Totul despre Hipertensiunea arteriala (HTA) – Simptome, cauze și tratament

YouTube player

Hipertensiunea arterială este o afecțiune frecventă care afectează arterele corpului. Dacă aveți tensiune arterială ridicată, forța sângelui care împinge împotriva pereților arterelor este în mod constant prea mare. Inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele.

Tensiunea arterială se măsoară în milimetri de mercur (mm Hg). În general, hipertensiunea arterială reprezintă o tensiune arterială de 120/80 milimetri de mercur (mm Hg) sau mai mare.

Cardiologii împart tensiunea arterială la adulți în patru categorii generale. Tensiunea arterială ideală este clasificată ca fiind normală.

CategorieSistolic (primul nr.) (mmHg)Diastolic (al doilea nr.) (mmHg)
Normală < 120 < 80
Prehipertensiune120-13980-89
Hipertensiune stadiul I140-15990-99
Hipertensiune stadiul II>/=160>/= 100

Tensiunea arterială mai mare de 180/120 mm Hg este considerată o urgență sau o criză hipertensivă. Solicitați ajutor medical de urgență pentru orice persoană cu aceste valori ale tensiunii arteriale.

Netratată, tensiunea arterială ridicată crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și alte probleme grave de sănătate. Este important să vă verificați tensiunea arterială cel puțin o dată la doi ani, începând cu vârsta de 18 ani. Unele persoane au nevoie de verificări mai frecvente.

Obiceiurile unui stil de viață sănătos pot ajuta la prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale. Însă, unele persoane au nevoie de medicamente pentru a o trata.

Simptomele hipertensiunii arteriale

Cele mai multe persoane cu tensiune arterială ridicată nu prezintă simptome, chiar dacă valorile tensiunii arteriale ajung la niveluri periculos de ridicate. Puteți avea tensiune arterială ridicată ani de zile fără niciun simptom.

Persoanele cu tensiune arterială ridicată pot avea:

  • Dureri de cap
  • Dificultăți de respirație
  • Sângerări nazale

Cu toate acestea, aceste simptome nu sunt specifice. De obicei, ele nu apar decât atunci când tensiunea arterială ridicată a ajuns într-un stadiu sever sau care pune viața în pericol.

Când trebuie să consultați un medic

hipertensiune arteriala - tensiune mare

Depistarea tensiunii arteriale este o parte importantă a asistenței medicale generale. Cât de des ar trebui să vă verificați tensiunea arterială depinde de vârsta și de starea generală de sănătate.

Solicitați medicului o citire a tensiunii arteriale cel puțin o dată la doi ani, începând cu vârsta de 18 ani. Dacă aveți 40 de ani sau mai mult, sau dacă aveți între 18 și 39 de ani cu un risc ridicat de hipertensiune arterială, solicitați o verificare a tensiunii arteriale în fiecare an.

Doctorul va recomanda probabil citiri mai frecvente dacă aveți tensiune arterială ridicată sau alți factori de risc pentru boli de inimă.

Copiilor cu vârsta de 3 ani și mai mari li se poate măsura tensiunea arterială în cadrul controalelor anuale.

Aparatele gratuite de măsurare a tensiunii arteriale sunt, de asemenea, disponibile în unele magazine și farmacii. Precizia acestor aparate depinde de mai multe lucruri, cum ar fi dimensiunea corectă a manșetei și utilizarea corectă a aparatelor. Adresați-vă medicului pentru sfaturi privind utilizarea aparatelor de tensiune arterială.

Cauzele hipertensiunii arteriale

Tensiunea arterială este determinată de două lucruri: cantitatea de sânge pe care o pompează inima și cât de greu se deplasează sângele prin artere. Cu cât inima pompează mai mult sânge și cu cât arterele sunt mai înguste, cu atât tensiunea arterială este mai mare.

Există două tipuri principale de tensiune arterială ridicată.

Hipertensiunea primară, denumită și hipertensiune esențială

Pentru majoritatea adulților, nu există o cauză identificabilă a tensiunii ridicate. Acest tip se numește hipertensiune primară sau hipertensiune esențială. Are tendința de a se dezvolta treptat, pe parcursul mai multor ani. Acumularea de plăci în artere, numită ateroscleroză, crește riscul de hipertensiune arterială.

Hipertensiune secundară

Acest tip de hipertensiune arterială este cauzat de o afecțiune de bază. Are tendința de a apărea brusc și de a provoca o tensiune arterială mai mare decât hipertensiunea primară. Afecțiunile și medicamentele care pot duce la hipertensiune secundară includ:

  • Tumori ale glandei suprarenale
  • Probleme ale vaselor de sânge prezente la naștere, numite și defecte cardiace congenitale
  • Medicamente pentru tuse și răceală, unele analgezice, pilule contraceptive și alte medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală
  • Boala de rinichi
  • Apnee obstructivă în somn
  • Probleme tiroidiene

Factori de risc

Hipertensiunea arterială are mulți factori de risc, printre care:

  • Vârsta. Riscul de hipertensiune arterială crește odată cu vârsta. Până în jurul vârstei de 64 de ani, hipertensiunea arterială este mai frecventă la bărbați. Femeile sunt mai predispuse să dezvolte hipertensiune arterială după vârsta de 65 de ani.
  • Antecedente familiale. Aveți mai multe șanse să dezvoltați hipertensiune arterială dacă aveți un părinte cu această afecțiune.
  • Obezitatea. Excesul de greutate provoacă modificări la nivelul vaselor de sânge, al rinichilor și al altor părți ale corpului. Aceste modificări cresc adesea tensiunea arterială. Obezitatea crește, de asemenea, riscul de boli de inimă și factorii de risc ai acesteia, cum ar fi colesterolul ridicat.
  • Lipsa de exerciții fizice. Lipsa exercițiilor fizice poate provoca creșterea în greutate. Creșterea în greutate crește riscul de hipertensiune arterială. De asemenea, persoanele inactive tind să aibă un ritm cardiac mai ridicat.
  • Consumul de tutun sau vaping. Fumatul, tutunul de mestecat sau vapatul ridică imediat tensiunea arterială pentru o scurtă perioadă de timp. Fumatul de tutun lezează pereții vaselor de sânge și accelerează procesul de întărire a arterelor. Dacă fumați, cereți ajutor medical pentru renunța la fumat.
  • Prea multă sare. O cantitate mare de sare – numită și sodiu – poate face ca organismul să rețină lichide. Acest lucru crește tensiunea arterială.
  • Niveluri scăzute de potasiu. Potasiul ajută la echilibrarea cantității de sare din celulele organismului. Un echilibru adecvat de potasiu este important pentru o bună sănătate a inimii. Nivelurile scăzute de potasiu se pot datora unei lipse de potasiu în dietă sau anumitor condiții de sănătate, inclusiv deshidratarea.
  • Consumul excesiv de alcool. Consumul de alcool a fost legat de creșterea tensiunii arteriale, în special la bărbați.
  • Stresul. Nivelurile ridicate de stres pot duce la o creștere temporară a tensiunii arteriale. Obiceiurile legate de stres, cum ar fi mâncatul excesiv, consumul de tutun sau de alcool, pot duce la creșteri suplimentare ale tensiunii arteriale.
  • Anumite afecțiuni cronice. Bolile de rinichi, diabetul și apneea de somn sunt câteva dintre afecțiunile care pot duce la hipertensiune arterială.
  • Sarcina. Uneori, sarcina cauzează tensiune arterială ridicată.

Tensiunea arterială ridicată este mai frecventă la adulți. Dar și copiii pot avea tensiune arterială ridicată. Tensiunea arterială ridicată la copii poate fi cauzată de probleme la rinichi sau la inimă. Dar pentru un număr tot mai mare de copii, tensiunea arterială ridicată se datorează obiceiurilor legate de stilul de viață, cum ar fi o dietă nesănătoasă și lipsa de exerciții fizice.

Complicații

Presiunea excesivă asupra pereților arterelor cauzată de hipertensiunea arterială poate deteriora vasele de sânge și organele corpului. Cu cât tensiunea arterială este mai mare și cu cât aceasta rămâne necontrolată mai mult timp, cu atât daunele sunt mai mari.

Hipertensiunea arterială necontrolată poate duce la complicații, inclusiv:

  • Atac de cord sau accident vascular cerebral. Întărirea și îngroșarea arterelor din cauza hipertensiunii arteriale sau a altor factori poate duce la un atac de cord, un accident vascular cerebral sau alte complicații.
  • Anevrism. Tensiunea arterială crescută poate face ca un vas de sânge să slăbească și să se umfle, formând un anevrism. În cazul în care un anevrism se rupe, poate pune în pericol viața.
  • Insuficiență cardiacă. Atunci când aveți tensiune arterială ridicată, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele. Tensiunea face ca pereții camerei de pompare a inimii să se îngroașe. Această afecțiune se numește hipertrofie ventriculară stângă. În cele din urmă, inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului, provocând insuficiență cardiacă.
  • Probleme la rinichi. Tensiunea arterială ridicată poate face ca vasele de sânge din rinichi să devină înguste sau slabe. Acest lucru poate duce la afectarea rinichilor.
  • Probleme oculare. Tensiunea arterială crescută poate provoca îngroșarea, îngustarea sau ruperea vaselor de sânge din ochi. Acest lucru poate duce la pierderea vederii.
  • Sindromul metabolic. Acest sindrom este un grup de tulburări ale metabolismului organismului. El implică descompunerea neregulată a zahărului, numit și glucoză. Sindromul include creșterea dimensiunii taliei, trigliceride ridicate, scăderea colesterolului lipoproteic cu densitate mare (HDL sau “bun”), tensiune arterială ridicată și niveluri ridicate de zahăr din sânge. Aceste afecțiuni vă fac să aveți mai multe șanse de a dezvolta diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral.
  • Modificări ale memoriei. Hipertensiunea arterială necontrolată poate afecta capacitatea unei persoane de a gândi, de a-și aminti și de a învăța.
  • Demență. Arterele îngustate sau blocate pot limita fluxul sanguin către creier. Acest lucru poate provoca un anumit tip de demență numit demență vasculară. Un accident vascular cerebral care întrerupe circulația sângelui către creier poate provoca, de asemenea, demență vasculară.

Tratament

Atunci când modificările stilului de viață sănătos nu reușesc să controleze sau să scadă tensiunea arterială ridicată, doctorul vă poate prescrie medicamente. Aceste medicamente acționează în moduri diferite pentru a reduce tensiunea arterială. Atunci când vă prescrie medicamente, acesta ia în considerare și efectul acestora asupra altor afecțiuni pe care le aveți, cum ar fi bolile de inimă sau bolile renale.

Păstrați-vă schimbările de stil de viață sănătos în timp ce le luați. Combinația dintre medicamente și modificările stilului de viață sănătos pentru inimă poate ajuta la controlul și scăderea tensiunii arteriale ridicate și la prevenirea bolilor de inimă.

Discutați cu medicul specialist dacă aveți orice îngrijorare cu privire la efectele secundare ale medicamentelor. Acesta vă poaet schimba doza sau vă poate prescrie un nou medicament. Pentru a gestiona tensiunea arterială ridicată, mulți oameni trebuie să ia două sau mai multe medicamente.

Există mai multe medicamente foarte comune pentru hipertensiune arterială pe care un specialist le poate prescrie:

  • Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) împiedică vasele de sânge să se îngusteze atât de mult.
  • Blocanții receptorilor de angiotensină II (ARB) împiedică vasele de sânge să se îngusteze.
  • Blocanții canalelor de calciu împiedică calciul să intre în celulele musculare ale inimii și ale vaselor de sânge. Acest lucru permite vaselor de sânge să se relaxeze.
  • Diureticele elimină apa și sodiul (sarea) în plus din corpul dumneavoastră, reducând cantitatea de lichid din sânge. Principalul diuretic pentru tratamentul hipertensiunii arteriale este tiazida. Diureticele sunt adesea utilizate împreună cu alte medicamente pentru hipertensiune arterială, uneori într-o singură pastilă combinată.
  • Beta-blocantele vă ajută inima să bată mai încet și cu mai puțină forță. Ca urmare, inima dumneavoastră pompează mai puțin sânge prin vasele de sânge. Betablocantele sunt utilizate de obicei doar ca opțiune de rezervă sau dacă aveți alte afecțiuni.

Surse:

nhlbi.nih.gov

academic.oup.com

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai