Hidronefroza (dilatarea tractului urinar superior) este umflarea unuia sau a ambilor rinichi. Umflarea rinichilor apare atunci când urina nu se poate scurge dintr-un rinichi și, ca urmare, se acumulează în acesta. Hidronefroza poate apărea din cauza unui blocaj în tuburile care drenează urina din rinichi (ureterele) sau din cauza unui defect anatomic care nu permite urinei să se dreneze în mod corespunzător.
Poate fi bruscă sau cronică, parțială sau completă, unilaterală sau bilaterală (ambii rinichi). Dacă doar un singur rinichi este afectat, afecțiunea se numește hidronefroză unilaterală. Dacă ambii rinichi sunt afectați, se numește hidronefroză bilaterală. De asemenea, poate varia ca severitate, de la umflături ușoare la umflături severe.
Hidronefroza poate duce la pierderea funcției renale sau la insuficiență renală. Cu toate acestea, un tratament prompt reduce riscul de complicații pe termen lung.
Cum funcționează tractul urinar?
Principala sarcină a tractului urinar este de a elimina deșeurile și lichidele din corp. Tractul urinar este format din următoarele:
- Doi rinichi. Rinichii curăță toxinele și deșeurile din sânge.
- Două uretere. Ureterele sunt conducte care transportă urina de la rinichi la vezica urinară.
- O vezică urinară. Vezica urinară este un organ care stochează urina.
- O uretră. Uretra este un tub care permite urinei să părăsească corpul.
Adesea, un blocaj sau o obstrucție între rinichi și ureter este cauza hidronefrozei.
Cât de frecventă este hidronefroza?
Hidronefroza poate apărea la persoane de toate vârstele. Apare la aproximativ 1 din 100 de adulți la un moment dat în viața lor.
La sugari, se datorează adesea unei obstrucții (blocaj) care are loc în timpul dezvoltării fetale (hidronefroză antenatală). Acest lucru apare la până la 1% din toate sarcinile. De obicei, se rezolvă de la sine înainte de naștere.
Care sunt simptomele hidronefrozei?
Simptomele hidronefrozei depind, de obicei, de cauză. Hidronefroza antenatală la bebeluși nu provoacă de obicei simptome după naștere.
Atunci când apar simptome, acestea pot include:
- Durere bruscă sau intensă în părțile laterale, în abdomen sau în spate.
- Greață sau vărsături.
- Urinare dureroasă.
- Sânge în urină.
- Infecție a tractului urinar (ITU).
- Faptul că nu reușiți să vă goliți complet vezica urinară.
- Urinatul mai mult sau mai puțin decât în mod normal.
Șansele de a avea o ITU cresc dacă aveți hidronefroză, deoarece urina este reținută în corp. Acest lucru poate duce la creșterea bacteriilor în tractul urinar. Simptomele de ITU includ:
- Febră, frisoane și senzație de oboseală.
- Senzație dureroasă sau de arsură atunci când urinați.
- Urină care este tulbure (nu limpede).
Care sunt cauzele hidronefrozei?
Cea mai frecventă cauză a hidronefrozei este un blocaj sau o obstrucție în una dintre părțile tractului urinar. Multe afecțiuni pot provoca acest lucru.
La adulți, afecțiunile care cauzează cel mai adesea hidronefroza includ:
- Pietrele la rinichi: Pietre (depozite dure formate din calciu și oxalat) care se pot depune în rinichi sau în tractul urinar.
- Obstrucția ureterală: O obstrucție la nivelul ureterelor.
- Tumori: Tumorile din vezica urinară, glanda prostatică, uter sau alte organe care fac parte din tractul urinar sau se află în apropierea acestuia pot împiedica urina să curgă.
- Hiperplazia benignă de prostată (BPH): Mărirea glandei prostatice poate cauza presiune asupra uretrei.
- Îngustarea tractului urinar: Această îngustare se poate datora unei leziuni, unei infecții, unor tulburări din naștere sau unei intervenții chirurgicale.
- Probleme nervoase sau musculare: Aceste probleme vă pot afecta rinichii sau ureterele.
- Retenție urinară: Nu vă puteți goli urina din vezica urinară.
- Reflux vezico-ureteral: Urina curge înapoi din vezica urinară către rinichi.
- Ureterocele: Aceasta este o afecțiune în care partea inferioară a ureterului poate să iasă în vezica urinară.
La femei, hidronefroza poate apărea ca urmare a:
- Sarcinii: Pe măsură ce uterul se extinde, acesta poate apăsa pe uretere și poate bloca fluxul de urină.
- Prolapsului uterin: O afecțiune în care uterul dumneavoastră se lasă sau alunecă din poziția sa normală.
- Cistocelului: O afecțiune care apare atunci când peretele dintre vezica urinară și vagin slăbește și permite vezicii urinare să cadă în vagin.
La bebeluși, hidronefroza prenatală poate apărea din cauza:
- O creștere a cantității de urină pe care o produce fătul.
- Un blocaj în fluxul de urină la un moment dat în tractul lor urinar.
- Un reflux de urină din vezica lor către rinichi.
Care sunt complicațiile hidronefrozei?
Cazurile severe de hidronefroză pot afecta rinichii și pot duce la insuficiență renală. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să aveți nevoie de tratament cu dializă sau de un transplant de rinichi. Majoritatea oamenilor se recuperează din hidronefroză și nu provoacă leziuni permanente rinichilor.
Cum se diagnostichează hidronefroza?
Este important să obțineți rapid un diagnostic de la medicul urolog, deoarece hidronefroza poate provoca leziuni renale pe termen lung.
Doctorul urolog va diagnostica hidronefroza cu:
- Examinare fizică: Medicul vă va întreba despre orice simptome pe care le aveți și va examina zona din apropierea rinichilor și a vezicii urinare pentru sensibilitate sau umflături. Este posibil să vă întrebe despre istoricul dumneavoastră medical și despre istoricul medical al familiei. Bărbații pot avea nevoie de un examen rectal pentru a determina dacă prostata lor este mărită. Femeile ar putea avea nevoie de un examen pelvian pentru a evalua dacă există probleme cu uterul sau ovarele lor.
- Teste de urină: Medicul va colecta o mostră din urina dumneavoastră și o va analiza pentru sânge, pietre, bacterii sau infecții. S-ar putea să fie nevoie să folosească un cateter pentru a scurge urina.
- Teste de sânge: O hemogramă completă (CBC) poate determina dacă există o infecție. Pot avea loc, de asemenea, teste ale funcției renale, inclusiv ale creatininei.
- Proceduri imagistice: Principalul test imagistic este ecografia. Poate fi necesară o tomografie computerizată sau un RMN.
Un doctor poate detecta hidronefroza la un făt încă din primul trimestru la o ecografie. De obicei, este descoperită în timpul unei ecografii de 20 de săptămâni. Un diagnostic în acest moment înseamnă, de obicei, că părintele biologic are nevoie de ecografii suplimentare pentru a monitoriza fătul. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor se rezolvă de la sine.
Cum se tratează hidronefroza?
Scopul tratamentului este de a restabili fluxul de urină din rinichi și de a reduce umflarea și presiunea. Tratamentul depinde de afecțiunea de bază, deoarece aceasta este problema principală.
Uneori, cazurile ușoare se rezolvă de la sine fără tratament. Alteori, doctorul urolog poate recomanda o abordare de tip “așteaptă și observă”. Intervenția chirurgicală este o altă opțiune pe care specialistul urolog o poate lua în considerare. Ar trebui să discutați toate opțiunile de tratament posibile cu medicul dvs.
Dacă hidronefroza este bruscă și se datorează unui blocaj, medicul poate plasa un tub de nefrostomie prin piele în rinichi pentru a evacua excesul de urină. De asemenea, acesta poate folosi un tub de plastic moale numit stent ureteral pentru a vă menține ureterele deschise, ceea ce permite urinei să curgă așa cum trebuie.
Dacă pietrele din rinichi sau uretere sunt cauza, opțiunile de tratament pot include:
- Litotripsie cu unde de șoc: Aceasta este cea mai frecventă metodă de tratare a pietrelor la rinichi. Undele de șoc de înaltă energie sparg pietrele în praf sau fragmente mai mici, astfel încât acestea să poată ieși din corp.
- Ureteroscopia: Medicul plasează un tub subțire în uretra dvs. pentru a sparge și îndepărta pietrele. Urologii folosesc această metodă pentru pietrele din vezica urinară sau din partea inferioară a ureterelor. Poate fi folosită în combinație cu alte tehnici pentru a sparge pietrele.
- Intervenție chirurgicală: Atunci când pietrele la rinichi sunt foarte mari sau dificil de îndepărtat, specialistul urolog poate fi nevoit să le îndepărteze cu ajutorul unei intervenții chirurgicale. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de intervenție chirurgicală în cazul tumorilor, al țesutului cicatricial sau al altor tipuri de blocaje.
Dacă vă confruntați cu o infecție urinară sau dacă tractul urinar este îngustat din cauza unei infecții, vi se vor prescrie antibiotice pentru a trata infecția.
Cum pot preveni hidronefroza?
Deoarece o afecțiune de bază cauzează hidronefroza, prevenirea depinde de evitarea sau tratarea promptă a acelei cauze. Recunoașterea factorilor care vă expun la risc este, de asemenea, utilă în prevenție.
Afecțiunile care vă expun la risc de hidronefroză sunt:
- Pietrele la rinichi.
- Antecedente de cancer la nivelul tractului urinar.
- Intervenții chirurgicale anterioare la nivelul tractului urinar.
- Infecții anterioare la nivelul tractului urinar, cum ar fi ITU.
- Cheaguri de sânge.
- Prostată mărită.
- Sarcina, din cauza faptului că uterul tău pune presiune pe pelvis.
Este hidronefroza o problemă gravă?
Da, poate deveni o problemă gravă fără un tratament prompt. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor sunt ușoare până la moderate și nu cauzează probleme grave de sănătate.
Surse: