Bună ziua. Numele meu este Nucu Alexandru Marica și sunt medic specialist urolog în cadrul centrului medical Anastasios din Cluj Napoca. În această postare voi vorbi despre cancerul de prostată, voi pleca de la definiția lui, cum și când apare, care sunt factorii de risc, cum facem screening-ul pentru el, cum punem diagnosticul și bineînțeles, care sunt variantele de tratament, în funcție de stadiul în care îl descoperim.
Ce este prostata? Care este rolul ei?
Toți bărbații au o glandă care se numește prostată. Aceasta este o glandă mică din cadrul sistemului reproducător masculin, de dimensiunea și forma unei nuci. Este situată direct sub vezică și înconjoară uretra.
Prostata are multiple roluri în organism, precum secreția de fluid ce intră în compoziția lichidului seminal, rol în micțiune, deci când urinăm sau cu funcție rectilă. Aceasta poate fi afectată de 3 tipuri de afecțiuni, hiperplazie sau adenomul de prostată, prostatita, care este o afecțiune inflamatori, acută sau cronică și subiectul zilei de astăzi, cancerul de prostată.
Ce este cancerul de prostată?
Toate părțile corpului sunt formate din celule minuscule. Cancerul de prostată apare atunci când celulele din prostată cresc într-un mod necontrolat, în final acestea alcătuiesc o formațiune numită tumoră. Marea majoritate a cancerelor de prostată se dezvoltă lent, cu toate acestea există cazuri când cancerul de prostată se dezvoltă agresiv.
După cancerul de plămâni, cancerul de prostată este a doua cauză de deces, prin cancer, la bărbați. De obicei, afecțiunea se dezvoltă foarte lent și uneori nu prezintă simptome. De aceea multe cazuri sunt identificate într-un stadiu avansat. Afectează în special bărbații mai în vârstă, trecuți de vârsta de 60 de ani, boala fiind rareori depistată înainte de 40 de ani. Vârsta medie la momentul diagnosticului este de aproximativ 66 de ani.
Care sunt simptomele date de cancerul de prostată?
Cancerul de prostată în fază precoce, de obicei nu provoacă simptome, de aceea se recomandă ca bărbații trecuți de 50 de ani să consulte un urolog pentru efectuarea de controale periodice de prevenire a cancerului. Eu, personal, recomand cel puțin un control pe an.
Alteori, simptomele cele mai frecvente sunt urinările dese în cantități mici, deseori asociate cu senzația de urinare pe parcursul nopții, dificultățile la urinare sau ejaculare, disfuncții erectile, hematurie, adică prezența de sânge în urină sau hemospermie, prezența sângelui în spermă, precum și scăderea presiunii jetului urinar. Dacă aveți unul din simptomele acestea este foarte important să mergeți cât mai repede la un control de specialitate la un medic urolog. În cazurile în care este diagnosticat în stadii avansate, când cancerul este deja extins la organele din jur sau în stadiu metastatic, bolnavii se pot prezenta la medic cu retenție de urină sau cu dureri osoase sau pierderi în greutate.
Cum se face screening pentru cancerul de prostată ?
Cancerul de prostată poate fi adesea descoperit înainte de apariția simptomelor prin efectuarea unor teste de screening. Astfel, după vârsta de 50 de ani, bărbaților li se recomandă evaluarea urologică anuală, dublată de investigații paraclinice, precum dozarea PSA antigenului specific prostatic, adică o analiză din sânge care poate ridica suspiciunea unui cancer în cazul în care este crescută, dar trebuie luat în considerare că există și alte boli care pot determina creșterea.
Astfel, pentru excluderea acestora se pot recomanda efectuarea analizei de urină, precum și examenul ecografic al aparatului urinar, rinichi, vezică, prostată. În același timp, în cadrul consultului urologic, medicul poate efecta tușeul rectal pentru a depista noduli de consistență crescută la nivelul lobilor prostatei, care de asemenea, pot ridica suspiciunea unui cancer.
Evaluarea de screening pentru cancerul de prostată este foarte importantă pentru că depistează timpuriu cazurile de cancer de prostată, ajutând în același timp la instituirea tratamentului în faze incipiente. Testele de screening sunt recomandate bărbaților cu vârstă peste 50 de ani, iar la cei care prezintă un posibil factor ereditar, prin faptul că un alt membru al familiei a avut cancer de prostată se recomandă de la vârsta de 40 de ani.
Ce se întâmplă dacă există suspiciunea de cancer de prostată?
Dacă în urma examenului clinic prin tușeu rectal și a testelor paraclinice cu valori PSA mărite se menține suspiciunea de cancer de prostată sunt necesare alte investigații pentru a stabili sau infirma diagnosticul de cancer de prostată. Medicul urolog indică investigații mai precise, precum examenul de rezonanță magnetică la nivelul pelvisului, care include prostata, care poate identifica prezența și localizarea unor noduli prostatici suspecți, urmată de cea mai precisă metodă de diagnostic, biopsia prostatică.
Cum se face diagnosticul în cancerul de prostată?
Biopsia prostatei reprezintă singura confirmare definitivă a cancerului de prostată. Metoda presupune prelevarea de mici mostre de țesut prostatic cu ajutorul unui ax special. Această procedură poate fi efectuată prin ghidaj ecografic sau RMN. Țesutul este examinat la microscop, iar rezultatul este clasificat ca țesut necanceros sau țesut malign sau canceros, stratificat la rândul său în funcție de gradul de agresivitate al celulelor tumorale, fiind un instrument de predicție a evoluției cancerului.
Cum poate fi tratat cancerul de prostată?
Tratamentul corespunzător ar trebui să fie ales cu atenție, ținând cont de stadiul bolii, de vârsta și starea pacientului și de preferințele acestuia. Pe baza rezultatelor analizelor, a examinărilor, a scorului Gleason, medicul va discuta cu pacientul despre metoda de tratament corespunzătoare și aplicabilă, în situația în care se află bolnavul în funcție de gradul de extindere al cancerului și de starea de sănătate a pacientului, dacă există comorbidități sau nu, există mai multe variante de tratament.
Tratamentul nechirurgical poate fi, fie prin supravegherea activă cu monitorizare atentă a pacientului, conform unui protocol bine stabilit, sau prin ședințe de radioterapie și tratament hormonal adjuvant.
Tratamentul chirurgical numit prostatectomia radicală, care practic înseamnă o intervenție prin care se îndepărtează prostata, veziculele seminale și adesea ganglionii limfatici din pelvis. Această operație poate fi realizată printr-o intervenție la paroscopică, robotică sau deschisă.
În ultimii ani, îmbunătățirea continuă a aparaturii medicale, precum și continua supraspecializare și acumulare de experiență a chirurugilor urologi au făcut ca tehnicile minim invazive să devină operații bine standardizate, care oferă avantajul duratei scăzute de spitalizare, a refacerii rapide și a reintegrării socioprofesionale.
Cazuri avansate
Pentru cazurile avansate de cancer, putem efectua pe lângă tratamentul sistemic și tratamentul complicațiilor urinare, precum retenția de urină, prin rezecția endoscopică sau tratamentul obstrucției de la nivelul aparatului urinar superior.
Este foarte important de subliniat că uneori cancerul de prostată nu supără, nu deranjează, dar totuși el poate exista la nivelul prostatei, de aceea recomandăm evaluarea periodică din punct de vedere urologic, respectarea indicațiilor medicului de familie și a medicului specialist pentru a crește șansa de a diagnostica această patologie într-un stadiu curabil și a putea să-i acordăm tratamentul curativ cel mai bun.
Sper ca aceste informații, fără a avea pretenția de a fi detaliate din punct de vedere științific să vă fie de folos dumneavoastră, membrilor din familie și să aducă o apropiere a personalului medical către dumneavoastră pentru a vă facilita înțelegerea diferitelor patologii, pe care oricare dintre noi le poate suferi.
Vă doresc multă sănătate.
Dr. Nucu Alexandru Marica – Medic Specialist Urologie
Pentru programări în cadrul departamentului de Urologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.
Urologie Centrul Medical Anastasios Cluj-Napoca
Urologie Centrul Medical Anastasios Bacău
Urologie Centrul Medical Anastasios Zalău
Pentru mai multe informații în acest domeniu puteți accesa și Adenomul de Prostată – Diagnostic și Tratament sau Cum, Când și De ce apare.