Ce este rozaceea? – Simptome, cauze, diagnostic și tratament

Rozaceea este o afecțiune inflamatorie comună a pielii care provoacă roșeață pe față. Cele mai frecvente locuri în care se întâlnesc simptomele rozaceei includ nasul, obrajii și fruntea. Rozaceea se poate manifesta pe tot parcursul vieții și începe, de obicei, după vârsta de 30 de ani. Medicamentele, cremele și loțiunile ajută la reducerea simptomelor.

Care sunt tipurile de rozacee?

  • Eritematotelangiectatică: Rozaceea este persistentă și provoacă roșeață facială cu vase de sânge mărite și vizibile. Specifice acestui tip sunt simptomele care apar și dispar pe neașteptate.
  • Papulopustulară: Pe piele se formează coșuri care conțin puroi sau lichid. Pielea s-ar putea umfla, iar simptomele sunt similare cu cele ale acneei.
  • Phymatous: Simptomele fac ca pielea să se umfle și să se îngroașe. Pielea se manifestă, de obicei, prin umflături și cel mai adesea afectează nasul.
  • Ocular: Rozaceea poate afecta ochii, făcându-i să se simtă iritați sau apoși. Ochii sunt sensibili la lumină și se pot forma umflături dureroase pe pleoape (orjelet).

Cât de frecventă este rozaceea și pe cine afectează rozaceea?

Poate afecta pe oricine, dar cel mai adesea afectează persoanele care au pielea deschisă la culoare și femeile. Simptomele apar, de obicei, după vârsta de 30 de ani. Afecțiunea poate afecta copiii și adolescenții, dar este foarte rară. Ai mai multe șanse să suferi de rozacee dacă cineva din familia ta are această afecțiune.

Studiile sugerează că bărbații au simptome mai severe ca urmare a amânării tratamentului până când afecțiunea devine avansată.

Simptome și cauze

Care sunt simptomele rozaceei?

Aspectul rozaceei poate varia foarte mult de la o persoană la alta. De cele mai multe ori, nu apar toate semnele potențiale. Rozaceea include întotdeauna cel puțin unul dintre semnele primare, cum ar fi:

  • Înroșirea: Multe persoane care au rozacee au un istoric de înroșire frecventă. Roșeața facială, care ar putea apărea și dispărea, este cel mai timpuriu semn al afecțiunii.
  • Roșeața persistentă: Roșeața facială persistentă ar putea semăna cu o arsură solară care nu dispare.
  • Umflături și coșuri: Pe piele apar adesea umflături mici, roșii și solide sau coșuri pline de puroi. Uneori, umflăturile ar putea semăna cu acneea, dar rozaceea nu provoacă puncte negre. Ar putea fi prezente arsuri sau înțepături.
  • Vase de sânge vizibile: Vasele mici de sânge care arată ca niște linii subțiri și roșii devin vizibile pe piele.
  • Iritația ochilor: Ochii sunt iritați și apoși. Această afecțiune poate provoca orjelet, precum și înroșirea și umflarea pleoapelor. Cazurile severe, dacă nu sunt tratate, pot duce la afectarea corneei și la pierderea vederii.
  • Arsuri sau înțepături: Pe față pot apărea senzații de arsură sau usturime și pot apărea, de asemenea, mâncărimi sau o senzație de apăsare.
  • Aspect uscat: Pielea centrală a feței ar putea fi aspră și ar putea părea foarte uscată.
  • Îngroșarea pielii: În unele cazuri de rozacee, pielea s-ar putea îngroșa și mări, rezultând o afecțiune numită rinofimă. Această afecțiune apare pe nas, făcând ca acesta să aibă un aspect bulbos.

Simptomele rozaceei pot afecta mai multe părți diferite ale corpului, inclusiv:

  • Nasul.
  • Bărbia.
  • Obrajii.
  • Fruntea.
  • Ochii.
  • Piept.
  • Urechi
  • Gât.
  • Scalpul.

Ce declanșează simptomele rozaceei?

Fiecare persoană diagnosticată cu rozacee are factori declanșatori care determină acutizarea simptomelor. Posibilii factori declanșatori ai rozaceei ar putea include:

  • Expunerea la soare.
  • Temperaturi calde sau reci.
  • Stresul.
  • Consumul de alcool.
  • Alimente picante.
  • Produse pentru piele sau păr (loțiuni, fixativ).
  • Modificări hormonale.

Dacă nu ești sigur ce declanșează simptomele rozaceei, notează o listă de alimente, băuturi, produse de îngrijire a pielii și activități pentru câteva zile sau câteva săptămâni și cum ți-au afectat acele lucruri pielea în ziua respectivă. Acest lucru te poate ajuta să restrângi ceea ce ar putea cauza declanșarea simptomelor. Atunci când identifici factorul declanșator, poți reduce frecvența erupțiilor, evitându-l.

Care sunt cauzele rozaceei?

Cauza rozaceei este necunoscută. Studiile sugerează că rozaceea ar putea fi un simptom al:

  • Unei boli care afectează vasele de sânge, sistemul imunitar sau sistemul nervos.
  • Acarieni microscopici ai pielii: Corpul are un acarian microscopic natural, care trăiește pe nas și obraji. Faptul că ai prea mulți dintre acești acarieni provoacă simptome de rozacee.
  • O infecție: Bacteria H. pylori poate provoca o infecție. Studiile sugerează că persoanele care au avut această infecție pot dezvolta rozacee.

Diagnostic și tratament

Cum se diagnostichează rozaceea?

Pentru a diagnostica rozaceea, medicul dermatolog va efectua un examen amănunțit al semnelor și simptomelor și va întocmi un istoric medical. În timpul examinării, ar trebui să îi comunici medicului despre orice probleme pe care le întâmpini cu pielea (roșeață, umflături sau coșuri, arsuri, mâncărimi etc.). Nu există un test specific pentru a diagnostica rozaceea.

Cum se tratează rozaceea?

Tratamentul rozaceei variază în funcție de fiecare persoană și se concentrează pe ameliorarea sau reducerea simptomelor și pe prevenirea înrăutățirii acestora. Opțiunile de tratament pentru rozacee ar putea include:

  • Medicamente: Există mai multe tipuri de medicamente orale și topice pentru a trata umflăturile, coșurile și roșeața cauzate de rozacee. Medicamentele te ajută să gestionezi simptomele și să reduci numărul aparițiilor.
  • Tratamentul cu laser: Specialistul dermatolog poate folosi lasere pentru a elimina vasele de sânge vizibile și pentru a limita cantitatea de roșeață de pe piele.
  • Proceduri chirurgicale: Pentru cazurile severe, se poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a corecta desfigurarea nasului care poate apărea în cazul rinofimei.

Este rozaceea o boală autoimună?

Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a afla mai multe despre cauzele rozaceei și dacă este o afecțiune autoimună. Unele tipuri de rozacee apar ca urmare a suprasolicitării sistemului imunitar. Sarcina sistemului imunitar este de a proteja organismul de invadatorii străini care te  îmbolnăvesc, cum ar fi bacteriile. Un anumit tip de bacterie (Bacillus oleronius), care este comună în rândul persoanelor diagnosticate cu rozacee papulo-pustulară, poate face ca sistemul tău imunitar să supracompenseze bacteria și să atace celulele sănătoase ale pielii. Acesta este un răspuns autoimun care cauzează simptomele rozaceei.

Alte cazuri de rozacee ar putea fi rezultatul faptului că sistemul tău imunitar este foarte sensibil la schimbările din mediul înconjurător. Aceste schimbări ar putea include expunerea la lumina soarelui sau fluctuațiile de temperatură care declanșează simptomele. Ca urmare, sistemul imunitar se suprasolicită pentru a se adapta la schimbările din mediul înconjurător, ceea ce provoacă simptomele specifice.

Ce alimente ar trebui să evit dacă am rozacee?

Unele studii sugerează că alimentele picante, cum ar fi aripioarele picante și ardeii iuți, pot declanșa simptomele rozaceei. Fiecare persoană diagnosticată cu această afecțiune va avea factori declanșatori unici și nu există nicio garanție că alimentele picante vor provoca o acutizare a rozaceei. Dacă prezinți o acutizare a simptomelor după ce ai mâncat alimente picante, evită să consumi aceste tipuri de alimente pentru a preveni viitoarele acutizări.

Cât de repede după tratament mă voi simți mai bine?

Ar putea dura de la câteva săptămâni până la câteva luni până când simptomele se reduc. Dacă doctorul dermatolog a prescris medicamente, acesta va monitoriza tratamentul pentru a se asigura că medicamentul este eficient. Acesta va reduce probabil doza pe măsură ce simptomele încep să se amelioreze.

Prevenție

Cum pot preveni rozaceea?

Deoarece cauza rozaceei este necunoscută, nu poți preveni această afecțiune. Cu toate acestea, poți reduce riscul de a avea o acutizare a rozaceei prin identificarea și evitarea lucrurilor din mediul care declanșează simptomele.

Ai întotdeauna grijă atunci când ieși în aer liber și îți expui pielea la razele UV ale soarelui. Lumina soarelui poate declanșa simptomele de rozacee, iar daunele provocate de soare pot îngreuna vindecarea pielii după o acutizare. Poartă zilnic o cremă de protecție solară și reaplic-o des pe parcursul zilei.

La ce mă pot aștepta dacă am rozacee?

Rozaceea este o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că simptomele pot apărea și dispărea în mod neașteptat.

Rozaceea este o afecțiune inofensivă și provoacă doar disconfort cutanat și modificări ale aspectului. Cazurile severe și netratate pot duce la desfigurarea pielii, care cel mai adesea afectează nasul. Intervenția chirurgicală tratează cazurile severe de rozacee, dar mulți oameni găsesc ameliorare a simptomelor ușoare cu medicamente prescrise sau cu creme, geluri sau loțiuni eliberate fără prescripție medicală.

Rozaceea dispare vreodată?

Nu există un tratament definitiv pentru rozacee, dar sunt disponibile opțiuni de tratament pentru a reduce simptomele și erupțiile.

Surse:

webmd.com

dermnetnz.org

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai