Acneea bebelușului este o afecțiune a pielii comună și de scurtă durată care determină formarea de erupții de acnee pe fața sau pe pieptul bebelușului. Asemănător acneei pentru adulți, simptomele acneei pentru bebeluși includ coșuri, mici umflături sau pustule pe pielea acestuia. De obicei, durează doar câteva zile până la câteva săptămâni.
Alte denumiri pentru acneea bebelușului sunt acneea nou-născutului, acneea neonatală sau pustuloza cefalică neonatală.
Pe cine afectează acneea infantilă și cât de frecventă este aceasta?
Acneea infantilă poate afecta orice nou-născut înainte de împlinirea vârstei de 2 luni. Este comună și afectează aproape 20% sau mai mult de 1 din 5 nou-născuți sănătoși.
Este acneea bebelușului același lucru cu acneea infantilă?
În timp ce ambele afecțiuni au aceleași simptome, diferența dintre acneea bebelușului și acneea infantilă este atunci când vă afectează copilul. Acneea bebelușului apare în medie în jurul vârstei de 2 săptămâni. Unii bebeluși se nasc cu acnee și aceasta dispare în câteva săptămâni. Acneea infantilă apare între 2 luni și 1 an. Simptomele acneei infantile pot merge dincolo de pustule și umflături și pot include puncte negre. Dacă bebelușul dumneavoastră are acnee după vârsta de 2 luni, vizitați un medic specialist. Poate dura mai mult timp pentru ca acneea infantilă să dispară.
Cum arată acneea bebelușului?
Acneea bebelușului poate fi prezentă la naștere sau poate apărea pe pielea bebelușului înainte de a împlini 2 luni. Poate arăta asemănător cu acneea ușoară a adolescenților sau a adulților. Caracteristicile acneei bebelușului includ:
- Umflături mici, de culoare roșie până la violet, care sunt umflate (papule).
- Umflături care conțin puroi, înconjurate de un inel roșu spre violet sau maro închis (pustule).
- Acneea bebelușului poate părea mai vizibilă atunci când plânge.
Unde apare acneea pentru bebeluși?
Afecțiunea este frecventă pe fața, pieptul și spatele copilului dumneavoastră. În mod specific, poate afecta:
- Obrajii.
- Nasul.
- Fruntea.
- Bărbia.
- Scalpul.
- Gâtul.
În cât timp dispare acneea bebelușului?
Acneea poate apărea brusc sau se poate dezvolta lent. Coșurile pot începe ca niște puncte mici, decolorate pe pielea lor, înainte de a se transforma în coșuri crescute. Când inflamația coșurilor se reduce, se reduce și dimensiunea lor. Coșurile sunt temporare și, de obicei, dispar în decurs de câteva zile până la câteva săptămâni.
Care sunt cauzele acneei bebelușului?
Cauza exactă a acneei bebelușului este necunoscută. Acneea este, de obicei, rezultatul porilor înfundați. Atunci când porii se înfundă, se poate dezvolta un coș.
Dermatologii suspectează că acneea bebelușului este rezultatul schimbărilor hormonale care afectează nou-născutul în timpul nașterii sau în primele săptămâni de viață. Hormonii din placentă pot afecta modul în care pielea bebelușului produce sebum. Sebumul este o substanță uleioasă pe care glandele sebacee din pielea bebelușului o produc pentru a le proteja pielea și părul. Prea mult sebum poate înfundă porii și poate duce la acnee.
În plus, bebelușii au pielea sensibilă atunci când se nasc. Pielea lor poate reacționa negativ la orice este lăsat pe ea prea mult timp, mai ales dacă au pe piele reziduuri de mâncare, vomă sau salivă.
Alăptarea provoacă acnee la bebeluși?
Este posibil ca hormonii din laptele matern să afecteze hormonii bebelușului, ceea ce poate duce la apariția acneei. Acneea bebelușului este o afecțiune temporară a pielii care se vindecă, de cele mai multe ori fără niciun tratament medical. Acest lucru nu ar trebui să afecteze modul în care vă hrăniți nou-născutul. Aceasta va dispărea pe măsură ce nou-născutul dumneavoastră crește și corpul său se adaptează la noul său mediu. Dacă aveți întrebări cu privire la modul în care laptele matern afectează pielea nou-născutului, discutați cu un medic dermatolog.
Cum se diagnostichează acneea bebelușului?
Un doctor dermatolog poate examina pielea noului născut pentru a pune un diagnostic de acnee la bebeluși. Testele nu sunt necesare pentru a diagnostica această afecțiune. Deoarece această afecțiune este inofensivă, nu este nevoie să obțineți un diagnostic de la un doctor decât dacă sunteți îngrijorată de modul în care acneea afectează pielea bebelușului sau dacă acesta are simptome suplimentare.
Cum se tratează acneea bebelușului?
Acneea este o afecțiune temporară care dispare fără tratament. Pielea fiecărui bebeluș este diferită, așa că, dacă doctorul dermatolog recomandă un tratament, acesta ar putea include:
- O cremă antifungică.
- Hidrocortizon.
- Antibiotice topice.
- Unguent cu conținut crescut de retinol
Puteți aplica aceste produse pe pielea bebelușului dvs. așa cum ați aplica o loțiune sau o cremă hidratantă. Urmați instrucțiunile medicului dermatolog cu privire la frecvența cu care trebuie să aplicați aceste medicamente pe pielea bebelușului.
Există leacuri pentru acneea bebelușului?
Discutați cu medicul dermatolog înainte de a folosi orice produs pe pielea noului născut. Uneori, remediile de acasă pot irita pielea delicată a nou-născutului.
Dacă bebelușul are acnee, puteți ajuta la dispariția acesteia având grijă de pielea nou-născutului. Acest lucru poate include:
- Spălați delicat pielea bebelușului dvs. cu apă caldă. Evitați să frecați pielea. Apoi, uscați pielea bebelușului prin tamponare.
- Nu folosiți loțiuni sau uleiuri pe pielea bebelușului sau produse care îi pot astupa porii.
- Curățați orice reziduuri alimentare sau vomă de pe pielea bebelușului.
Dacă acneea bebelușului nu dispare sau dacă se agravează după câteva săptămâni, contactați un cadru medical.
Cât timp durează acneea bebelușului?
Aceasta ar putea dispărea de la sine în decurs de câteva zile până la câteva săptămâni. Termenul ar putea fi mai rapid dacă doctorul medicală recomandă un medicament topic. Uneori, ar putea dura până la o lună înainte ca acneea bebelușului să se limpezească. Dacă acneea bebelușului nu se dispare, discutați cu medicul specialist.
Cum pot preveni acneea bebelușului?
Nu există o modalitate de a preveni acneea bebelușului. Puteți ajuta acneea nou-născutului dvs. să se limpezească prin:
- Spălându-le delicat pielea cel puțin o dată pe zi cu apă caldă.
- Curățând orice reziduuri de pe fața bebelușului dvs. atunci când termină de mâncat.
- Nu folosiți produse de îngrijire a pielii grase pe pielea bebelușului.
- Nu stoarceți și nu spargeți coșurile de pe pielea bebelușului.
La ce mă pot aștepta dacă bebelușul meu are acnee?
Acneea bebelușului este o afecțiune inofensivă a pielii care se rezolvă de la sine. Nu necesită îngrijiri medicale și nu există complicații din cauza acestei afecțiuni. Ar putea dura câteva săptămâni pentru ca imperfecțiunile bebelușului să dispară. Cicatrizarea este puțin probabilă, iar bebelușul va avea o piele netedă după ce coșurile se vor rezolva.
Asigurați-vă că acneea bebelușului nu este agravată de produse de îngrijire a pielii uleioase, cum ar fi loțiunile. Folosiți pur și simplu apă caldă pentru a curăța delicat pielea bebelușului și apoi uscați-i pielea. Evitați să frecați pielea, deoarece o poate irita.
În decurs de câteva zile până la câteva săptămâni, pielea se va curăța complet.
Cand ar trebui sa merg la medic?
Contactați medicul pediatru/dermatolog dacă acneea nu se vindecă după câteva săptămâni. Dacă prezintă și alte simptome, cum ar fi bășici, descuamarea pielii, agitație, febră sau dificultăți de hrănire, vizitați doctorul dvs.
Acneea bebelușului este o afecțiune inofensivă a pielii. Este comună și mulți bebeluși se nasc cu acnee. Este o afecțiune temporară, iar pielea lor se va limpezi, fără cicatrici, de obicei în câteva zile până la câteva săptămâni.
Surse: