Ghid despre durerile de spate

Durerea de spate este un motiv comun pentru absenteismul la locul de muncă, iar consultația medicală poate fi uneori inconfortabilă. Cauza durerilor poate fi rezultatul unor leziuni, activități sau a unor boli, iar durerile de spate pot afecta persoanele de orice vârstă, din diferite motive. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, șansele de a dezvolta dureri de spate cresc, ceea ce se datorează unor factori cum ar fi ocupația lor anterioară și boala degenerativă a discurilor vertebrale. Durerea lombară poate fi legată de coloana osoasă lombară, discurile dintre vertebre, ligamentele din jurul coloanei vertebrale, măduva spinării și nervii, mușchii lombari, organele interne abdominale și pelvine.

Durerea de spate superioară poate fi cauzată de tulburări aortice, tumori toracice și inflamație a coloanei vertebrale. Din fericire, puteți lua măsuri pentru a preveni sau a ameliora majoritatea episoadelor de dureri de spate. Dacă prevenția eșuează, un tratament simplu la domiciliu și o poziție adecvată a corpului vă pot ameliora durerea de spate, menținându-vă funcționali în fața activităților zilnice. O altă metodă de tratament este chirurgia, aceasta fiind uneori necesară pentru a trata durerea de spate.

Tipuri de dureri de spate

Durere de spate în funcție de durată

Durerea de spate poate fi acută sau cronică. Cea dintâi durează trei luni sau mai puțin și este vindecată într-o perioadă rezonabilă de timp. Dimpotrivă, durerea cronică este continuă sau recurentă și durează trei luni sau mai mult, răspândindu-se dincolo de perioada rezonabilă de vindecare.

Durere de spate în funcție de localizare

Durerea de spate este clasificată în funcție de zona afectatăꓽ

  • Cervicala – Durere în vertebrele gâtului (la nivelul cefei)
  • Toracică – Durere în partea de mijloc a spatelui
  • Lombară – Dureri de spate apărute în zona de jos a spatelui
  • Durere în zona coccisului (coccisul este ultimul segment al coloanei vertebrale)

Durere de spate în funcție de origine

  1. Durere de origine musculară – reprezintă cea mai comună sursă a durerilor de spate și apare atunci când mușchii sunt inervați de nervii coloanei vertebrale. Durerea musculară apare în cazul oboselii musculare, a adoptării unei poziții incorecte, dar și atunci când se ridică greutăți.
  2. Durere de origine nervoasă – apare atunci când un nerv este zdrobit sau iritat, fapt ce declanșează o durere severă, înțepătoare, de mare intensitate. Durerea se poate intensifica la mișcare, îndoire sau răsucire, dar în general, odihna ajută în ameliorarea acestui tip de durere.
  3. Durere de origine articulară – comparativ cu cea de natură nervoasă, durerea articulară radiază altfel și nu apare în partea inferioară a picioarelor, nici sub trapez, astfel încât umerii nu sunt afectați. Durerile articulare devin intense în cazul șederilor mai lungi de 15 minute, precum și imediat după trezire sau după întinderi. De regulă, mișcarea ameliorează acest tip de durere de spate, însă îndoirea spatelui ori extensia pot agrava durerea articulară!

Durere de origine osoasă

Acest tip de durere se prezintă ca fiind una ascuțită și severă, fiind localizată peste osul lezat. Uneori, leziunile osoase pot genera simptome precum spasme musculare. Manifestările apărute în cazul durerii de natură osoasă au un debut brusc, având o intensitate cuprinsă între 7 și 10, pe o scară de la 1 la 10. Dacă nervul este comprimat de o fractură, durerea poate radia în brațe sau picioare.

Simptome

Principalul simptom al durerii de spate este disconfortul sau durerea în orice parte a spatelui și, uneori, durerea se poate extinde chiar și în fese și picioare. Unele probleme ale spatelui pot provoca dureri în alte părți ale corpului, în funcție de nervii care sunt afectați. Durerea dispare adesea fără tratament, dar dacă apare cu oricare dintre următoarele, trebuie să consultați un medic:

  • Pierdere în greutate
  • Febră
  • Umflături în spate
  • Durere persistentă de spate, care nu este ameliorată prin repaus
  • Durere de picior
  • Durere care se extinde sub genunchi
  • O leziune recentă, o lovitură sau o traumă la spate
  • Incontinență urinară
  • Dificultate la urinare
  • Incontinența fecală sau pierderea controlului intestinului
  • Amorțeală în jurul organelor genitale
  • Amorțeală în jurul anusului
  • Amorțeală în jurul feselor

Durerea de spate poate varia de la dureri musculare la o senzație de arsură sau durere foarte ascuțită sau înjunghiată. În plus, durerea se poate răspândi pe picior sau se poate agrava atunci când vă aplecați înainte, vă întoarceți, ridicați un obiect, stați sau mergeți.

Simptomele variază în funcție de zona în care apare durerea de spate, iar astfel putem distingeꓽ

Simptome durere de spate în zona cervicală

Durerea cervicală se prezintă sub forma unei dureri ascuțite, regăsite în regiunea dintre zona superioară a umerilor și baza craniului, putând radia spre brațe sau în partea superioară a spatelui. În cazul durerii cervicale, mobilitatea de la nivelul gâtului și capului poate avea de suferit, putând apărea, de asemenea, dureri de cap.

Atunci când disconfortul cervical este cauzat de compresia rădăcinilor nervilor spinali, durerea poate fi însoțită de simptome precum slăbiciune în brațe și mâini, amorțeală, senzație de arsură în brațe și mâini, dar și furnicături. Dacă durerea cervicală persistă sau este puternică, ori dacă a apărut ca urmare a unui accident, precum și dacă există și o amorțeală în brațe, se impune un consult medical. Totodată, dacă durerea cervicală este continuă și intensă, trebuie să se consulte un specialist, chiar dacă nu sunt prezente și alte simptome.

Simptome durere de spate în zona toracică

În cazul durerii de spate toracice, durerea sau disconfortul se localizează în mijlocul spatelui, manifestându-se în zona inervată de nervul toracic iritat sau la nivelul coloanei vertebrale. Simptomele pot include amorțeală și furnicături, care apar dacă s-a produs compresia nervului. De asemenea, poate apărea și incontinența urinară, precum și slăbiciune în picioare, dar în orice caz, se impune un consult medical de specialitate.

Simptome durere de spate în zona lombară

Manifestările în cazul durerii lombare includ o durere ascuțită în regiunea lombară, care se intensifică atunci când persoana stă în picioare. Durerea se poate resimți imediat după trezire, având o intensitate ridicată, putându-se ameliora în decursul zilei sau la schimbarea poziției. Simptomele durerii lombare pot include amorțeală în picioare, dar și furnicături, dar poate apărea incontinență urinară, dureri puternice în regiunea abdominală, precum și frisoane și febră, iar aceste semne necesită un control medical cât mai curând posibil.

Simptome durere de spate în zona coccisului

Durerea apare în poziție șezândă, la ridicarea în picioare, în timpul episoadelor de tuse și defecație, în timpul contactului sexual, dar și în timpul statului prelungit în picioare. Disconfortul se poate resimți ca o durere ascuțită, în anumite poziții, dar în general, aceasta este una surdă. În cazul durerii apărute în zona coccisului, pot apărea tulburări de mers, fapt ce impune un consult medical.

Cauzele durerii de spate

Determinarea cauzelor poate fi complicată, deoarece spatele este implicat în multe mișcări, astfel există nenumărate posibilități de rănire, care lărgesc gama de cauze potențiale. Cauzele acestei afecțiuni adesea nu pot fi detectate cu ușurință prin imagistica bazată pe rezonanță magnetică sau teste de laborator, considerându-se că o mare parte dintre durerile de spate au o cauza necunoscuta. Printre cele mai frecvente cauze sunt leziunile, problemele articulare, deși poate fi, de asemenea, din cauza statului prea mult timp așezat sau întins.

Unele cauze ale durerii de spate sunt:

  • Manipularea greutăților și efectuarea de exerciții intense
  • Disc herniat sau o fractură în măduvă pot fi cauze ale durerii lombare
  • Pe de altă parte, sciatica este una dintre cele mai frecvente dureri care apare în partea inferioară a spatelui și care radiază pe fesă. 
  • Inflamație musculară sau disfuncție articulară (Inflamația musculară poate apărea din slăbiciune, suprasolicitare, leziuni sportive sau accidente).
  • O altă cauză comună a durerii este osteoartrita, precum și neregularitățile osoase sau posibilele anomalii ale spatelui, cum ar fi curbura coloanei vertebrale sau scolioza.

La rândul său, trebuie remarcat faptul că aproape orice activitate zilnică poate declanșa dureri de spate, fie brusc, fie în timp.

Unele dintre activitățile care provoacă dureri de spate sunt:

  • Înclinarea corpului
  • Transportul, ridicarea, împingerea sau tragerea necorespunzătoare a unui obiect
  • Poziție necorespunzătoare în fața calculatorului
  • Petrecerea timpului în picioare sau ghemuit pentru o lungă perioadă de timp

Durerea de spate apare, de obicei, fără o cauză pe care medicul dumneavoastră o poate identifica cu o analiză sau imagistică. Unele dintre tulburările adesea legate de durerea de spate includ următoarele:

  • Tensiune musculară – Ridicarea obiectelor grele în mod repetat sau efectuarea unei mișcări bruște greșite poate forța mușchii spatelui și ligamentele spinale. Dacă starea fizică nu este bună, tulpina constantă a spatelui poate provoca spasme musculare dureroase.
  • Umflarea sau ruperea unui disc – Discurile funcționează ca tampoane între oasele (vertebrele) coloanei vertebrale. Materialul moale din interiorul discului se poate umfla sau rupe și poate pune presiune pe un nerv. Cu toate acestea, este posibil să aveți un disc umflat sau rupt fără a simți dureri de spate. Discopatia este de obicei descoperită accidental atunci când, dintr-un alt motiv, faceți o radiografie a coloanei vertebrale. Fiecare vertebră din coloana vertebrală este protejată de discuri. Dacă discul se rupe, va exista o presiune mai mare asupra nervilor care provoacă dureri de spate. La fel ca un disc rupt, un disc herniat poate produce, de asemenea, o presiune mai mare asupra unui nerv.
  • Sciatica – Un disc herniat care apasă pe un nerv provoacă dureri ascuțite, înjunghiate, care se deplasează prin fesă și în partea din spate a piciorului.
  • Artrita – Poate provoca probleme la nivelul articulațiilor șoldurilor, spatelui inferior și în alte locuri. În unele cazuri, spațiul din jurul măduvei spinării se îngustează. Aceasta se numește stenoză spinală.
  • Curbura anormală a coloanei vertebrale – Dacă coloana vertebrală se curbeaza neobisnuit, pot apărea dureri de spate. Un exemplu este scolioza, în care coloana vertebrală se curbează lateral.
  • Osteoporoza – Oasele, inclusiv vertebrele coloanei vertebrale, devin fragile și poroase, făcând fracturile de compresie mai probabile.
  • Probleme renale – Pietrele la rinichi sau infecția cu rinichi pot provoca dureri de spate.

Spatele uman este compus dintr-o structură complexă de mușchi, ligamente, tendoane, discuri și oase, care lucrează împreună pentru a susține corpul și pentru a ne permite să ne mișcăm. Problemele cu oricare dintre aceste componente pot provoca dureri de spate, însă în unele cazuri, cauza durerilor de spate rămâne incertă.

Alte cauze

Unele boli și alte condiții pot provoca dureri de spateꓽ

  • Cancerul spinal – O tumoare la nivelul coloanei vertebrale poate pune presiune pe un nerv și poate provoca dureri de spate.
  • Infecția spinală – Febra și o zonă caldă, sensibilă în spate poate fi cauzată de o infecție a coloanei vertebrale.
  • Alte infecții – Boala inflamatorie pelvină, infecțiile vezicii urinare sau renale pot provoca, de asemenea, dureri de spate.
  • Tulburări de somn – Persoanele cu tulburări de somn sunt mai susceptibile de a experimenta dureri de spate în comparație cu alte persoane.
  • Zona Zoster – O infecție care poate afecta nervii poate provoca dureri de spate. Acest lucru depinde de nervii care sunt afectați.

Durerea apărută la nivelul cefei poate ascunde afecțiuni grave, care pot pune viața în pericol, precum atacul de cord, mielomul multiplu, tumori ale coloanei vertebrale, dar și meningita.

Cauze durere de spate în zona toracică

  • Scolioza
  • Artrita
  • Inflamații
  • Întinderi musculare
  • Postura incorectă în șezut și pe durata efectuării exercițiilor fizice
  • Obezitate
  • Osteoporoza
  • Afecțiuni pulmonare
  • Fractura prin compresie a coloanei vertebrale
  • Afecțiuni ale rinichilor
  • Uneori, în cazuri rare, durerea toracică poate ascunde cancerul

 Cauze durere de spate în zona lombară

  • Stenoza lombară
  • Litiaza renală
  • Hernia de disc lombară
  • Spondiloza lombară
  • Osteoartrita lombara
  • Întinderi musculare
  • Afecțiuni degenerative ale discului intervertebral (pot apărea în special odată cu înaintarea în vârstă)

Cauze durere de spate în zona coccisului

  • Spondilita
  • Menopauza
  • Traumatisme
  • Boli degenerative apărute odată cu înaintarea în vârstă
  • În unele cazuri, durerea din zona coccisului poate semnala prezența unei tumori

Factori de risc

Următorii factori sunt legați de un risc crescut de a dezvolta dureri de spate scăzute:

  • Activitățile profesionale
  • Sarcina
  • Stilul de viață sedentar
  • Condiție fizică slabă
  • Vârsta avansată
  • Obezitatea și excesul de greutate
  • Exercițiu fizic sau muncă intensă, mai ales dacă este făcută incorect
  • Factorii genetici
  • Fumatul
  • Boli, cum ar fi artrita și cancerul

Durerile de spate de tind să fie mai frecvente la femei decât la bărbați, probabil și din cauza factorilor hormonali. Stresul, anxietatea și tulburările de dispoziție au fost, de asemenea, legate de durerea de spate.

Tratament

În funcție de zona în care se poziționează durerea de spate, se pot urma anumite indicații, în vederea ameliorării simptomelor, însă aceste sfaturi nu înlocuiesc un consult medical de specialitate.

  • Tratament durere de spate în zona cervicală

Durerea cervicală apare adesea ca urmare a efectuării unor activități sau mișcări repetate, ce solicită ligamentele, musculatura ori alte structuri din această zonă. Ca și tratament pentru durere acută, se poate aplica o pungă cu gheață pe mușchii care dor, tehnici de masaj, evitarea alcoolului și a băilor fierbinți, dar și administrarea de medicamente antialgice. Pentru durerea cervicală cronică, pe lângă aceste recomandări, medicul poate solicita ședințe de fizioterapie.

  • Tratament durere de spate în zona toracică

Acest tip de durere se ameliorează și tratează, de regulă, prin masaj, exerciții fizice și medicamente analgezice, însă în situația în care disconfortul este cauzat de o fractură de compresie, medicul poate prescrie alte medicamente. De asemenea, spcialistul va recomanda și odihna.

  • Tratament durere de spate în zona lombară

În situația în care durerea lombară a fost cauzată de un traumatism, medicamentele miorelaxante, analgezice și cele antiinflamatorii pot ajuta. Durerea cronică se poate combate cu ajutorul fizioterapiei și kinetoterapiei, care vor fi însoțite de tratament medicamentos. Dacă durerea persistă și după aceste metode de tratament, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală.

  • Tratament durere de spate în zona coccisului

Pentru cei care manifestă astfel de dureri de spate, este necesar un consult medical, în vederea efectuării anumitor investigații medicale, care vor avea rolul de a ajuta în stabilirea tratamentului corespunzător.

Cum decurge un consult medical?

Un medic va fi capabil să diagnosticheze durerea de spate după ce a întrebat pacientul despre simptome și i-a efectuat acestuia un examen fizic. Imagistica și alte teste pot fi necesare dacă:

  • Durerea de spate pare a fi rezultatul unei accidentări
  • Poate exista o cauza care necesita tratament (de exemplu o boală ce declanșează durerea de spate)
  • Durerea persistă pentru o perioadă lungă de timp

O scanare cu raze X, RMN sau CT poate furniza informații despre starea țesuturilor moi din spate. Razele X pot prezenta alinierea osoasă și pot detecta semne de artrită sau oase rupte, dar nu pot dezvălui leziuni ale mușchilor, măduvei spinării, nervilor sau discurilor.

Scanările RMN sau CT pot arăta hernii de disc sau probleme cu țesuturile, tendoanele, nervii, ligamentele, vasele de sânge, mușchi și oase. Scanările osoase pot detecta tumori sau fracturi de compresie în oase cauzate de osteoporoză. În timpul scanărilor, se poate utiliza o substanță radioactivă ce este injectată într-o venă. Substanța de contrast ajută medicul să detecteze problemele osoase care nu se pot observa cu ușurință.

Electromiografia sau EMG măsoară impulsurile electrice produse de nervi. Acest lucru poate confirma compresia nervului, care poate apărea de la un disc herniat sau stenoză spinală. Medicul poate, de asemenea, să vă recomande un test de sânge dacă suspectați o infecție. De asemenea, specialistul poate utiliza impulsurile electrice pentru a vedea răspunsul părții lezate la acestea.

Când să mergeți la medic?

În cele mai multe cazuri, durerea de spate se îmbunătățește progresiv cu tratamentul la domiciliu și îngrijirea personală, de obicei în câteva săptămâni. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți dureri de spate care prezintă următoarele caracteristici:

  • Persistă câteva săptămâni
  • Sunt intense și nu se ameliorează în repaus
  • Durerea se extinde la unul sau ambele picioare, ba chiar și în genunchi
  • Durerea generează amorțeală, slăbiciune sau furnicături la nivelul picioarelor
  • Este însoțită de pierderea în greutate fără o cauză aparentă

În cazuri rare, durerea de spate poate indica o problemă medicală gravă.

Se pot preveni?

Deși unele dureri de spate cauzate de unele afecțiuni nu se pot preveni, cu toate acestea se pot urma câteva indicații pentru a minimiza riscul apariției durerilor de spate, precumꓽ

  • Efectuarea de exerciții fizice – Exercițiile fizice regulate ajută la construirea forței și controlul greutății corporale. Activitățile aerobice ghidate cu impact redus pot îmbunătăți sănătatea inimii, ameliorând și durerile de spate. Înainte de a începe orice program de exerciții fizice, discutați cu un profesionist din domeniul sănătății. Există două tipuri principale de exerciții pe care oamenii le pot face pentru a reduce riscul de apariție a durerii de spate:
  1. Exercițiile de întărire a corpului de mijloc lucrează mușchii abdominali și ai spatelui, care ajută la întărirea mușchilor ce protejează spatele.
  2. Antrenamentul de flexibilitate are ca scop îmbunătățirea flexibilității părții centrale a corpului, inclusiv a coloanei vertebrale, a șoldurilor și a picioarelor superioare.
  3. Dieta – Asigurați-vă că dieta include suficient calciu și vitamina D, deoarece acestea sunt necesare pentru sănătatea oaselor. O dietă sănătoasă ajută, de asemenea, la controlul greutății corporale, întrucât un număr mare de kilograme exercită presiune asupra coloanei, putând genera disconfort la nivelul acesteia.
  4. Fumatul – Un procent semnificativ mai mare de fumători prezintă o incidență a durerii de spate în comparație cu nefumătorii de aceeași vârstă, înălțime și greutate.
  5. Greutatea corporală –  Greutatea pe care oamenii o au afectează riscul de a dezvolta dureri de spate. Diferența în riscul de a experimenta dureri de spate între persoanele obeze și persoanele cu greutate normală este considerabilă. Persoanele care au, de asemenea, un surplus de greutate în zona abdominală în comparație cu zona feselor și a șoldului au, de asemenea, un risc crescut.
  6. Poziția în picioare – Asigurați-vă că aveți o poziție pelviană neutră. Stați în poziție verticală, cu capul orientat înainte, cu spatele drept și echilibrați greutatea uniform pe ambele picioare. Țineți picioarele drepte și capul aliniat cu coloana vertebrală.
  7. Postura de ședere – Un scaun bun pentru a lucra ar trebui să aibă un spătar bun, cotiere și o bază rotativă. Când stați, încercați să vă mențineți genunchii și șoldurile la nivel și să vă mențineți picioarele pe pământ sau să utilizați o bancă. În mod ideal, ar trebui să puteți sta în poziție verticală cu sprijin pe partea inferioară a spatelui. Dacă utilizați o tastatură, asigurați-vă că, coatele sunt în unghi drept și antebrațele sunt orizontale.
  8. Când ridicați obiecte – Când ridicați lucruri, utilizați picioarele pentru a face ridicarea, în loc de spate. Țineți-vă spatele cât mai drept posibil și păstrați-vă picioarele separate cu un picior ușor înainte, astfel încât să vă puteți menține echilibrul. Îndoiți doar genunchii, mențineți greutatea aproape de corp și întindeți picioarele în timp ce schimbați poziția spatelui cât mai puțin posibil. Este inevitabil să vă îndoiți spatele la început, dar în acest sens, încercați să nu vă aplecați și să vă asigurați că strângeți mușchii stomacului, astfel încât pelvisul să se contracte. Cel mai important lucru nu este să vă întindeți picioarele înainte de a ridica obiecte, iar în caz contrar, spatele va face cea mai mare parte a muncii.
  9. Nu întoarceți un obiect greu în timp ce îl ridicați – Dacă ceva este deosebit de greu, vedeți dacă îl puteți ridica cu ajutorul altcuiva. Pe măsură ce ridicați obiectul, priviți înainte, nu în sus sau în jos, astfel încât partea din spate a gâtului să fie o linie dreaptă de la coloana vertebrală.
  10. Atunci când manipulați obiecte –  Este mai bine pentru spate pentru a împinge lucrurile pe podea, folosind puterea picioarelor.
  11. Atunci când șofați – Este important să aveți sprijinul potrivit pentru spate. Asigurați-vă că oglinzile retrovizoare exterioare sunt poziționate corect, astfel încât să nu fiți nevoit să vă rotiți. Pedalele trebuie să fie direct în fața picioarelor. Dacă trebuie să conduceți mult timp, faceți multe opriri, ieșiți din mașină și faceți câțiva pași.
  12. Atunci când sunteți în pat – Ar trebui să aveți o saltea care vă menține coloana vertebrală dreaptă, în timp ce susține greutatea umerilor și feselor. Utilizați o pernă, dar nu una care vă forțează gâtul la un unghi ascuțit.
  13. Ridicați greutatea cu înțelepciune. – Dacă este posibil, evitați ridicarea obiectelor grele, dar dacă trebuie să faceți acest lucru, faceți acest lucru în așa fel încât forța să fie făcută de picioare. Țineți spatele drept, nu îndoit, și îndoiți doar genunchii. Plasați obiectul aproape de corp. Dacă obiectul este greu sau inconfortabil de ridicat, găsiți pe cineva care să vă ajute.

Diagnosticare

Medicul vă va examina spatele și vă va evalua capacitatea de a sta în picioare, de a merge și de a ridica picioarele. Testele efectuate în cabinetul medicului ajută la determinarea locului de unde vine durerea, cât de mult vă puteți mișca până când durerea vă forțează să vă opriți și dacă aveți spasme musculare. De asemenea, ele pot ajuta la excluderea cauzelor mai grave ale durerii de spate.

Rareori, medicul poate efectua o scanare osoasă pentru a căuta tumori osoase sau fracturi de compresie cauzate de osteoporoză. De asemenea, specialistul poate recomanda o electromiografie, care măsoară impulsurile electrice produse de nervi și răspunsurile musculare. Acest test poate confirma ciupirea nervilor cauzată de hernia de disc sau îngustarea canalului spinal (stenoza spinala).

Durerea de spate este o problemă foarte frecventă în rândul oamenilor, deoarece se estimează că 80% din populație va suferi la un moment dat acest disconfort. Această durere este asociată cu mai mult de 60 de boli, dintre care unele pot duce la probleme grave, prin urmare, este important un examen medical.

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai