Infecția urinară – ce este și cum se tratează?

Ce este infecția urinară?

Infectia urinara la femei

O infecție a tractului urinar este o infecție apărută în orice parte a sistemului urinar. Sistemul urinar include:

  • Uretra
  • Rinichii
  • Vezica urinară

Urina este un produs secundar al sistemului de filtrare a sângelui, pe care îl realizează rinichii. Aceștia creează urină atunci când elimină produsele reziduale și excesul de apă din sânge. În mod uzual, urina se deplasează fără contaminare prin sistemul urinar. Cu toate acestea, bacteriile pot pătrunde în sistem, ceea ce poate provoca infecții urinare. Cele mai multe infecții implică tractul urinar inferior, adică vezica urinară și uretra.

Ce reprezintă tractul urinar?

Tractul urinar produce și stochează urina. Acesta include:

  • Rinichii –  organe mici, situate în partea din spate a corpului, deasupra șoldurilor. Aceștia au rolul de a filtra  apa și produsele reziduale din sânge, care devine ulterior urină.
  • Ureterele – canale care permit trecerea urinei de la rinichi la vezica urinară.
  • Vezica urinară – organ care stochează urina până când este eliberată din organism.
  • Uretra – tub care transportă urina din vezica urinară în exteriorul corpului.

Cât de frecvente sunt infecțiile tractului urinar?

Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta o infecție urinară decât bărbații. Aproximativ 20% dintre acestea dezvoltă această infecție la un moment dat în timpul vieții. Dacă o infecție este limitată doar la vezica urinară, aceasta poate crea sentimentul de disconfort si durere. Problemele grave de sănătate apar în momentul în care infecția se extinde la rinichi.

Simptomele apariției infecției urinare

O infecție urinară provoacă o inflamație în mucoasa tractului urinar. Inflamația poate cauza:

  • Durere în abdomen, zona pelviană sau în partea inferioară a spatelui.
  • Presiune în partea inferioară a pelvisului.
  • Urină tulbure, cu miros urât mirositor.
  • Incontinență urinară.
  • Urinare frecventă.
  • Incontinență urinară.
  • Urinare dureroasă (disurie)
  • Sânge în urină (hematurie).

Alte simptome asociate cu această afecțiune, care nu sunt atât de des întâlnite pot include:

  • Senzație de oboseală extremă (oboseală).
  • Febră.
  • Frisoane.
  • Greață și vărsături.

Este recomandată vizita la o clinică specializată în vederea unui consult și a unei diagnosticări corecte dacă te confrunți cu aceste simptome.

Tipuri de infecții urinare

Durere infectie urinara

O infecție poate apărea în diferite părți ale tractului urinar. În funcție de locul în care infecția apare, acestea sunt denumite astfel:

  • Cistita (vezica urinară): ea se manifestă prin senzația de urinare deasă și durerea în timpul urinării. Durerea în partea inferioară a abdomenului și urina tulbure sau cu sânge pot fi de asemenea semne ale cistitei.
  • Pielonefrită (rinichi): poate provoca febră, frisoane, greață, vărsături și dureri în partea superioară a spatelui sau în lateral.
  • Uretrita(uretră): se poate manifesta prin scurgeri și senzația de arsură în timpul urinării.

Cauzele apariției infecției urinare

Infecția tractului urinar apare, de obicei, atunci când bacteriile pătrund în tract, prin uretră și încep să se răspândească în vezica urinară. Sistemul urinar este conceput pentru a ține la distanță bacteriile, însă există posibilitatea ca acestea să pătrundă în unele cazuri. Astfel, bacteriile se instalează și se dezvoltă, creându-se infecția.

  • Infecția vezicii urinare – este de obicei cauzată de Escherichia coli (E. coli). E. coli este un tip de bacterie care se găsește în mod obișnuit în tractul gastrointestinal.
  • Relațiile intime – pot provoca, de asemenea, o infecție. Toate femeile sunt expuse riscului de infecții ale vezicii urinare din cauza anatomiei lor. La femei, uretra este aproape de anus. Iar deschiderea uretrei este aproape de vezica urinară. Acest lucru face ca bacteriile din jurul anusului să intre mai ușor în uretră și să se deplaseze spre vezica urinară.
  • Infecție a uretrei. – poate apărea atunci când bacteriile gastrointestinale se răspândesc de la anus la uretră. O infecție a uretrei poate fi cauzată, de asemenea, de bolile cu transmitere sexuală. Printre acestea se numără herpesul, gonoreea, chlamydia.

Factori de risc

-Infecțiile urinare sunt mai frecvente la femei. Multe dintre ele se confruntă cu mai mult de o infecție urinară pe parcursul vieții.

-Factorii de risc specifici femeilor includ:

-Anatomia feminină. Femeile au o uretră mai scurtă decât bărbații. Ca urmare, există o distanță mai mică pe care bacteriile trebuie să o parcurgă pentru a ajunge la vezica urinară.

-Activitatea sexuală. Un partener sexual nou sau o viață sexuală activă cresc riscul de a dezvolta această afecțiune.

-Anumite tipuri de metode contraceptive. Utilizarea diafragmei ca metodă de contracepție și folosirea spermicidelor pot, de asemenea, să crească riscul.

-Menopauza. După menopauză, o scădere a estrogenului circulant provoacă modificări la nivelul tractului urinar, care duc, în cele din urmă șa o posibilă infecție.

-Alți factori de risc pentru includ:

-Probleme ale tractului urinar. Bebelușii care se nasc cu probleme la nivelul tractului urinar pot avea probleme la urinare.

-Blocaje în tractul urinar. Pietrele la rinichi sau o prostată mărită pot bloca urina în vezica urinară, crescând astfel și riscul de a avea o infecție urinară.

-Un sistem imunitar slab. Diabetul și alte boli pot afecta sistemul imunitar, fapt care crește șansele de a avea o astfel de afecțiune.

-Utilizarea cateterului. Persoanele care nu pot urina singure trebuie adesea să folosească un adjuvant, numit cateter. Utilizarea lui crește riscul de infecții urinare.

-O procedură urinară recentă. O intervenție chirurgicală urinară sau o examinare a tractului urinar care implică instrumente medicale pot crește ambele riscul de a dezvolta o infecție.

Diagnostic

Cum afli dacă suferi de o infecție urinară?

Dacă te confrunți cu simptomele specifice, vizita la o clinică specializată este necesară. Acolo vi se vor pune întrebări legate de simptome, se va analiza istoricul medical și se va efectua un examen fizic. De asemenea, se pot face și teste care confirmă prezența infecției.

Ce teste se vor face pentru a diagnostica o infecție a tractului urinar?

Medicul urolog de la clinică poate apela la un sumar de urină, unde va fi examinată pentru a găsi semnele unei posibile infecții folosind mai multe variabile, cum ar fi nitriții, esterazele leucocitare și globulele albe din sânge.

Dacă infecția nu răspunde la tratament, medicul poate apela la următoarele teste pentru a examina tractul urinar în eventualitatea existenței unei alte boli:

  • Ecografia
  • Tomografie computerizată (CT)
  • Cistoscopie.

Dacă te confrunți frecvent cu infecții urinare, medicul specialist al clinicii poate efectua teste pentru a verifica dacă există alte probleme de sănătate – cum ar fi diabetul sau un sistem urinar anormal – care pot contribui la apariția infecțiilor.

Tratament

Tratament infectii urinare

Dacă specialistul urolog consideră că sunt necesare, antibioticele sunt cel mai frecvent tratament pentru infecțiile tractului urinar. Ca întotdeauna, medicamentele prescrise trebuie luate pe toată perioada indicată, chiar și după ce starea începe să se îmbunătățească. Hidratarea ajută la eliminarea bacteriilor din corp. Medicul poate prescrie, de asemenea, și medicamente pentru a calma durerea.

Experții analizează, de asemenea, noi modalități de tratare și prevenire a infecțiilor urinare, inclusiv vaccinuri și lucruri care stimulează sistemul imunitar, precum și terapia de substituție hormonală la femeile aflate la postmenopauză.

Cum să previi infectarea sau reinfectarea

Există o serie de sfaturi comune care ajută în mod considerabil la prevenire unei reinfectări:

  • Urinează când simți nevoia, fără a te abține o perioadă îndelungată de timp. Golirea completă a vezicii este necesară, de asemenea.
  • Hidratarea corespunzătoare.
  • Sunt recomandate dușurile în defavoarea băilor
  • Stai departe de spray-urile de igienă feminină, de gelurile de duș parfumate și de orice produs de baie care conțin parfum; acestea nu vor face decât să sporească iritarea.
  • După fiecare interacțiune sexuală este recomandată urinarea pentru a elimina orice bacterie care ar fi putut pătrunde în uretră.
  • Dacă folosești o diafragmă sau prezervative nelubrifiate pentru contracepție, este necesar să cauți alte metode de protecție. Diafragmele pot ajuta la creșterea bacteriilor, în timp ce prezervativele nelubrifiate pot irita tractul urinar.
  • Lenjeria de corp de bumbac și hainele din materiale precum bumbacul ajută la păstrarea zonei intime uscate. Blugii strâmți și lenjeria de corp din materiale precum nailonul nu sunt recomandate; acestea rețin umezeala, creând mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.

Complicații

Atunci când sunt tratate prompt și corect, infecțiile tractului urinar duc rareori la complicații. Cu toate acestea, netratată, această afecțiune poate provoca complicații pe termen lung:

Exemple de complicații ale infecției urinare pot include:

  • Infecții repetate, ceea ce înseamnă că ai avut cel puțin două cazuri de infectare în decurs de șase luni. Femeile sunt în mod special predispuse să aibă infecții repetate.
  • Afectarea permanentă a rinichilor din cauza unei infecții renale datorate infecții urinare netratate.
  • Nașterea unui copil cu o greutate mică sau prematur atunci când apare o infecție a tractului urinar în timpul sarcinii.
  • uretră îngustată la bărbați din cauza faptului că au infecții repetate ale uretrei.
  • Septicemie, o complicație a unei infecții care poate pune viața în pericol. Acesta este un risc mai ales dacă infecția se deplasează pe tractul urinar până la rinichi.

Poate o infecție urinară să dispară de la sine?

Infecțiile minore ale tractului urinar se pot ameliora uneori de la sine, însă nu este recomandat să amâni vizita la medic, chiar dacă simptomele s-au ameliorat. Majoritatea infecțiilor urinare au nevoie de antibiotice pentru a dispărea. Sunt necesare antibioticele dacă ai o infecție urinară, precum și:

  • Febră.
  • Frisoane.
  • Greață și vărsături.

Cât de repede după tratament mă voi simți mai bine?

Majoritatea oamenilor se simt mai bine în câteva zile după ce au început să ia antibiotice pentru a trata o infecție urinară

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai