Răceală și Gripă – Simptome, cauze, diagnostic și tratament

raceala sau gripa

Răceala și gripa au multe dintre aceleași simptome și, uneori, poate fi dificil (sau chiar imposibil) să le deosebim doar pe baza simptomelor. Chiar și etapele de recuperare a gripei sunt similare cu etapele de recuperare pentru răceala obișnuită.

În mod obișnuit, gripa este mai gravă, cu simptome care se dezvoltă mai intens și mai brusc. Dar nu este întotdeauna așa. Uneori, testarea poate fi singura modalitate de a determina dacă este vorba de gripă, astfel încât să poată fi prescrise medicamente antivirale – care funcționează pentru gripă, dar nu și pentru răceală.

Acest articol analizează modurile în care răceala și gripa diferă nu numai în ceea ce privește cauzele și simptomele lor, ci și în modul în care sunt diagnosticate, tratate și prevenite.

Simptomele răcelii vs. simptomele gripei

Dacă ar fi să caracterizați în linii mari răceala față de gripă, simptomele răcelii tind să se dezvolte treptat, în timp ce simptomele gripei se dezvoltă de obicei brusc.

Și, în timp ce răceala vă poate face să vă simțiți destul de rău, simptomele nu sunt de obicei suficient de severe pentru a vă “doborî” în felul în care o poate face gripa.

Mai mult, răcelile nu duc, în general, la complicații, în timp ce gripa poate duce uneori la complicații grave și chiar la complicații care pun viața în pericol – în special la adulții în vârstă, la femeile însărcinate, la copiii sub doi ani, la persoanele cu boli pulmonare cronice și la cei care sunt imunocompromiși.

Diferențele dintre simptomele răcelii și cele ale gripei pot fi descrise în linii mari după cum urmează:

RăcealăGripă
Debutul simptomelorGradual, pe parcursul a 1 până la 3 zileBrusc, adesea în decurs de o zi
FebrăRară, de obicei de grad scăzutTipică, adesea de grad ridicat
FrisoaneRarTipic
Dureri corporaleUșoareTipic
ObosealăUneori, de obicei ușoarăTipic, adesea severă
StrănuturiFrecventeUneori
Disconfort toracicUșor până la moderatTipic
Nas înfundatTipicUneori
Dureri în gâtTipicUneori
Dureri de capRarTipic

Simptomele răcelii durează de obicei între șapte și 10 zile. Gripa se rezolvă, de asemenea, în mod obișnuit, în termen de șapte zile pentru majoritatea persoanelor.

Cauzele răcelii față de gripă

Atât răceala comună, cât și gripa sunt cauzate de virusuri respiratorii. Ambele se răspândesc prin intermediul picăturilor de aer produse de tuse și strănut și prin contactul cu saliva sau secrețiile nazale.

Dincolo de asta, virusurile care provoacă răceala și gripa diferă în totalitate. Acest lucru include modul în care acestea provoacă boala.

Răceala obișnuită

Răceala comună este cauzată de unul dintre cei peste 200 de viruși respiratori, printre care:

  • Rinovirusurile (cele mai frecvente)
  • Virusul sincițial respirator
  • Virusurile parainfluenza
  • Adenovirusuri
  • Coronavirusuri
  • Metapneumovirus uman

Simptomele apar atunci când virusul se atașează la receptorii celulari de pe mucoasa pasajelor nazale și a faringelui (gât), simptomele inițiale fiind curgerea nasului și durerea de gât. Pe măsură ce infecția progresează, apar frecvent tusea, strănutul și senzația de înfundare a nasului.

Simptomele răcelii apar ca urmare a răspunsului organismului la virus – sub formă de inflamație – și nu ca urmare a leziunilor provocate de virus la nivelul țesuturilor respiratorii.

Gripă

Gripa este cauzată de virusul gripal. Există două tipuri principale – gripa A și gripa B – precum și numeroase tulpini care se dezvoltă în funcție de sezon, pe măsură ce virusul se răspândește printre populații și suferă mutații.

Spre deosebire de virușii răcelii, gripa se atașează de receptorii din trahee (trahee) și bronhii (cele două căi respiratorii mari ale plămânilor). În timp ce inflamația contribuie la apariția simptomelor, virusul provoacă leziuni reale ale țesuturilor respiratorii pe măsură ce se replică.

Acest lucru explică severitatea simptomelor gripei și riscul mai mare de complicații ale gripei.

Diagnosticarea răcelii și a gripei

În termenii cei mai simpli, există teste care pot detecta gripa (deși cu grade diferite de precizie) și niciunul care să detecteze răceala obișnuită.

Răceala obișnuită

Răceala comună este diagnosticată pe baza simptomelor și a unui examen fizic. Nu există teste pentru a diagnostica răceala, deoarece există atât de multe cauze. Dacă se fac teste, acestea sunt de obicei pentru a exclude alte cauze posibile, cum ar fi COVID-19.

Gripă

Gripa poate fi adesea diagnosticată doar pe baza simptomelor. Chiar și așa, ar putea merita să consultați un medic pentru a face un test rapid de gripă. Acesta este un test efectuat în cabinet care poate detecta gripa cu ajutorul unui tampon din gât sau din pasajul nazal. Rezultatele apar în 15 minute.

Dacă rezultatul testului este pozitiv (ceea ce înseamnă că aveți gripă), vi se pot prescrie tratamente pentru a reduce gravitatea și durata bolii. Dacă rezultatul este negativ, se pot face teste suplimentare pentru a vă asigura că nu aveți o altă infecție sau boală potențial mai gravă.

Tratamentul și prevenirea răcelii vs. gripă

Singurul “leac” adevărat pentru răceală și gripă este timpul. Nu există medicamente care să poată opri infecția sau să eradicheze complet virusurile răcelii sau gripei. Sistemul imunitar va aduce aproape invariabil infecția sub control. Partea dumneavoastră în tratament constă în gestionarea simptomelor până când vă veți simți mai bine.

Răceală obișnuită

Nu există niciun vaccin, tratament sau medicament disponibil pentru a preveni sau a vindeca virusurile răcelii. Doctorii recomandă următoarea abordare în cazul în care răciți.

  • Odihniți-vă suficient de mult.
  • Beți multe lichide,
  • Folosiți un analgezic fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen, dacă este necesar, pentru a calma durerile de corp sau febra.

În majoritatea cazurilor, simptomele se ameliorează de la sine.

Răcelile sunt prevenite prin precauții standard, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea tusei și a strănutului și evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave.

Avertisment pentru părinți

În timp ce medicamentele pentru tuse și răceală pot fi utile pentru adulți și copii mai mari, acestea nu ar trebui utilizate la copiii sub 2 ani din cauza riscului de efecte secundare potențial grave. Discutați cu medicul pediatru pentru îndrumări privind modul de tratare a răcelii și gripei la copiii mai mici.

Gripă

În cazul gripei, tot ce aveți nevoie de obicei pentru a vă recupera este odihnă și multe lichide. Dacă este necesar, se pot folosi analgezice fără prescripție medicală, decongestionante, expectorante și antitusive.

Există, de asemenea, medicamente antivirale care pot diminua simptomele gripei și pot scurta perioada în care sunteți bolnav cu una sau două zile dacă sunt începute în termen de 24 până la 48 de ore de la primele semne de infecție.

Gripa poate fi, de asemenea, prevenită cu aceleași precauții standard utilizate pentru răceală, dar cea mai bună protecție, de departe, este vaccinarea anuală împotriva gripei sau vaccinul antigripal nazal în septembrie sau octombrie, înainte de începerea sezonului de gripă. Vaccinarea anuală este recomandată pentru toate persoanele cu vârsta de peste șase luni.

Răceala și gripa sunt cauzate de virusuri respiratorii diferite. Răceala obișnuită tinde să înceapă treptat, cu simptome mai ușoare. Gripa (gripa) debutează de obicei brusc, cu simptome precum febră și frisoane care sunt mai puțin frecvente în cazul răcelii.

Nu există teste, vaccinuri sau tratamente antivirale specifice răcelii comune. În schimb, sunt disponibile teste rapide, vaccinuri și antivirale pentru diagnosticarea, prevenirea și tratamentul gripei. Dacă simptomele nu dispar sau se agravează, consultați un medic specialist.

Surse:

cdc.gov

web.md

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai