Implicând o durată de nouă luni, sarcina este o perioadă complexă pentru viitoarea mămică, dar și pentru copilul ei, ea evoluând de la o săptămână la alta. Se întâmplă așadar o mulțime de lucruri de-a lungul acestor 9 luni de sarcină.
Sarcina este împărțită în trei trimestre, acestea având un specific diferit și anume Trimestrul 1, perioada cuprinsă între săptămânile 1 și 13, Trimestrul 2 cu perioada cuprinsă între săptămânile 14 și 27 și Trimestrul 3 cu perioada cuprinsă între săptămânile 28-40 sau în cazul unor mămici încă 2 săptămâni în plus.
Primul Trimestru de sarcină – săptămânile 0-13
În această perioada a sarcinii încep să apară schimbările vizibile, acestea fiind resimțite la nivelul organismului. Se observă că în această perioada nivelul hormonilor crește foarte mult, aceștia susținând dezvoltarea placentei. Organismul produce în această perioadă o cantitate mai mare de sânge, astfel încât nutrienții și oxigenul să fie transportați la copilul care își începe transformarea.
Ce se întâmplă în primele săptămâni de sarcină – de la 0 la 3?
Primul lucru pe care trebuie să-l știe viitoarea mămică este că săptămânile de sarcina încep să fie numărate de la ultima menstruație. Sarcina are o durata de 40 de săptămâni, iar în primele două săptămâni femeia nu este încă gravidă. Această este perioada când corpul se pregătește de ovulație, el eliberând un ovul de la unul dintre ovare.
Partenerul trebuie să ejaculeze spermă în perioada din apropierea ovulației, astfel încât să se conceapă un copil pe căi naturale. Sperma partenerului trebuie să conțină spermatozoizii, iar aceștia să ajungă la nivelul vaginului partenerei. După prima zi a ultimei menstruații și anume la circa trei săptămâni, ovulul fertilizat se mișcă încet de-a lungul trompei uterine, către uter.
Femeia trebuie să țină cont că în primele zile, dar și săptămâni de sarcină este posibil ca ea să nu știe că este gravidă. Primul semn al sarcinii îl reprezintă săptămânile 1-3 atunci când femeia are de-a face cu lipsa ciclului menstrual.
În această perioadă este important ca femeia să-și facă testul de sarcina și imediat ce aceasta descoperă că este gravidă să se adreseze unui medic ginecolog, acesta supraveghind cu atenție ciclul sarcinii. De asemenea el mai poate face și analizele specifice, astfel încât să recomande un tratament adecvat pentru femeia proaspăt însărcinată. El poate recomanda și unele suplimente de vitamina D sau acid folic. În această fază, sexul copilului nu poate fi încă determinat.
Săptămâna 4 de sarcină
Având dimensiunea unui mac, copilul își începe perioada de embrionare, acesta crescând și dezvoltându-se în mucoasa uterului. Embrionul este înconjurat de un lichid în interiorul stratului amniotic, iar în ceea ce privește stratul exterior al acestuia, el se dezvoltă în placentă. Stratul extern de celule creează legături cu sistemul sanguin al mamei. În ceea ce privește stratul intern, acesta dezvoltă două sau trei straturi, acesta formând părți ale corpului copilului.
În această perioadă viitoarea mămică începe să resimtă o stare de oboseală. De asemenea, ea mai observă și o sensibilitate a sânilor, precum și o tendința de umflare a acestora. Mămică urinează mai des, iar în această perioadă se recomandă și ca aceasta să renunțe la consumul de alcool, dar și la cel de tutun.
Săptămâna 5 de sarcină
În săptămâna 5 de sarcina, copilul începe să ia o formă distinctă, acesta fiind numit oficial embrion, el având o lungime de aproximativ 3 mm. Sistemul nervos al copilului este în curs de dezvoltare, iar inima se formează într-o formă incipientă. O parte din vasele de sânge leagă copilul de mama, acestea formând mai târziu cordonul ombilical. Apar și primele vase de sânge, formându-se tubul neural din care se dezvoltă creierul copilului, precum și măduva spinării.
Viitoarea mămică începe să resimtă unele simptome caracteristice sarcinii și anume vărsături, oboseală, precum și greață. Ea începe în această perioadă să aibă diverse pofte de a consuma anumite alimente. În această perioadă femeia trebuie să aibă în vedere începutul îngrijirii prenatale și a celei speciale și anume trebuie că ea să aibă în vedere afecțiunile pe care le are, astfel încât să nu apară probleme de sarcină. Femeile care suferă de astm, probleme de sănătate mintală, pulmonare, afecțiuni cardiace, diabet zaharat sau epilepsie trebuie să aibă în vedere o îngrijire prenatală corespunzătoare.
Săptămâna 6 de sarcină
În această perioada începe să se formeze inima și zona capului copilului. Se închide tubul neuronal, iar embrionul este curbat, având coadă și căpătând forma de C. Acesta are o lungime de aproximativ 6 mm, iar inima poate fi văzută cum bate. Mugurii picioarelor și a brațelor încep să se dezvolte, iar embrionul este acoperit de un strat subțire, vizibil de piele.
Viitoarea mămică poate avea în această perioadă o mică sângerare vaginală și apar o serie de manifestări, precum și de schimbări de dispoziției specifice sarcinei. Se recomandă urmarea unei diete sănătoase, dar și un stil de viață echilibrat începând cu această a 6-a săptămâna de sarcină.
Săptămâna 7 de sarcină
Embrionul ajunge la 1 cm lungime, iar creierul crește și el rapid în această perioadă. Capul se dezvoltă mai repede decât restul corpului. Începe să se formeze cartilajul din zona membrelor, iar celulele nervoase se înmulțesc și se dezvoltă pentru a forma măduva spinării, dar și creierul.
În această perioadă, uterul viitoarei mămici începe să crească până la mărimea unei lămâi, ea resimțind o creștere a dimensiunii sânilor. De asemenea, aceasta mai poate avea și o stare de oboseală și de rău. Poate resimți nevoia de a urina din ce în ce mai des și poate avea și unele senzații de greață, precum și de vărsături, în special de dimineața. Apar și unele sângerări, precum și dureri de gingii.
Săptămâna 8 de sarcină
În această săptămâna, embrionul se dezvoltă, devenind fetus, acesta dezvoltându-și brațele și picioarele. Încep să se întrevadă degetele, iar placenta continuă și ea să se dezvolte formându-se structuri care ajută la atașarea placentei la peretele uterului. Viitoarea mămică resimte în această a 8-a săptămâna de sarcină și o stare de greață matinală.
În situația în care ea are de-a face cu dureri de stomac și apar sângerări frecvente, atunci este necesar să meargă de urgență la un medic pentru a-și verifica starea de sănătate.
Săptămâna 9 de sarcină
În săptămâna a 9-a de sarcina copilul a crescut cu aproximativ 22-23 de mm lungime, acesta cântărind 2g. În această fază începe să i se formeze fața, iar ochii sunt mai mari și mai bine evidențiați. Mâinile și picioarele continuă dezvoltarea, formându-se limba și papilele gustative. Principalele organe interne continuă și ele să se dezvolte.
Viitoarele mame trebuie să poarte sutien de susținere pentru că în această perioadă sânii cresc în dimensiune. De asemenea, apar frecvent secreții vaginale și pot apărea și schimbări de dispoziție. Ele trebuie să aibă grijă și cu eventualele infecții vaginale care apar în această perioadă.
Săptămâna 10 de sarcină
În această săptămână copilul măsoară 3-4 cm, acesta având o greutate de 4 g. Se dezvoltă urechile copilului, formându-se și fața acestuia. Mai pot fi observate nasul și buzele în această perioadă. Se mai dezvoltă maxilarele, iar inima este formată complet având 180 de bătăi pe minut. Copilul începe și să facă mișcări mici în această perioadă.
Femeia trebuie să efectueze analize de sarcină, precum și diverse teste. Se realizează și un screening pentru sindromul Down, precum și ecografia de primul trimestru. Se poate și vaccina împotriva virusului gripal pentru că în această perioadă apare și riscul de a contacta gripa, precum și tusea convulsivă.
Săptămâna a 11-a de sarcină
În această săptămâna, copilul crește rapid, iar capul reprezintă o treime din lungimea sa. Corpul crește rapid, acesta atingând 5 cm lungime de la creștet și până la șezut. Se dezvoltă rapid placenta, formându-se în același timp și oasele fetei. Pleoapele sunt formate, ele rămânând închise pentru a proteja ochii în formare. Urechile continuă să se dezvolte, iar degetele de la picioare se separă. Începe și apariția unghiilor, formându-se organele genitale externe.
Viitoarea mămică poate resimți unele dureri de cap, precum și modificări ale corpului, părul și unghiile crescând mai repede.
Săptămâna 12 de sarcină
În săptămâna a 12-a de sarcina, fătul este complet format, mușchii, organele, oasele și membrele sunt dezvoltate. Copilul începe să formeze reflexe, iar organele genitale se evidențiază.
Viitoarea mămică are posibile semne de constipație specifice sarcinii, ea manifestând crampe abdominale, precum și dureri de stomac. De asemenea, mai apar și primele modificări de la nivelul pielii, apărând și pete maronii la nivelul frunții și a pomeților.
Săptămâna 13 de sarcină
În această săptămâna copilul cântărește 23-25 de g, el începând să formeze urina pe care o elimina la nivelul lichidului amniotic. Se dezvoltă organele genitale, iar în acest moment se poate vedea cu certitudine și sexul copilului.
E posibil că în această perioadă viitoarea mămică să poată manifestă un libidou crescut, senzația de greață, oboseală și de rău să dispară. De asemenea, forma corpului se poate modifica, iar uterul este și el în creștere.
Trimestrul al doilea – săptămânile 14-25
Mulți specialiști sunt de părere că acest trimestru este considerat a fi cel mai confortabil pentru majoritatea femeilor însărcinate. Multe dintre simptomele primului trimestru dispar, iar nivelul de energie din timpul zilei crește treptat. Pe timp de noapte femeile au un somn mai odihnitor. În această perioadă acestea trebuie să poate articole vestimentare lejere pentru că uterul își mărește în mod rapid dimensiunea.
Săptămâna 14 de sarcină
Copilul are aproximativ 9 cm lungime de la creștet și până la șezut. În această perioadă se dezvoltă și maturizează corpul, iar organele sexuale sunt bine definite. Copilul înghite bucăți mici de acid amniotic, acesta trecând în stomac. Rinichii funcționează, iar lichidul amniotic ajunge în urină.
Viitoarea mamă își recapătă bună dispoziție, dar și vitalitatea, aceasta având de-a face cu creșterea substanțială în greutate. Ea poate începe să folosească îmbrăcămintea specifică femeilor gravide. Începând cu această etapă urmează controale și teste lunare ale sarcinii.
Săptămâna 15 de sarcină
Copilul începe să audă sunetele din exterior, dar și zgomotele sistemului digestiv. El mai aude și sunetul vocii și inimii mamei. Ochii sunt închiși, dezvoltându-se scheletul copilului. Pielea copilului începe să fie acoperită de fire de par fine, acesta având o lungime de 10 cm de la creștet la șezut.
Viitoarea mămică are secreții vaginale, ea manifestând de obicei dureri de spate. Sănii continuă să crească și se pot resimți mișcările copilului. Pot apărea și unele dureri de ligament rotund și anume o durere destul de intensă.
Săptămâna 16 de sarcină
Mușchii fetei copilului se pot mișcă și apar și primele expresii faciale ale acestuia. De asemenea, sistemul nervos continuă să se dezvolte, iar mielina începe să învelească măduva spinării. Se dezvoltă și glandele sudoripare în această săptămână.
Viitoarea mămică poate manifestă simptomele unor tulburări hepatice.
Săptămâna 17 de sarcină
Copilul are o creștere mai rapidă, capul și corpul acestuia fiind bine proporționate. De asemenea, sprâncenele și genele încep să crească și ele în această perioadă. Ochii copilului se pot mișca acum, iar gura se închide și se deschide. Copilul are deja propriile amprente, având și o prindere fermă a mâinii. Viitoarea mamă efectuează ecografii în cea de-a 17-a săptămână.
Săptămâna 18 de sarcină
Copilul se mișcă, răspunzând la zgomotele puternice din lumea exterioară. Viitoarea mămică poate avea dureri abdominale și constipație.
Săptămâna 19 de sarcină
Substanță denumită „vernix” începe să acopere copilul, aceasta având rol în a proteja pielea. Copilul crește în greutate, dar nu are multă grăsime.
Viitoarea mămică observă primele mișcări ale copilului, iar modificările hormonale încep să provoace dureri în zona șoldurilor și a pelvisului. Palmele se pot înroși, iar volumul de sânge din organism este crescut.
Săptămâna 20 de sarcină
Pielea copilului este acoperită cu vernix, acesta înghițind o parte din apa din lichidul amniotic. O parte din acest lichid este eliminat la nivelul intestinului, iar produsul final al digestiei se elimină cu primul scaun al copilului după naștere. Măsurarea copilului începe să se facă de la creștet la călcâi.
Apare o pigmentare normală a pielii viitoarei mămici, iar unele femei pot sforăi în timpul somnului. Tot în această perioadă mai apar arsuri retrosternale.
Săptămâna 21 de sarcină
În această săptămâna, copilul cântărește 350 – 360 g, el fiind acoperit de părul fin lanugo. Abdomenul viitoarei mămici crește vizibil în dimensiune, ea având de-a face cu o permanentă senzație de foame. Se poate observa apariția vergeturilor, aceastA resimțind și mâncărimi la nivelul pielii abdomenului.
Săptămâna 22 de sarcină
Copilul intră într-un ciclu de dezvoltare, acesta alternând cu perioade de somn și de veghe. Acum greutatea copilului atinge jumătate de kilogram, corpul fiind foarte bine conturat, acesta având forma unui mini-bebeluș.
Viitoarea mămică se confruntă cu mâncărimi la nivelul pielii, umflarea picioarelor și tot în această perioada, din sâni, începe să se scurgă un precursor al laptelui. Tot în această perioadă apar și vergeturile pe abdomen, dar și în zona stomacului.
Săptămâna 23 de sarcină
În această săptămână apar primele mișcări de respirație, cu toate că plămânii nu sunt suficient de dezvoltați. Se dezvoltă mai bine amprentele de la degetele picioarelor și a mâinilor. Abdomenul viitoarei mămici continuă să crească. Ea se poate confrunta în această perioadă cu diverse infecții urinare ale rinichilor, precum și cu hemoroizii.
Săptămâna 24 de sarcină
Copilul măsoară 30 de cm, greutatea sa depășind 600 g. Acesta are șanse de supraviețuire în cazul unei nașteri premature. Începe să crească părul copilului la nivelul capului. Pielea sa este subțire și transparentă. Viitoarea mamă poate avea infecții ale tractului urinar și poate tot în această perioadă să efectueze testul de diabet gestațional.
Săptămâna 25 de sarcină
Copilul începe să se miște mult, fiind mai dinamic. Acesta poate sughița, iar nervul optic este funcțional. Viitoarea mămică are de obicei dureri de spare și poate manifesta inflamații ale fetei, mâinilor și ale picioarelor. Acest lucru se datorează retenției de apă. Se mai pot efectua teste de toleranță la glucoză în această perioadă.
Trebuie ținut cont și de faptul că durerile de cap, dar și inflamațiile pot apărea pe fondul unei preeclampsii. Este important așadar să va adresați medicului dacă aveți de-a face cu această problemă. Preeclampsia reprezintă hipertensiunea arterială, dar și existența unei proteine în exces în urină. Această problemă apare uneori după săptămâna 20 de sarcină la o femeie care anterior înregistra valori normale ale tensiunii arteriale.
Săptămâna 26 de sarcină
Copilul își dezvoltă mișcările respiratorii, iar pleoapele sale se deschid pentru prima dată. În curând, acesta începe să clipească. Viitoarea mămică poate dezvoltă varicele în sarcina și poate resimți în același timp și o relaxare a mușchilor pelvisului în contextul sarcinii. Ea mai poate avea de-a face și cu posibile scurgeri de urină.
Săptămâna 27 de sarcină
Copilul are un ritm cardiac de 140 de bătăi pe minut, sistemul digestiv, creierul și plămânii sunt pe deplin mature. Unii specialiști sunt de părere că începând cu această săptămâna copilul poate chiar începe și să viseze.
Viitoarea mămică se confruntă cu sângerări nazale, acestea fiind provocate de modificările hormonale. De asemenea, ea poate avea vergeturi pe coapsă, sâni sau pe burtă.
Trimestrul al treilea – săptămânile 28-40
Este recomandat că în această perioadă să se meargă mai des la controalele medicale pentru că medicul specialist poate recomanda mai multe investigații. În acest trimestru se poate verifica și poziția copilului. Femeile au de obicei restricții de călătorie în această perioadă. Femeile aflate în această perioadă trebuie să se intereseze mai mult despre ce implică travaliul sau nașterea.
Săptămâna 28 de sarcină
Copilul are aproape 1 kg și este perfect format. Bătăile inimii copilului pot fi auzite prin stetoscop și se formează genele. Viitoarea mămică face mai multe teste și analize medicale. În această perioadă mai pot apărea arsuri, precum și refluxul gastric. Multe femei manifestă acum crampe musculare, insomnie, constipație și hemoroizi.
Săptămâna 29 de sarcină
I se simt mișcările copilului pentru că este mai dinamic, iar în această săptămână oasele sunt dezvoltate, dar încă moi. Mama poate manifesta probleme de respirație din cauza sarcinii care pune presiune în zona plămânilor. La nivelul mameloanelor poate începe să apară colostrul și anume laptele folosit la alăptarea copilului în primele zile.
Săptămâna 30 de sarcină
Lungimea copilului este de 40 cm, iar greutatea este de 1,3 kg. Acesta dezvoltă reflexul de supt, sugandu-și degetul mare. Pielea începe să capete aspectul sau neted. Încep să dispară straturile grase de vernix și părul fin care a acoperit pielea.
Viitoarea mamă poate avea crampe la nivelul picioarelor, iar piciorul se poate mari chiar și cu un număr în această perioadă. Ea resimte nevoia de a urina și se simte deseori obosită. Aceasta mai poate avea și unele insomnii.
Săptămâna 31 de sarcină
Copilul își poate întoarce capul, plămânii acestuia dezvoltându-se rapid. Viitoarea mămică poate avea firișoare de vene dilatate la nivelul pielii. Apare necesitatea de a controla tensiunea arterială și pot apărea și contracțiile Braxton Hicks și anume contracțiile de pregătire a mușchilor uterului, care se contractă pentru 30-60 de secunde. Mai apare și necesitatea controlului medical al tensiunii arteriale.
Săptămâna 32 de sarcină
Poziția copilului este cu capul în jos, gata pentru naștere. Organismul acestuia începe să absoarbă mineralele vitale pentru creștere precum calciul și fierul. Viitoarea mămică trebuie să se pregătească fizic de naștere.
Săptămâna 33 de sarcină
Sistemul nervos, dar și creierul copilului sunt complet dezvoltate. Copilul cântărește aproape 2 kg și măsoară acum 44 de cm. Viitoarea mămică se confruntă cu arsuri la stomac, amorțeală și furnicături la nivelul degetelor, umflarea excesivă a gleznelor și a picioarelor, precum și cu tumefierea fetei și a pleoapelor datorită retenției de lichide.
Săptămâna 34 de sarcină
Toate oasele copilului se întăresc în afară de oasele craniului care rămân moi până după naștere. Copilul începe să aibă aspectul dolofan pentru că începe să acumuleze grăsimi. Lichidul amniotic este la valoarea maximă, iar viitoarea mamă are de-a face cu riscul de preeclampsie. Este necesară începerea mișcărilor zilnice de masare a perineului pentru ușurarea nașterii, precum și a travaliului.
Săptămâna 35 de sarcină
Copilul stă în poziția ghemuit în uter, cu picioarele îndoite spre piept. Creșterea sa este aproape completă, el având o greutate de 2,4 kg și măsurând 46,2 cm. Viitoarea mămică monitorizează mișcările copilului și simte nevoia de repaus datorită greutății. Pot apărea și semne ale travaliului incipient. În această perioadă pot fi exersate și exercițiile de respirație.
Săptămâna 36 de sarcină
Copilul are plămânii complet formați în această săptămână, iar sistemul digestiv este complet dezvoltat. Viitoarea mămică poate avea contracții Braxton-Hicks, iar în cazul în care acestea devin din ce în ce mai lungi și mai puternice, ar putea fi un semn că se începe travaliul.
Săptămâna 37 de sarcină
Copilul cântărește aproximativ 3-4 kg, acesta fiind considerat la termen. El este gata să se nască în această perioadă. Copilul poate începe să coboare capul jos, fiind gata să se nască în cazul primei sarcini. Dacă mama nu este la prima sarcina, copilul nu se poate deplasa în jos până la travaliu și pot avea loc și unele scurgeri de lichid. Majoritatea femeilor nasc începând cu săptămâna 37 de sarcină, nașterea având loc pe cale naturală, prin cezariană sau în apă.
Săptămâna 38 de sarcină
Copilul este gata să se nască, acesta fiind capabil să se prindă cu degetele. La naștere acesta poate elimina și primele fecale în timpul travaliului, lichidul amniotic conținând meconiu. Cele mai multe femei intră în travaliu în această perioadă.
Săptămâna 39 de sarcină
Capul copilului se mută în jos în pelvis, iar în placentă se formează anticorpi, aceștia fiind importanți pentru protejarea copilului împotriva infecțiilor atunci când se naște. Există și riscul că în această perioada să se dezvolte preeclampsia. În săptămâna 39 a sarcinii pot apărea primele semne de travaliu.
Săptămâna 40 de sarcină
Părul fin și anume lanugo care a acoperit corpul copilului dispare în totalitate, iar o substanță albicioasă numită „vernix caseosa”, aceasta fiind responsabilă pentru protecția pielii copilului, continuă să dispară. În mod normal, copilul va avea la naștere 51 de cm și va cântări 3,4 kg. Cele mai multe femei întră în travaliu cu o săptămâna înainte de săptămâna termenului prestabilit.
Săptămâni de sarcină după termen
În unele cazuri, sarcina poate depăși termenul standard.
- Săptămâna 41 de sarcină – Copilul poate avea organele genitale umflate, acesta fiind și un stimulent pentru a declanșa nașterea.
- Săptămâna 42 de sarcina – Multe femei intră în travaliu natural înainte de a deveni însărcinate în 42 de săptămâni. Există însă și o probabilitate ca sarcina să dureze peste 42 de săptămâni, iar majoritatea copiilor rămân sănătoși, chiar dacă sarcina ține mai mult.
Pe durata sarcinii, corpul mămicii trece printr-o mulțime de transformări, acesta confruntându-se cu o serie de probleme de sănătate. Este important așadar că mămica sa aibă în vedere sfaturile medicului pentru că acesta îi poate spune mai multe despre problemele de sănătate specifice cu care se poate confrunta.
Pe lângă sfatul medicului, aceasta trebuie să primească și suport din partea partenerului, dar și a familiei pentru ca perioada nașterii să decurgă cât mai bine. În acest fel, viitoarea mămică se va bucura de o stare de bine și va putea să treacă peste această evoluție a sarcinii care aduce cu ea o mulțime de modificări ale funcționării organismului.