Psoriazisul: Cauze, simptome și opțiuni de tratament

Deși este încadrat la categoria de boli de piele, psoriazisul debutează de cele mai multe ori în interiorul corpului, acesta fiind o boală caracteristică sistemului imunitar. Este o boală inflamatorie cronică, acesta afectând aproximativ 2% din populația generală. În multe dintre cazuri, problema imunitară este una genetică și anume că în familia persoanelor care se confruntă cu psoriazis există frecvent membri cu această boală.

Mai există și alți factori care duc la apariția acestei probleme de sănătate, psoriazisul fiind asociat cu stresul, fumatul, obezitatea, dar și consumul de alcool sau amigdalita streptococică. De asemenea, el mai este asociat cu infecțiile virale, precum și anumite medicamente. Printre medicamentele care pot provoca această problemă a pielii se numără beta-blocantele, acestea fiind folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale, dar și lithiumul, el fiind prescris pentru tulburări afective.

Psoriazisul mai poate apărea în zone variate ale corpului, el având simptome ușor diferite. Printre formele acestei variante ale bolii se numără psoriazisul în plăci, cel gutat, cel inversat, psoriazisul pustulos, dar și cel eritrodermic.

Psoriazis facial

Cauze și simptome

Fiind considerat o tulburare a sistemului imun, psoriazisul determină pielea să se regenereze mai rapid decât în mod normal. Nu se cunoaște însă cauza acestei probleme imune, dar cu toate acestea, există mai multe cercetări care zic că și factorii de mediu pot duce la apariția acestei boli. Psoriazisul nu este contagios, de aceea trebuie să aveți și acest lucru în vedere.

Multe persoane predispuse la psoriazis pot rămâne asimptomatice ani buni până în momentul în care un factor devine declanșator. Printre cauzele care pot duce la apariția acestei probleme de sănătate se numără infecțiile respiratorii, dar și cutanate, clima, în special atunci când vorbim despre vremea rece sau uscată, dar și o rană la nivel cutanat. Înțepătura unui țânțar sau o insolație severă poate provoacă aceste lucruri.

Stresul poate fi și el direct răspunzător pentru apariția acestei probleme, iar fumatul, dar și fumatul pasiv sunt și ele răspunzătoare pentru apariția acestei probleme de sănătate. Consumul de alcool, precum și anumite medicamente pot duce și ele la apariția acestei probleme. Psoriazisul mai poate fi un efect advers atunci când se renunță la corticosteroizi orali sau sistemici, de aceea trebuie să aveți și acest lucru în vedere.

Care sunt simptomele?

În ceea ce privește simptomele, pielea se confruntă cu o mulțime de mâncărimi, aceasta fiind uscata, crăpată, ajungând până în punctul în care poate începe să sângereze.

Pot apărea plăci foarte bine delimitate, acestea fiind de culoare roșie, acoperite de scuame sidefii. Ele apar simetric, cu precădere în anumite zone, în coate, genunchi, dar și interfesier sau chiar la nivelul scalpului. Aceste plăci bine delimitate mai apar uneori și pe trunchi, brațe, dar și picioare. Persoana care are de-a face cu psoriazisul se mai poate confrunta și cu numeroase pete mici, dar și scuamoase, ele fiind de culoare roșie. Acestea sunt răspândite pe brațe, dar și pe picioare.

Zonele netede de piele roșie, inflamația atât în zona inghinală, cât și la nivelul pliurilor axilelor, feselor, dar și în zona de sub sâni sau în cea genitală sunt alte simptome ale acestei probleme de sănătate. Zonele de piele pline de coșuri sau pustule și anume psoriazis pustulos, precum și unghiile îngroșate, crestate sau cu adâncituri punctiforme sunt și ele alte simptome ale acestei probleme de sănătate.

Care sunt principalele tipuri de psoriazis

Cum arata psoriazisul

Psoriazisul în plăci este considerat a fi cel mai frecvent, acest tip de psoriazis se manifestă într-un procent de 80-90% dintre cazuri. El este caracterizat prin pete groase, dar și roșii de piele. Acesta iese în evidență printr-un strat alb sau argintiu care apare la suprafața pielii.

Psoriazisul gutat apare sub forma unor pete mici roșii pe piele, acestea afectând aproximativ 8% dintre persoanele cu psoriazis. De cele mai multe ori, acest tip de psoriazis debutează în copilărie sau în adolescență.

Psoriazisul inversat apare frecvent în pliurile pielii, acesta apare cu precădere în zona sânilor, dar și în zona subrațului sau între coapse. În acest caz, persoana care se confruntă cu această problemă are pete roșii, frecvent lucioase, dar și fine la palpare.

Un alt tip de psoriazis este psoriazisul pustulos, acesta fiind o formă severă de psoriazis, el dezvoltandu-se rapid prin pustule albe înconjurate de roșeață. Acest tip de psoriazis poate afecta anumite zone ale corpului precum mâinile, dar și picioarele. El mai poate însă afecta chiar și suprafața întreagă a pielii.

Fiind un tip rar de psoriazis, psoriazisul eritrodermic este denumit și psoriazis exfoliant. Acest tip de psoriazis este un tip destul de rar, el prezentandu-se sub forma unor arsuri severe. Aceasta afecțiune reprezintă o urgență medicală, de aceea ea trebuie tratată în cel mai scurt timp.

Care sunt persoanele predispuse la această problemă?

În ceea ce privește persoanele predispuse la apariția acestei probleme, cel mai important rol îl are componenta genetică, o treime dintre cazuri au istoric familial de psoriazis. Mai sunt și alte categorii de persoane care sunt predispuse la psoriazis și anume că printre aceste persoane sunt cele care au de-a face cu alte probleme. Printre cele mai cunoscute probleme care sunt de obicei asociate cu psoriazisul se numără stresul, depresia, anxietatea, dar și problemele de tip polipi sau sinuzită. De asemenea, persoanele obeze, alcoolice, dar și pacienții cu HIV pot avea de-a face cu aceste probleme. Chiar și persoanele care urmează anumit tratament medicamentos pot avea de-a face cu o astfel de problemă.

Psoriazisul în cazul copiilor

Multe dintre persoanele care au psoriazis au primele simptome înainte de vârsta de 16 ani. În acest fel, se știe că un procent de 40% dintre persoanele cu psoriazis nu au împlinit încă 16 ani, în timp ce un procent de 10% dintre persoanele cu psoriazis nu au împlinit încă 10 ani. O infecție bacteriană declanșează de obicei psoriazisul în cazul copiilor.

De asemenea, copiii mai pot moșteni de la părinți această boală, ei suferind de un psoriazis ușor, moderat sau în unele cazuri acesta poate fi un psoriazis sever. Această afecțiune durează toată viața, dar poate fi gestionată cu tratamentul potrivit, de aceea ea este o afecțiune cu care se poate trăi. Dacă se dorește o prevenire a declanșării unor simptome intense, atunci copilul trebuie să se spele pe mâini cât mai frecvent și în același timp să se ferească de infecții, dar și să aibă o greutate optimă.

Aveți în vedere și că persoanele care au de-a face cu această problemă de sănătate, au și un risc crescut în a dezvolta și alte afecțiuni cronice, ele fiind denumite comorbidități. De asemenea, se mai estimează și că un procent de 30% dintre persoanele care suferă de psoriazis fac artrită psoriazică. Printre afecțiunile care se manifesta concomitent cu psoriazisul se numără cancerul, dar și afecțiunile cardiovasculare. De asemenea, boala Crohn, dar și depresia poate avea un rol major în apariția acestei probleme de sănătate. Diabetul de tip 2, precum și sindromul metabolic sau obezitatea pot avea și ele un impact negativ asupra dezvoltării acestei boli. Printre afecțiunile care se mai asociază cu psoriazisul se mai numără și boala hepatică și anume boala ficatului gras non-alcoolic, dar și uveita, care este un tip de inflamație oculară.

Există complicații?

Exista și unele complicații în ceea ce privește psoriazisul și anume că printre aceste complicații se număra și infecțiile secundare, dar și un posibil risc crescut limfom. Printre riscuri se mai numără și un risc crescut de boala cardiovasculară și ischemică, precum și artrită psoriazică. Apariția bolii inflamatorii intestinale, precum și prolapsul de valvă mitrală sunt și ele complicații destul de comune. Acesta este motivul pentru care în situația în care observați apariția acestor complicații devine foarte important să aveți în vedere sfaturile unui doctor dermatolog.

Diagnosticul

Medicul pune o serie de întrebări în ceea ce privește stabilirea stării tale de sănătate, astfel încât să cunoască mai multe detalii despre aceasta. Imediat după, aceasta urmează să analizeze scalpul, dar și unghiile. În unele situații, medicul poate să recomande o biopsie, astfel încât să se inițieze tratamentul biologic. Biopsia se realizează în situațiile când observă că are de-a face cu o forma mai atipică și anume mai rară. De asemenea, în urma acestei biopsii, doctorul poate exclude alte afecțiuni. Mai aveți în vedere că și în funcție de suprafața afectată, tratamentele mai pot fi locale sau generale.

Când să consulți un dermatolog?

Consult psoriazis

Momentul cel mai indicat pentru a consulta un specialist în dermatologie este atunci când apar unele suspiciuni cu privire la această problemă, chiar și în lipsa unor simptome clare că ați putea suferi de această afecțiune. De asemenea, este indicată și o vizită la specialist daca psoriazisul se se acutizează. În același timp, daca observați că această problemă începe să se răspândească pe corp sau duce la probleme articulare, atunci este important să intrați în contact cu medicul cât mai curând.

Nu uitați să contactați medicul și în situația în care psoriazisul nu poate fi gestionat de tratamentul prescris sau dacă observați că acesta creează îngrijorări sau anxietăți legate de aspectul fizic.

Cum decurge un consult?

În ceea ce privește consultul, pașii care se întâmpla într-o astfel de clinică sunt clari. În primul rand, pacientul va trece printr-un consult medical, acesta având rolul de a identifica tipul de psoriazis, dar și extinderea acestuia. De asemenea, pentru a fi siguri de faptul că diagnosticarea sa este cât mai exactă, medicul dermatolog adresează câteva întrebări care fac referire la starea generală de sănătate a pacientului, dar și la diferitele simptome pe care paciențîi le-au observat.

O parte importantă în ceea ce privește stabilirea unui diagnostic este consultarea unghiilor, dar și a scalpului, alături de examinarea pielii. În unele situații, specialistul poate decide daca prelevă o biopsie. Această procedură este necesară pentru a determina cu exactitate tipul de psoriazis, astfel încât diagnosticul să fie unul foarte clar.

Este recomandat ca pacienții care au fost deja diagnosticați cu psoriazis să meargă la clinică pentru că în acest fel dermatologii au ocazia de a vedea care este evoluția bolii și să observe evoluția acesteia ajustând sau schimbând tratamentele pe care le prescriu.

Cum se alege o clinică potrivită pentru a trata psoriazisul cât mai eficient?

În ceea ce privește decizia alegerii unei astfel de clinici pentru a trata psoriazisul, este foarte important de știut că această decizie are un impact major în ceea ce privește bunăstarea, dar și calitatea vieții unui pacient. Acesta este motivul pentru care trebuie luată o decizie cât mai informată din acest punct de vedere.

Este o idee foarte buna așadar să vă uitați în primul rand la specialiștii clinicii. De asemenea, trebuie să fiți atenți și la tratamentele prescrise. Unul dintre tratamentele cele mai des întâlnite îl reprezintă ținerea sub control a psoriazisului și anume că aceasta ținere sub control trebuie făcută sub atenta monitorizare a unui specialist. O clinică oferă o gama largă de servicii, ea acoperind toate nevoile unui pacient. Veți vedea că o astfel de clinică va stă la dispoziție cu sfaturile de care aveți nevoie, astfel încât să vă bucurați de tratamentul cel mai bun.

Nu uitați și de importanța experienței, dar și a recomandărilor altor pacienți. Experiența altor pacienți este foarte importantă din acest punct de vedere, de aceea puteți întreba persoanele care au mai fost la clinica respectivă care este părerea lor despre ea. Puneți întrebări atât cu privire la tratament, cât și cu privire la experiența pe care aceștia au avut-o cu specialiștii. În acest fel, veți putea să vă faceți o părere cu privire la alegerea unei astfel de clinici.

Care este tratamentul pentru psoriazis?

Tratament psoriazis

Fiind o afecțiune cronică, tratamentele prescrise de specialiști au rolul doar de a controla diferite simptome asociate acestei afecțiuni. Tratamentul are rolul așadar de a ameliora leziunile existente, dar și de a preveni apariția unor leziuni noi. În acest fel, medicul dermatolog are rolul de a prescrie tratamente topice, dar și medicamente injectabile sau orale. De asemenea, medicul mai poate recomanda în acest caz și fototerapia.

Stabilirea tratamentului se face după ce această vizită la clinică a avut loc, astfel încât să se identifice particularitățile cazului respectiv. Tratamentul se mai stabilește și în funcție de răspunsul la tratamentele anterioare acolo unde mai este cazul.

În ceea ce privește terapia topică, aceasta are rolul de a ameliora inflamația, dar și scuamele, ea fiind reprezentată de forme sintetice ale vitaminei D. De asemenea, în acest tratament mai intră și corticosteroizii, retunoizii, inhibitorii calcineurinei, dar și acidul salicilic. Fototerapia include și ea anumite lucruri, cel mai important fiind expunerea la lumina solară naturală. Pe lângă aceasta expunere, această terapie mai include și tratamentul folosindu-se ultraviolete B cu bandă îngustă. De asemenea, se mai pot folosi și ultraviolete A sau PUVA.

După ce are loc o vizita la o clinică pentru a se trata psoriazisul unui pacient, pot fi prescriși corticosteroizi orali sau diverse medicamente imunosupresoare inclusiv terapie biologică.

Cazurile ușoare pot fi de obicei ameliorate cu creme hidratante, dar și cu expunerea pielii respective la soare. Multe persoane nu au nevoie așadar de mai multe tratamente. Atunci când suprafața acoperită de leziuni este mai mica decât 5% din suprafață corporala totală, atunci sunt indicate mai multe tratamente mai simple. O combinație de tratamente simple este o modalitate excelentă de a ține sub control această problemă de piele.

În cazul în care plăcile de psoriazis sunt groase, inițial se are în vedere o subțiere a acestora, lucru care se face pentru a se ușura pătrunderea în piele a medicației topice, dar și a ultravioletelor. Se folosesc în acest scop acidul salicilic, dar și derivații de vitamina A.

În situația în care suprafața afectată este una mai mare, atunci se adaugă de obicei medicația orală, dar și fototerapia. Fototerapia se folosește de obicei în situația când psoriazisul este unul moderat sau sever. Dacă tratamentele generale nu sunt eficiente, atunci este necesară o întrerupere a tratamentului, recomandandu-se în acest caz tratamentele biologice. Aceste tratamente sunt proteine sintetizate în laborator din celule vii, ele având ca țintă anumite părți ale sistemului imun. Tratamentele biologice se pot utiliza în combinație cu alte tratamente sistemice sau se pot combina între ele.

Daca este să vorbim despre prevenție, atunci reducerea stresului poate fi o soluție, dar și evitarea anumitor medicamente. Nu uitați și să evitați pe cât posibil infecțiile, dar și să preveniți rănirea pielii. Mâncați cât mai sănătos, astfel încât să nu aveți de-a face cu inflamația în corp.

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai