Pentru programări în cadrul departamentului de Dermatovenerologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Dermatovenerologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca

Dermatovenerologie Centrul Medical Anastasios Bacău

Dermatovenerologie Centrul Medical Anastasios Zalău