Peelingul chimic, întrebări frecvente


Bună ziua, mă numesc Petruța Moș, sunt medic dermatolog în cadrul centrului medical Anastasios și astăzi voi vorbi despre peelingul chimic, mai ales pentru că am intrat în sezonul potrivit acestor proceduri.

Trebuie să știm că procedurile medicale care produc iritația pielii , mai ales pe față, fac pielea mai sensibilă la soare, și există riscul să apară pete pigmentare pe zonele tratate, chiar dacă folosim o cremă cu protecție solară.

Ce este peelingul chimic?

Peelingul chimic este o procedură  estetică de recondiționare a pielii prin mijloace medicale și constă în aplicarea la nivelul pielii a unor substanțe chimice, cu o concentrație precisă și cunoscută, în scopul de a produce o descuamare controlată a pielii.

Prin această metodă sunt îndepărtate celulele moarte din straturile superficiale ale pielii și totodată sunt stimulate celulele din straturile profunde, să se regenereze, să producă colagen și elastină, adică elementele ce mențin elasticitatea și tonusul pielii.

De fapt denumirea de “peeling” provine din limba engleză, unde “peel”  înseamnă  exfoliere sau decojire.

Care sunt indicațiile peeling-ului chimic?

Pentru că un peeling chimic să fie eficient și să aibă efecte vizibile, trebuie parcurse câteva etape. În primul rând pacientul va fi consultat de medicul dermatolog, i se va pune un diagnostic al afecțiunii și se va stabili dacă are indicația efectuării peelingului chimic. Apoi se va stabili împreună cu pacientul tipul de peeling chimic necesar, numărul ședințelor, efectele adverse și beneficiile așteptate.

În general, persoanele cu tenul și părul deschise la culoare sunt candidați ideali pentru peelingul chimic. Cu toate acestea, și persoanele cu un ten mai închis pot obține rezultate bune în urma peelingului chimic, în funcție de tipul de problema tratată.

Peeling-ul chimic este o opțiune puțin invazivă și eficientă indicată pentru:

  • tratamentul acneei de toate tipurile, cu leziuni inflamatorii și comedoane, puncte negre, pori dilatati și a cicatricilor postacneice
  • reducerea petelor pigmentare induse de sarcină, medicamente sau postexpunere la soare
  • atenuarea semnelor de îmbătrânire
  • îmbunătățirea per total a aspectului pielii și a texturii acesteia, pielea devenind mai fină, mai lumioasă și mai strălucitoare;

Ce produse se folosec pentru peelingul chimic?

  • alfa-hidroxiacizii cum ar fi – (acidul glicolic, lactic, malic, mandelic), sunt responsabili de exfolierea superficială, potriviți pentru toate tipurile de ten, în special tenul uscat  și cel sensibil
  • beta-hidroxiacizii – cel mai semnificativ este acidul salicilic – cu efecte benefice în tratamentul acneei
  • soluția Jessner, în diverse concentrații-cu efect antiacneic
  • acid tricloracetic (TCA)- în general se folosește pentru tratamentul cicatricilor postacneice, pentru îmbunătățirea texturii pielii, reducerea ridurilor, în funcție de concentrația folosită

PRX-T33 este un dispozitiv medical inovativ de biorevitalizare a pielii, ce oferă beneficiile unui peeling mediu dar fără efectele secundare ale unui peeling – fără descuamare, fără iritația pielii, fără perioada de recuperare. Este un tratament de ultimă generație pentru biorevitalizarea pielii ce are ca rezultate o piele fermă, elastică, oferă un efect de lifting.

Conține 33% TCA (Acid tricloracetic), Hidrogen Peroxid și Acid Kojic. Formula oferă toate beneficiile unui peeling cu concentrație mare de TCA.

Inovația PRX este dată de faptul că TCA pătrunde în straturile profunde ale pielii, lăsând intacte straturile superficiale, datorită prezenței în formulă a Hidrogen Peroxidului.

Clasificarea peelingurilor chimice

În funcție de profunzimea acțiunii, peeling-urile se clasifică în:

  • de la foarte superficiale – determină exfolierea stratului cornos, de celule moarte fără necroză epidermică
  • superficiale– necroză unei părți a epidermului sau a unei părți a acestuia, fără depășirea membranei bazale
  • medii – afectează dermul papilar
  • profunde- arsuri profunde.

În general peelingurile care se fac sunt superficiale, în cazuri selecționate peelinguri medii, cele profunde se fac foarte rar, pentru că sunt aggresive, greu de controlat și avem la dispoziție alte tehnologii -cum ar fi laserele , care le pot înlocui.

Cum ne pregătim pentru procedura de peeling chimic?

  • este ideal renunțarea la fumat în general (și nu doar pentru proceduri dermatoestetice) pentru un aspect frumos și tânăr al feței
  • evitarea aspirinei și a medicamentelor care împiedică coagularea sângelui (mai ales pentru peeling-urile profunde)
  • peeling-ul chimic nu se recomandă pe pielea expusă recent la soare
  • aplicarea unei creme cu retinoizi sau acid glicolic cu 4-6 săptămâni înainte de peeling-ul cu TCA

Care este procedeul propriu-zis

  • fața este demachiată, apoi se aplică o soluție degresantă pentru a îndepărta sebumul
  • zona din jurul ochilor este protejată
  • se aplică peeling-ul chimic ales, iar în funcție de concentrația și tipul acestuia, se pot aplică 1-4 straturi succesive, la câteva minute interval
  • în timpul aplicării poate apărea senzația de înțepătură, arsură, ușoară durere, care ține în medie 1-2 minute
  • se îndepărtează cu apă/soluție neutralizantă peeling-ul chimic aplicat, sau se sigilează peelingul cu o crema specială și se spală peste un interval de 8-12 ore, în funcție de protocolul produsului folosit
  • se aplică crema reparatoare cu efect de calmare și cremă cu factor de protecție SPF 50+

Cum îngrijim pielea după peeling?

Reacția pielii diferă în fuctie de peelingul folosit, sensibilitatea pielii fiecăruia. La prima ședință preferăm să fie un peeling mai blând.

  • pielea are un aspect roșiatic, este o senzație de uscăciune, piele care “ține”, care se ameliorează prin aplicarea de crème hidratante reparatoare. Se poate aplica și fond de ten la nevoie, dar pe cât posibil de evitat
  • este obligatorie folosirea cremei cu factor de protecție SPF 50+ zilnic, pentru a preveni hiperpigmentarea postinflamatorie (pot apărea pete maronii de la soare)
  • pielea va începe să se descuameze la 2-3 zile după peeling și se va descuama timp de 1-5 zile, în funcție de tipul de peeling chimic aplicat
  • este interzisă expunerea la radiații ultraviolete (UV): plajă, ski, solar

Pot fi și reacții adverse , severitatea lor depinde de agresivitatea peelingului, de cele mai multe ori dacă se respectă indicațiile medicului, sunt ușor de manageriat.

În general pentru un efect clinic vizibil și de durată sunt necesare între 4-6 ședințe de peeling chimic, efectuate la distanță de 3-4 săptămâni și trebuie să avem așteptări realiste.

Sper că aceste informații să vă fie folositoare, să vă ajute să luați decizii înțelepte după o informare atentă!

Nu recomand folosirea produselor de peeling mai puternic acasă, mai ales că sunt multe produse disponibile pe piață. Trebuie să înțelegem că fiecare persoană are particularitățile ei, sensibilitatea pielii diferită de la persoană la persoană, și de aceea vă recomand să vă alegeți un specialist în domeniu medical care să vă ghideze, mai ales la început.

Va mulțumesc!

Dr. Peruța MoșMedic Specialist Dermatovenerologie

Pentru programări în cadrul departamentului de Dermatologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Dermatovenerologie Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios

Dermatovenerologie Bacău | Centrul Medical Anastasios

Dermatovenerologie Zalău | Centrul Medical Anastasios

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai