Ce este factorul de protecție solară SPF?

YouTube player

Crema de protecție solară este un mod important de a proteja pielea împotriva razelor nocive ale soarelui. Cu o gamă atât de largă din care putem alege, cum putem ști care este cea mai bună opțiune?

Produsele de protecție solară protejează împotriva cancerului și a altor afecțiuni de sănătate.

Eticheta unui produs de protecție solară trebuie să includă un număr al factorului de protecție solară (SPF) pentru a indica nivelul de protecție împotriva razelor UVB și să precizeze dacă a trecut sau nu un test cu spectru larg împotriva radiațiilor ultraviolete (UVA) ale soarelui.

Ce este factorul de protecție solară (SPF)?

Atunci când petrecem timp la soare, suntem expuși la două tipuri de raze potențial dăunătoare: UVA și UVB.

Factorul de protecție solară (SPF) este un număr, de exemplu, SPF15. Acesta indică gradul de protecție pe care îl oferă un produs împotriva razelor UVB.

Un produs cu un număr SPF mai mare va oferi o protecție mai mare. Toate produsele vândute trebuie să indice această valoare. De asemenea, trebuie să arate dacă crema de protecție solară a trecut un test de spectru larg.

Utilizarea unei creme de protecție solară cu un SPF de 15 sau mai mare, combinată cu alte măsuri, cum ar fi purtarea ochelarilor de soare și evitarea soarelui la amiază, poate ajuta la prevenirea cancerului de piele.

În unele locuri, nivelurile de protecție sunt exprimate după cum urmează:

  • Protecție scăzută: SPF este sub 15
  • Protecție medie: SPF este între 15 și 29
  • Protecție ridicată: SPF este între 30 și 49
  • Protecție foarte ridicată: SPF este de peste 50

Ce înseamnă SPF?

crema solara spf

SPF este o măsură științifică. Ea oferă o idee despre cât de mult este mai mic riscul de deteriorare a pielii datorită utilizării unui produs de protecție solară.Se concentrează pe timpul necesar pentru ca razele UVB să treacă printr-o cremă de protecție solară și să provoace înroșirea pielii, în comparație cu timpul necesar atunci când nu există nicio cremă de protecție solară.

Factorul se calculează prin împărțirea dozei de radiații solare necesare pentru a provoca înroșirea pielii la doza necesară pentru a provoca înroșirea în lipsa protecției solare.

SPF = doza de radiație solară cu protecție solară / doza de radiație solară fără protecție solară

Acest calcul se bazează pe aplicarea a 2 miligrame (mg) de protecție solară pentru fiecare centimetru pătrat (cm pătrat) de suprafață a pielii.

Dacă este nevoie de 15 ori mai mult timp pentru a arde pielea cu o cremă de protecție solară decât dacă nu este aplicată nicio cremă de protecție solară, SPF este de 15.

Teoretic, dacă, în anumite condiții UV, ar dura 10 minute pentru ca pielea neprotejată să înceapă să se înroșească, o cremă de protecție solară cu SPF 30 ar preveni acest lucru timp de 300 de minute, sau 5 ore, adică de 30 de ori mai mult.

Este greșit să credem, totuși, că, cu un SPF mai mare, o persoană poate petrece mai mult timp la soare.

Alți factori care au un impact includ:

  • condițiile meteorologice
  • ora din zi
  • tipul de piele
  • modul în care este aplicată loțiunea
  • cât de mult se folosește
  • alți factori de mediu și individuali

Majoritatea oamenilor, de exemplu, folosesc doar 25 până la 50 la sută din cantitatea recomandată. În plus, efectul de blocaj dispare după maximum 2 ore. După aceasta, loțiunea va trebui să fie reaplicată.

Ce procent de raze UV sunt blocate de SPF?

Protecția oferită de cremele de protecție solară cu diferite SPF-uri este următoarea:

  • SPF 15 blochează aproximativ 93% din toate razele UVB
  • SPF 30 filtrează 97%.
  • SPF 50 blochează aproape complet razele UVB, cu 98%.

Aceste procente arată că nicio protecție solară nu blochează toate razele UVB. De asemenea, arată că o creștere aparent mare a SPF va crește puterea de blocare doar cu un procent mic.

Ce este spectrul larg?

Cremele de protecție solară ajută la protejarea pielii împotriva razelor UVB și UVA potențial dăunătoare. UVB provoacă înroșirea pielii, iar UVA nu. Cu toate acestea, UVA pot duce la fotoîmbătrânire, inclusiv la apariția ridurilor. Atât UVA, cât și UVB cresc riscul de cancer de piele.

Dacă un produs cu un anumit SPF blochează în mod eficient razele UVB, acest lucru nu garantează protecție UVA.

Din acest motiv, este important să căutați un SPF adecvat, dar și o loțiune cu spectru larg sau cu spectru complet.

Cremele de protecție solară cu spectru larg blochează razele UVA în aceleași proporții în care SPF blochează razele UVB.

Cumpărarea și aplicarea protecției solare

Oamenii sunt sfătuiți să folosească o cremă de protecție solară care:

  • are un SPF de 15 sau mai mare
  • oferă protecție cu spectru larg

Sfaturi pentru utilizarea protecției solare

ce este factorul spf

Alți factori importanți vor afecta modul în care o persoană este protejată. Aplicarea este importantă, la fel ca și o serie de măsuri care nu au legătură cu utilizarea cremei de protecție solară.

Iată câteva exemple:

  • Cantitatea de protecție solară utilizată: 28 g de cremă de protecție solară este considerată o cantitate potrivită pentru o singură aplicare pentru o persoană de talie medie
  • Utilizarea altor măsuri: Îmbrăcămintea, ochelarii de soare și pălăriile sunt, de asemenea, importante pentru reducerea expunerii pielii la razele UV
  • Cât de uniform este răspândită crema de protecție solară: Acest lucru este dificil atunci când unele părți ale corpului se ating sau transpiră mai mult decât altele
  • Cât de mult se folosește: 28 g de cremă de protecție solară este considerată o cantitate potrivită pentru o mărime medie a corpului
  • Momentul din zi: Cel mai bine este să evitați soarele atunci când acesta este ridicat, de exemplu, între orele 10.00 și 16.00. Razele sunt mai puternice în această perioadă.

Cantitatea de energie solară care ajunge la noi în 15 minute la ora 13.00  este aceeași cu cea pe care am primi-o într-o oră la ora 9.00 a.m. Cu alte cuvinte, când soarele este sus, expunerea este de patru ori mai intensă.

Nu există nicio dovadă că vreo cremă de protecție solară poate oferi protecție pe întreaga zi sau că vreun produs este complet rezistent la apă.

Cât de des trebuie aplicată crema solară?

Crema de protecție solară trebuie aplicată cu aproximativ 15 minute înainte de a ieși la soare și reaplicată cel puțin o dată la 2 ore. În apă, trebuie reaplicată la fiecare 40 de minute sau mai des, dacă instrucțiunile indică acest lucru.

Cantitatea de cremă de protecție solară utilizată în teste pentru a produce numărul SPF este de 2 mg de loțiune pe fiecare centimetru pătrat de piele expusă, sau aproximativ 6 lingurițe pline pentru a acoperi corpul unui adult mediu. Acest lucru este aproximativ echivalent cu o jumătate de linguriță de cremă de protecție solară pentru fiecare braț, precum și pentru față, gât și urechi, și puțin peste o linguriță pentru fiecare picior, partea din față și partea din spate a trunchiului.

Cantitatea necesară va depinde, de asemenea, de formularea sa, fie că este vorba de loțiuni, creme, spray-uri sau geluri.

Sunt în siguranță în afara luminii directe a soarelui?

Nu numai lumina directă a soarelui prezintă un risc.

Atunci când razele UV ating zăpada, apa, metalul și anumite suprafețe, acestea se pot reflecta înapoi pe piele, crescând expunerea.

Razele UV pot pătrunde până la 1 metru sub apă. Persoanele care înoată se pot arde în continuare. Protecția solară rezistentă la apă protejează până la 40 de minute în apă.

Suntem în continuare expuși la razele UV atunci când ne aflăm la umbră, sub o umbrelă de plajă și pe timp înnorat.

Zonele dens împădurite oferă o bună protecție.

Dacă ați stat prea mult la soare și suferiți de arsuri intense care nu trec, este recomandat un control la medicul dermatolog.

Tipuri de piele

Riscul de deteriorare a pielii depinde într-o oarecare măsură de tipul de piele și de activitate.

  • Piele foarte albă: Există un risc ridicat de afectare solară, deoarece conținutul de melanină este diferit.
  • Piele albă: Aceasta absoarbe mai multă energie solară decât pielea închisă la culoare în aceleași condiții.
  • Piele mai închisă la culoare: Aceasta este, de asemenea, susceptibilă la daunele provocate de razele UV, dar într-o măsură mai mică, deoarece conține mai multă melanină, unul dintre absorbanții biologici ai razelor UV.

Activități cu risc ridicat

Activitățile care pot crește nevoia de aplicare mai frecventă includ:

  • înotul
  • orice lucru care crește transpirația
  • activități fizice care determină frecarea cremei de protecție solară
  • schiatul și alte activități la altitudine mare, deoarece atmosfera absoarbe mai puțină lumină UV

Indicele UV

Riscul de expunere depinde, de asemenea, de factorii de mediu, cum ar fi poluarea, locația, perioada anului și altitudinea.

Indicele UV (UVI) este conceput pentru a avertiza cu privire la măsurile de protecție care trebuie luate atunci când este probabil ca nivelurile UV să fie ridicate.

Cum să ne protejăm

Alte sfaturi de protecție solară includ purtarea unei pălării cu boruri, mâneci lungi și evitarea soarelui la amiază.

Razele soarelui pot trece prin unele țesături, iar îmbrăcămintea poate fi aleasă în funcție de protecția pe care o oferă.

Țesăturile care absorb razele UV sau care împiedică trecerea lor sunt cele mai bune.

De exemplu:

  • țesăturile groase și cu țesătură strânsă, cum ar fi denimul, împiedică razele să treacă prin piele mai mult decât țesăturile cu țesătură lejeră
  • țesătura care este tratată cu absorbant UV, fie că este cumpărată cu o etichetă UPF, fie că este tratată acasă
  • culorile închise, culorile strălucitoare și țesăturile nealbite, deoarece acestea absorb mai multe UV
  • pălăriile cu boruri largi oferă, de asemenea, mai multă protecție decât pălăriile fără boruri, iar ochelarii mai mari protejează ochii mai complet decât lentilele mici.

Țesăturile mai închise la culoare se încălzesc la soare decât cele mai deschise, dar cele mai ușoare lasă să treacă mai multe raze UV.

SPF blochează vitamina D?

Utilizarea protecției solare și evitarea soarelui vor reduce riscul de deteriorare a pielii, dar pot reduce, de asemenea, nivelurile de vitamina D.

Pielea produce între 90 și 95 la sută din vitamina D atunci când este expusă la lumina UVB. Restul de 10 la sută provine din surse alimentare. Deficitul de vitamina D este asociat cuosteoporoza, rahitismul și alte afecțiuni de sănătate. Este mai frecventă în rândul persoanelor care nu petrec timp la soare.

În general, o cantitate mică de expunere la soare în fiecare zi este probabil cea mai bună opțiune.

Surse:

cdc.gov

healthline.com

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai