Dermatita seboreică. Ce este, cum se manifestă? Sfaturi pentru prevenție.


Bună ziua, numele meu este Petruța Moș și sunt medic specialist dermato-venerologie în cadrul Centrului Medical Anastasios din Cluj Napoca.

Subiectul despre care vreau să vă vorbesc astăzi este dermatita seboreică, unul din principalele motive pentru care pacienții vin la un control dermatovenerologic.

Voi încerca să vă explic cât mai multe aspecte legate de această patologie, ce este ea, când și unde apare, dacă este contagioasă, cum se manifestă la copii, care sunt factorii de risc, și bineînțeles spre finalul materialului, cum o putem preveni și care sunt metodele de tratament folosite în prezent.

Ce este dermatita seboreică? Când și unde apare ea?

Dermatita seboreică este o afecțiune inflamatorie cronică, una dintre afecțiunile cele mai frecvente ale pielii, cu perioade foarte lungi de inactivitate, recidivantă. Dermatita seboreică poate fi recunoscută foarte ușor prin crustele albicioase cu aspect uleios sau uscat și zonele iritate cu roșeață.  Ea nu este contagioasă, iar localizarea ei este în general acolo unde pielea este bogată în glande sebacee adică care produc sebum, cum sunt scalpul, sprâncenele, zona centrală a feței, bărbia, în zona pieptului, în urechi și în spatele urechilor. În cazuri foarte rare, dermatita seboreică poate să apară la nivelul axilei sau al zonei pubiene.

Debutul poate apărea chiar în primele luni de viață la nou-născuți, sub forma “crustelor de lapte”, însă incidența maximă este întâlnită la persoanele între 20 și 50 de ani, afectând mai des sexul masculin. Chiar dacă afecțiunea dermatologică nu este contagioasă, ea poate provoca disconfort social, stres și anxietate deoarece lasă urme pe haine și creează un aspect neplăcut.

La nou născuți, dermatita seboreică apare în primele 3 luni de viață la nivelul pielii din zona capului, pe lateral și în creștetul capului, sau, în părțile centrale ale feței, precum și la nivelul pliurilor mari. În general evoluția este lentă, favorabilă, cu resorbție spontană în 1-2 luni.

Care sunt cauzele și principalii factori de risc?

Se consideră că seboreea reprezintă un factor predispozant important, fiind aflată sub influența hormonilor androgeni și probabil determinată genetic. Astfel, unul dintre cauzele apariției dermatitei seboreice este factorul genetic: pacienții moștenesc terenul predispozant, așa numita stare seboreică, caracterizată prin activitate crescută a glandelor sebacee, tradusă în general prin ten și scalp gras sau cu tendință la îngrășare.

Cauzele care duc la apariția dermatitei seboreice nu sunt cunoscute pe deplin. În ciuda faptului că nu se cunosc cu exactitate motivele pentru care ea apare, afecțiunea NU este cauzată de alergeni sau de lipsa igienei.

O igienă precară totuși poate fi un factor agravant al simptomelor, dar nu o cauza în sine.

Practica medicală a demonstrat că printre cauzele care pot fi asociate apariției dermatitei seboreice se pot menționa:

  • Stresul psihoemoțional și oboseala
  • Consumul de alcool în cantități mari
  • Fumatul
  • Alimentația necorespunzătoare deficitară în vitamine și minerale în special deficit din grupul vitaminelor B, D și C, sau minerale precum zincul
  • Factorii genetici, adică o predispoziție, și nu o moștenire genetică
  • Reacția anormală a sistemului imunitar față de ciuperca Malassezia, care există în mod natural pe piele

Există și alți factori de risc pentru dezvoltarea dermatitei seboreice, cum ar fi:

  • Afecțiuni neurologice sau psihiatrice, cum sunt boala Parkinson, depresia, epilepsia
  • Un sistem imunitar slăbit, cum se întâmplă în cazul persoanelor care au suferit un transplant de organe, pacienților cu HIV/SIDA, în unele forme de cancer sau în situația pancreatitelor alcoolice
  • Perioada de recuperare după o afecțiune medicală gravă și stresantă sau o intervenție chirurgicală complexă
  • Asocierea cu alte afecțiuni dermatologice, cum sunt acneea, psoriazisul, rozaceea, pitiriazis versicolor, tinea corporis
  • Anumite medicamente folosite în tratamentul bolilor neurologice și psihiatrice
  • Temperaturile excesive – când e foarte cald și umed sau când e foarte frig și aerul este uscat
  • Utilizarea de loțiuni care conțin alcool și conduc la uscarea excesivă a pielii

Care sunt semnele și simptomele de dermatită seboreică?

Dermatita seboreică poate trece de la sine, dar uneori este necesară repetarea schemelor de tratament pentru ca simptomele să dispară complet.

Simptomele pot varia, dar cel mai adesea acestea sunt reprezenate de mâncărime sau o senzație de arsură. Dermatita seboreică se manifestă prin episoade eruptive intercalate cu perioade de remisie completă sau relativă. Anotimpurile și stresul pot interfera în ritmul puseurilor inflamatorii, de exemplu intensificarea manifestărilor clinice în perioada iernii este obișnuită.

Apariția leziunilor este însoțită în general de mâncărime, accentuată de transpirație. Severitatea leziunilor nu este direct proporțională cu secreția de sebum, ci se corelează cu o compoziție particulară a acestuia care întreține condițiile favorizante.

Mătreața este forma non-inflamatorie, mai puțin severă, a dermatitei seboreice.

Când trebuie să ne prezentăm la medicul dermatolog?

În cazul în care roșeața este asociată cu scuame, acele cruste pe suprafața pielii, vă recomand să cereți sfatul medicului dermatolog pentru a stabili diagnosticul și pentru a ști dacă este vorba de o dermatită seboreică, despre psoriazis sau despre o altă afecțiune.

Dermatita seboreică are manifestări asemănătoare alergiilor, psoriazisului, eczemei sau a unei ciuperci. De aceea este importantă diagnosticarea corectă a acesteia de către medicul dermatolog, în urma unui consult clinic. De obicei nu este nevoie de biopsie, însă dacă medicul consideră necesar acest lucru, efectuarea unei biopsii nu este exclusă.

Cum putem preveni dermatita seboreică?

Cum spuneam și mai devreme, dermatita seboreică este o afecțiune cronică, ce poate recidiva chiar și după un tratament efectuat cu succes și cu rigurozitate.

Un stil de viață sănătos, eliminarea factorilor declanșatori precum stresul, alimentația incorectă, igiena deficitară, folosirea produselor corespunzătoare tipului de par și piele, vă pot oferi șansa de a avea cât mai puține episoade de dermatită seboreică.

Prevenirea constă în primul rând în limitarea factorilor declanșatori, cum ar fi scărpinarea excesivă, deoarece aceasta menține inflamația, și aplicarea produselor iritante sau neadecvate local.

În general, apar ameliorări datorită soarelui și a băilor în mare. Sportul, alimentația echilibrată și psihoterapia pot avea de asemenea un efect favorabil pentru controlul episoadelor.

Cum tratăm dermatita seboreică?

Tratamentul se face în funcție de o serie de factori, precum manifestările cutanate, vârsta, tratamente anterioare și simptomatologia pacientului.

Pacientul cu dermatită seboreică ar trebui să utilizeze produse non-iritante și să înțeleagă caracterul cronic și recurent, prin urmare, să accepte necesitatea unui tratament de întreținere pe perioade lungi de timp, chiar și ani.

Sunt recomandate șampoanele cu antimicotice, deoarece au ingrediente cu efect antifungic, și cremele pentru față special concepute pentru dermatita seboreică.

Ar trebui evitată utilizarea pe față a produselor care conțin cortizon pentru că acesta oferă o calmare rapidă, dar accentuează sensibilitatea pielii și are un efect negativ pe termen mediu și lung. Totuși, cazurile mai severe vor necesita tratament antiinflamator, prin aplicarea de corticosteroizi locali, pentru ameliorarea eritemului și pruritului, dar pe o perioada scurtă.

Cum se pot ține sub control simptomele dermatitei seboreice?

Simptomele dermatitei seboreice pot fi ținute sub control făcând anumite schimbări în stilul de viață sau aplicând metode de tratament din medicina alternativă. Ca să aveți siguranța că produsele pe care le folosiți sunt cele adecvate nevoilor personale, este recomandat să mergeți la un consult de specialitate și să urmați indicațiile medicului.

Rezultatele oricărui tratament depind de tipul de piele pe care îl aveți, de cât de gravă este afecțiunea și de zona care este afectată.

Chiar dacă urmați întocmai recomandările medicului, este posibil ca dermatita seboreică să reapară pentru că, după cum menționam anterior, este o afecțiune care se manifestă, de obicei, pe toată durata vieții.

În cazul în care șamponul pe care îl folosiți în mod normal nu vă ajută puteți folosi șampoanele antimătreață, deoarece ele conțin ingrediente antifungice și cu efect de calmare cum ar fi: zinc pirition, sulfură de seleniu, ketoconazol, acid salicilic, gudron, ichtiol, crotaminon, acid undecylenic, sau pirocton olamina.

Recomand folosirea șamponului în fiecare zi până ce simptomele dispar, iar apoi o dată până la de trei ori pe săptămâna pentru menținere. Dacă observați că un șampon își pierde eficiența după mai multe utilizări, încercați să folosiți alternativ alte tipuri de șampon. O explicație este că, ciuperca Malasezia furfur care face parte din flora normală a pielii, se obișnuiește cu ingredientele antimicotice și este necesară schimbarea produselor periodic.

În completare la aceste recomandări :

  • Evitați săpunurile dure – este recomandat să te speli frecvent, dar cu săpunuri care înmoaie pielea; aveți grijă să vă clătiți foarte bine după fiecare duș
  • Evitați produsele de înfrumusețare – spray-urile pentru păr, gelurile, fixativele, spumă de par, uleiurile și în general produsele cosmetice pe care le folosiți pentru stilizare. Toate aceste produse nu sunt recomandate în cazul în care suferiți de dermatită seboreică
  • Alopecia androgenetică, acea pierdere a părului cu predispoziție genetică, este agravată de prezența dermatitei seboreice la nivelul scalpului și face dificil tratamentul ambelor afecțiuni
  • Evitați produsele care conțin alcool pentru că acestea pot reactiva simptomele bolii, în cazul în care acestea au dispărut
  • Purtați haine din bumbac și nu foarte stramte – deoarece acestea vor lăsa aerul să circule și veți evita iritațiile
  • Dacă obișnuiți să purtați mustață sau barbă – este indicat să folosiți un șampon special anti-dermatită seboreică, în fiecare zi, până ce simptomele se ameliorează după care continuați utilizarea o dată pe săptămâna pentru menținere,iar renunțarea pentru o perioada la mustață sau la barbă poate de asemenea să ajute
  • Curățați-vă cu atenție pleoapele – dacă pe pleoape apar semne de roșeață sau descuamări, spălați-le ușor, în fiecare seară, cu un șampon pentru copii și ștergeți-le cu un prosop moale din bumbac, compresele cu apă călduță pot și ele să ajute la ameliorarea simptomelor
  • Dacă bebelușul are dermatită seboreică în zona scalpului, vă recomand să  folosiți șampoane speciale pentru copii, o dată pe zi; îndepărtați ușor scuamele cu o perie moale înainte de clătire; iar dacă scuamele persistă, atunci înainte să-l spălați pe cap, puteți aplica ulei special și să-l lăsați să-și facă efectul câteva ore, apoi îl spălați bine

În încheiere vreau de asemenea să specific că tot mai multe studii aduc date despre importanța microflorei intestinale în patologia bolilor inflamatorii cum este și dermatita seboreică. Iar menținerea microflorei intestinale sănătoase se poate face printr-un stil de viață echilibrat, în special printr-o alimentație diversificată, bogată în fibre și alimente cât mai puțin procesate.

Încercați să limitați factorii declanșatori pe cât posibil, precum stresul, și să aveți o igienă corespunzătoare folosind produse adecvate fiecăruia.

Vă mulțumesc!

Dr. Peruța Moș
Medic Specialist Dermatovenerologie

Pentru programări în cadrul departamentului de Dermatologie, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos în funcție de locația clinicii.

Dermatovenerologie Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios

Dermatovenerologie Bacău | Centrul Medical Anastasios

Dermatovenerologie Zalău | Centrul Medical Anastasios

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai