Fiecare tip de piele are nevoi specifice, de aceea este foarte important să știi toate detaliile cu privire la acest lucru și să alegi produsele pentru piele în funcție de nevoile acesteia. De asemenea, un alt lucru foarte important pentru a-ți menține pielea cât mai sănătoasă este să învățați cum să vă creați o rutină personalizată, dar și să aplicați tehnicile corecte de curățare a pielii, dar și de hidratare, precum și de exfoliere a acesteia. Importanța protecției solare este un alt lucru de avut în vedere și anume că trebuie să folosiți și anumite produse de hidratare, astfel încât să vă mențineți sănătatea, dar și frumusețea pielii.
Descoperă cea mai eficientă rutină de îngrijire pentru o piele sănătoasă
Identificarea tipului pielii
Unul dintre lucrurile pe care trebuie să le faceți este să identificați în primul rând tipul pielii voastre. O piele poate fi atât normală, cât și uscată, grasă, mixtă, dar și sensibilă. Pielea normală este cea mai echilibrată dintre toate aceste tipuri de piele, aceasta fiind moale, dar și fără imperfecțiuni vizibile. Pielea uscată este una mai aspră, ea fiind descuamată, având nevoie și de o hidratare intensă.
În ceea ce privește pielea grasă, aceasta are un aspect de cele mai multe ori lucios, ea având porii dilatați, fiind în același timp și predispusă la apariția acneei. Pielea mixtă combină caracteristicile principale ale pielii uscate, dar și a celei grase, fiind trasă în zona T și anume în zona frunții, a nasului și a bărbiei, ea fiind uscată în restul feței. Pielea sensibilă este cea mai predispusă la iritații, roșeață, dar și la senzații de mâncărime.
Daca este să vorbim despre identificarea tipului epidermei, atunci se pot utiliza unele dintre cele mai simple metode cum ar fi șervețelul, dar și autoevaluarea bazată pe aspectul senzației pielii de pe parcursul zilei. În plus, dermatologii, dar și cosmeticienii vă pot ajuta în ceea ce privește identificarea tipului de piele, dar și a nevoilor specifice a acesteia. În acest fel, veți afla în cel mai scurt timp care este tipul vostru de piele și care sunt nevoile pe care aceasta le are.
În funcție de tipul pielii, aceasta poate avea și unele nevoi specifice. De exemplu, daca este să vorbim despre o piele uscată, atunci ea va avea nevoie de niște produse hidratante intense. Printre aceste produse se numără cremele cu uleiuri naturale, dar și cele cu acid hialuronic. Pielea grasă are nevoie de produse care controlează sebumul, dar și porii. Loțiunile tonice, precum și serurile matifiante ajută și ele foarte mult o astfel de piele.
În ceea ce privește pielea sensibilă, aceasta necesită produse fără iritanți și anume produse care nu au inclus parfumul și sunt realizate din ingrediente naturale. Este important așadar să țineți cont de tipul de piele pe care îl aveți, iar în acest fel, să alegeți produsele în funcție de nevoile specifice ale acesteia. Veți putea să vă orientați către cele mai bune tratamente, astfel încât să mențineți sănătatea, dar și frumusețea pielii în același timp.
Alegerea produselor potrivite pentru îngrijirea pielii
Există câteva lucruri importante pe care trebuie să le considerați atunci când vine vorba despre alegerea produselor cosmetice potrivite pentru îngrijirea optimă a corpului. În primul rând, este foarte important să cunoști ingredientele comune, dar și eficiente în ceea ce privește îngrijirea corpului, acestea fiind adaptate și personalizate în funcție de tipurile de piele, precum și de problemele specifice cu care vă confruntați.
Există mai multe ingrediente benefice pentru piele, printre acestea numarandu-se acidul hialuronic, glicerina, ceramidele, antioxidanții, dar și vitaminele.
Un alt lucru pe care trebuie să-l faceți este să alegeți produse de îngrijire a corpului în funcție de tipul de piele. Fiecare tip de piele are și nevoile sale specifice, de aceea este foarte important să alegeți produsele pentru piele ținând cont de toate aceste aspecte. Se vor evita în acest fel iritațiile, dar și alte probleme. În situația în care aveți o piele uscată, este important să alegeți produse hidratante, dar și emoliente în același timp. Daca vă confruntați cu o piele grasă, produsele ușoare non-comedogene sunt alegerea mult mai indicată în acest caz.
Înainte de a achiziționa un produs, este foarte important să verificați eticheta și să vă asigurați că aceasta nu conține ingrediente dăunătoare. Produsul pe care îl alegeți nu ar trebui să conțină substanțe nocive, precum și parabeni sau ftalați. Un alt lucru pe care îl puteți face este să verificați dacă produsul pe care îl alegeți este unul testat dermatologic, dar și unul hipoalergenic, mai ales dacă vă confruntați cu situația în care pielea voastră este una sensibilă.
Este foarte important că în situația în care aveți unele dubii cu privire la pielea voastră și nu știți exact cu ce tip de piele vă confruntați, atunci să consultați un dermatolog, iar acesta vă poate oferi sfaturi personalizate, în funcție de nevoile specifice, dar și de eventualele afecțiuni. Specialistul poate recomanda cele mai potrivite produse pentru tine, dar și modul corect de aplicare al acestora, precum și frecvența aplicării lor.
Cum se creează o rutină de îngrijire personalizată?
Pentru a menține sănătatea, dar și aspectul pielii, o rutină de îngrijire personalizată este ceva de care oricine trebuie să aibă în vedere. Primul lucru important din acest punct de vedere este să se țină cont de nevoile specifice ale pielii tale. Poți face acest lucru foarte ușor consultând în primul rând un medic specialist dermatolog. Acesta va reuși să identifice în cel mai scurt timp tipul epidermei tale, dar și problemele specifice cu care aceasta se confruntă. În același timp, mergând la un specialist, îți mai poți examina pielea și să observi daca aceasta este grasă, uscată sau mixtă.
Imediat ce s-au evaluat nevoile pielii tale, este important să alegi cele mai potrivite produse pentru acestea. În general, o rutină de îngrijire personalizată poate include un demachiant pentru îndepărtarea machiajului, dar și a impurităților. De asemenea, această rutină poate include și un toner, astfel încât să se restabilească pH-ul pielii, dar și un ser pentru a trata eventualele probleme specifice. Crema hidratantă este și ea utilă în acest sens, iar un produs de protecție solară te ajută și el foarte mult.
Este important să stabilești o rutină zilnică, dar și săptămânală care să includă aceste produse. În fiecare dimineață, dar și seară este important să îți demachiezi pielea, dar și să o hidratezi. În plus, mai este important că o dată sau de două ori pe săptămână să mai includeți și un exfoliant, astfel încât să eliminați celulele moarte, dar și să îmbunătățiți textura pielii. O mască cu un ser pentru a trata problemele specifice ale pielii este și ea indicată din acest punct de vedere.
Un alt lucru foarte important îl reprezintă monitorizarea, dar și ajustarea rutinei de îngrijire personalizate. Este un lucru extrem de important să observi cum acționează produsele pe care le foloseșți și dacă acestea sunt sau nu bune pentru pielea ta. De asemenea, vă trebui să observi dacă acestea funcționează sau nu cum trebuie și să modifici frecvența de utilizare a acestora. Un alt lucru important este să acorzi pielii tale ocazia de a se adapta la noile produse și să ai răbdare până când rezultatele vor începe să apară.
Curățarea eficientă a pielii
Este important că în acest caz să alegi produsele cele mai potrivite, ținând cont de tipul tău de piele. Pielea groasă poate beneficia în acest fel de un gel de curățare, iar daca este să vorbim despre pielea uscata, atunci aceasta poate fi curățată cu un lapte de curățare. Exista diferite tipuri de produse de curățare în acest caz, printre aceste produse întâlnindu-se spumantele, gelurile, laptele și uleiurile.
O curățare corectă presupune și o tehnică a dublei curățări și anume că această tehnică implică utilizarea uleiului de curățare sau a unei ape micelare. În acest fel se poate îndepărta atât machiajul, cât și murdăria. Imediat după, se utilizează un alt produs pentru a curăța epiderma în profunzime. Discurile demachiante pot fi și ele utilizate, astfel încât să se îndepărteze machiajul, dar și celulele moarte ale pielii. Se mai poate utiliza și un dispozitiv de curățare facială, acesta ajutând la îndepărtarea impurităților, dar și la stimularea circulației sanguine.
Pentru a se evita iritarea, dar și agresarea pielii, este important că toate aceste produse să fie aplicate cu blândețe, evitându-se în acest fel frecarea prea agresivă. Menținerea barierei hidrolipidice naturale a pielii este una esențială pentru că dacă vă veți curăța prea agresiv pielea, atunci acest lucru va duce la probleme. De asemenea, este o idee bună să evitați folosirea de apă prea fierbinte, dar și a produselor care conțin alcool pentru că acestea pot usca prea tare pielea.
În ceea ce privește frecvența curățării epidermei, această frecvență depinde foarte mult și de nevoile pielii tale. De exemplu, atunci când pielea ta este una grasă, ea poate necesita o curățare mai frecventă. De asemenea, atunci când ea este uscată, atunci se curăță mai rar. Este important să îndepărtați machiajul înainte de culcare pentru că acesta poate obstrucționa porii și poate cauza unele probleme de piele.
Nu uitați de hidratare
Hidratarea corectă a pielii este un alt lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere, astfel încât să vă bucurați de un aspect sănătos, dar și radiant. Pentru a fi siguri de faptul că alegeți produsele cele mai potrivite, este important să luați în considerare tipul de piele, dar și momentul zilei în care aceste produse sunt aplicate.
Cremele de zi trebuie să conțină un factor de protecție solară, în timp ce cremele de noapte ar trebui să fie mai bogate și mai hrănitoare, astfel încât pielea să fie reparată în timpul nopții. Pentru a crește eficiența produselor de hidratare, este important ca ele să fie aplicate după baie sau după dus pentru că pielea este receptivă la absorbția lor în această perioadă. Produsele ar trebui aplicate cu mișcări ușoare, dar și circulare în același timp, acordându-se o atenție sporită zonelor care au tendința de a se usca mai mult. Zonele care sunt predispuse la uscare sunt coatele, călcâiele, dar și genunchii.
Este important să menții o hidratare adecvată internă, astfel încât să menții pielea sănătoasă, dar și radiantă. Experții recomandă să consumi cel puțin doi litri de apă pe zi, dar și să ai o dieta cât mai bogată în vitamine și minerale.
De asemenea, mai există și unele opțiuni naturale casnice pentru a hidrata cât mai bine pielea. Uleiurile naturale cum ar fi uleiul de cocos și uleiul de măsline sunt o opțiune populară în ceea ce privește hidratarea pielii. De asemenea, avocado, iaurtul, dar și mierea sunt alte ingrediente eficiente în ceea ce privește hrănirea, dar și hidratarea pielii. Puteți experimenta cu aceste ingrediente și puteți chiar face măști hidratante acasă cu ele.
Exfolierea pielii
Fiind un pas important în ceea ce privește îngrijirea corpului, exfolierea pielii ajută și ea semnificativ la îndepărtarea celulelor moarte. Ea stimulează regenerarea celulară, prevenind apariția acneei, dar și a punctelor negre. De asemenea, textura, dar și aspectul epidermei este îmbunătățit. Exfolierea regulată a pielii poate reduce semnificativ aspectul îmbătrânit al acesteia, persoana respectivă bucurandu-se de o piele radiantă, dar și sănătoasă.
Există pe piață atât exfolianții mecanici, cât și cei chimici. Exfolianții mecanici conțin particule abrazive, cum ar fi sarea sau zahărul. Acestea ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. Exfolianții chimici conțin acizi alpha-hidroxi, aceștia îndepărtând celulele moarte de la suprafața pielii prin dizolvare.
Este important să țineți cont de tipul de piele în acest caz, dar și de nevoile specifice ale acesteia. Exfolianții mecanici sunt mai potriviți în acest fel pentru pielea uscată, în timp ce exfolianții chimici se potrivesc mai bine cu pielea sensibilă sau cu cea grasă. De asemenea, este importantă evitarea exfolierii pielii în zonele cu iritații sau sensibile. Folosind cât mai corect exfoliantul, veți obține și rezultatele cele mai bune. Evitați zona buzelor și a ochilor, aplicând acest exfoliant cu mișcări ușoare circulare. Înainte de a începe să aplicați acest exfoliant, este foarte important să vă spălați pielea cu un gel de curățare dedicat.
Sfaturi pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor pielii
Cel mai des, afecțiunile cutanate ale pielii pot începe de la arsurile solare, cuperoze, alergii, dar și erupții cutanate sau mușcături de insecte. Acesta este motivul pentru care trebuie să știți câteva lucruri despre cum să vă feriți de toate aceste probleme ale pielii.
Miliaria
Fiind cauzată de căldură, miliaria este o altă afecțiune care poate afecta pielea. Aceasta se prezintă sub formă de erupții cutanate, cu umflături mici și roșii. Aceste umflături sunt însoțite de usturime, dar și mâncărimi. Aceste umflături apar în urma blocării glandelor sudoripare. Este recomandat în acest fel consultul unui medic specialist, dar și evitarea expunerii excesive la soare. De asemenea, se mai recomandă și evitarea hainelor foarte strâmte.
Arsurile solare
Arsurile solare provoacă cele mai multe afecțiuni pielii, ca și umflarea, înroșirea, sau durerea de la nivelul pielii. Aceste simptome apar imediat după expunerea la soare, ele extinzându-se până la câteva zile. Specialiștii recomandă evitarea expunerii excesive la soare, dar și folosirea produselor de protecție solară, acestea fiind adecvate tipului de piele. De asemenea, aceștia mai recomandă și hidratarea accentuată, precum și evitarea expunerii la soare în intervalul 10:00-16:00.
Erupțiile cutanate
Acestea pot apărea în urma contactului cu urzicile, dar și cu otravă de iederă. De asemenea, otrava de stejar poate și ea provoca apariția dermatitei de contact. Această dermatită poate provoca bășici, mâncărimi, dar și roșeață. În cazul în care erupțiile devin accentuate este necesar să consultați un medic specialist în dermatologie.
Foliculita
Este și ea o afecțiune pe care o poate suferi pielea din cauza hainelor prea strâmte. Este vorba aici despre o infecție care este favorizată de întuneric, umiditate, dar și de căldură. Ea se prezinta sub forma unor umflături, dar și înroșirea pielii, precum și pustule. De asemenea, ea mai apare pe coapse, umeri, dar și fese. Atunci când apare foliculita este obligatoriu prezentarea la medicul dermatolog, astfel încât să se stabilească și tratarea acestei bacterii.
Mușcăturile de insecte
Cele mai frecvente mușcături sunt cele de țânțari, acestea provocând boli mai periculoase cum ar fi boala Lyme sau virusul West Nile. Insectele ajung să ciupească suprafața pielii datorită producției de dioxid de carbon, dar și amestecului de lipide de pe suprafața pielii. Acesta este motivul pentru care este o idee foarte buna folosirea spray-urilor care îndepărtează insectele. În cazul în care mușcăturile sunt proeminente, acestea transformandu-se în alergie sau în iritație, este recomandat contactarea medicului dermatolog.
Daca nu este suficient de protejată, pielea este un organ care are de suferit, de aceea este necesară prezentarea la medicul specializat în dermatologie în cazul în care apar modificări sau iritații persistente.