Bună ziua, numele meu este Ciucioiu Ioana și sunt medic nutriționist dietetician în cadrul clinicii Anastasios Medical din Cluj-Napoca. Vă voi povesti puțin despre ce înseamnă greutatea noastră, ce înseamnă obezitate și ce riscuri poate să ne aducă asupra sănătății.
Ce reprezintă greutatea corporală?
Greutatea corporală reprezintă suma dintre două categorii generale, masă non-grasă, care este reprezentată de greutatea oaselor, a mușchilor, a organelor, a fluidelor corporale și masa grasă, care reprezintă țesutul adipos, adică grăsimea.
Masa grasă este formată la rândul ei din două componente, grăsimea esențială și grăsimea de depozit. Grăsimea esențială cuprinde cantitatea de grăsime necesară a organismului pentru protecția organelor, buna funcționare a sistemului nervos, absorbția vitaminelor și susținerea funcției reproductive. În corp aceasta reprezintă 3% din greutate pentru bărbați și 12% din greutate pentru femei.
Grăsimea de depozit reprezintă rezerva de energie a organismului și este dependentă de mai mulți factori, printre care și aportul alimentar. Procentul de grăsime totală din organism, pentru un om sănătos este diferit în funcție de femei și bărbați. În cazul bărbaților, un procent normal din greutate este între 18-24%, iar în cazul femeilor între 25-31%.
Greutatea se modifică fiziologic de-a lungul vieții, datorită creșterii și a dezvoltării, a statusului reproductiv, care se schimbă pe parcursul vieții, a nivelului de activitate fizică realizată și a efectelor îmbătrânirii.
În cazul femeilor, grăsimea de depozit tinde să se depună în zona gluteofemurală, adică în zona fundului și a coapselor, datorită activității hormonale a estrogenilor, care ne pregătesc pentru sarcină și lactație. Când secreția acestor hormoni scade, în cazul menopauzei sau a gonadectomiei, grăsimea începe să se depună în zonele în care se depune și în cazul bărbaților, adică în zona abdominală. Acumularea anormală sau excesivă a acestei grăsimi de depozit ne pune în pericol sănătatea și în funcție de numărul de kilograme în plus, poartă numele fie de suprapondere, fie într-un caz mai grav de obezitate.
Cum verificăm dacă avem greutate normală?
Pentru a verifica orientativ dacă greutatea noastră se află în limite normale, ne putem ajuta de indicele de masă corporală, calculat prin împărțirea greutății actuale la înălțime, pe care o ridicăm la pătrat. Dacă rezultatul acestui calcul este în intervalul de 18,5-24,9 greutatea noastră poate fi considerată normală. Orice cifră mai mare decât aceasta reprezintă o problemă. Un alt indice care ne ajută să verificăm dacă greutatea noastră ne pune viața în pericol este circumferința abdominală sau talia.
În cazul femeilor o circumferință abdominală normală este una care să nu fie mai mare de 88 de centimetri, iar în cazul bărbaților să nu fie peste102 centimetri. Dacă una dintre aceste două cifre este mai mare, fie în cazul femeilor, fie în cazul bărbaților reprezintă un risc cardiovascular crescut. Acești indici sunt totuși orientativi, iar pentru o determinare exactă a procentului de grăsime corporală este nevoie fie de un cântar special, fie de o aparatură specializată, gasită în cabinetul unui specialist.
De ce apare obezitatea (supraponderea)?
Pentru a preveni apariția supraponderii sau obezității este important să știm și din ce cauze apare această patologie. Principala cauză de apariție a obezității și supraponderii este bineînțeles, alimentația. Supraponderea și obezitatea apar ca rezultat a unui dezechilibru între consumul de alimente și consumul de energie al corpului.
Greutatea corporală este dependentă de efectul genetic, de cel epigenetic și de efectul mediului înconjurător. Majoritatea grăsimii depozitate vine din trigliceridele alimentare, dar chiar și carbohidrații și proteinele pot fi transformate în grăsimi de depozit de către ficat, dacă acestea sunt consumate în exces. Pentru a ne asigura că nu consumăm mai multe alimente decât este nevoie, este important să reținem diferența între doi termeni principali, sațietatea și foamea. Sațietatea este starea de după masă, care ne semnalează un aport suficient alimentar. Foamea este starea de dinainte de masă care semnalează nevoia unui aport alimentar.
Riscul de obezitate
Riscul de obezitate apare din cauza faptului că sațietatea are semnale fizice mult mai slabe decât foamea și de aceea de multe ori sațietatea este trecută cu vederea și apare excesul alimentar. Acest exces alimentar poate să apară fie din cauza stresului, din cauza mâncatului prea rapid, din cauza mâncării mult prea dese calorice sau poate pur și simplu din lipsa atenției acordate acestei senzații. Este foarte important să acordăm suficientă atenție acestor două stări, pentru a ne ști cantitatea de alimente de care avem nevoie defapt în organism.
Alte cauze de apariție a acestei patologii pot de asemenea să fie lipsa unei activități fizice suficiente, de un minim de 25-30 de minute în fiecare zi, pot fi bagajul genetic, cum este în cazul unor patologii foarte specifice, cum este sindromul Prader-Willi sau Bardet-Biedl, în unele cazuri specifice, cum este medicația pentru diabet, înlocuitorii de hormoni tiroidieni, psihotropicele, antidepresivele, steroizii sau antihipertensivele.
Somnul și stresul
Pentru a evita o creștere în greutate din cauza acestor medicații este foarte important să le controlăm efectul prin respectarea recomandărilor primite de la specialiști și prin acordarea unei mai mari atenții asupra dietei și asupra activității fizice în timpul unui tratament cu astfel de medicament. Stresul și somnul sunt de asemenea factori foarte importanți când vine vorba de obezitate și suprapondere. Lipsa unui somn calitativ și suficient din punct de vedere cantitativ poate provoca dezechilibre hormonale, care produc o creștere a apetitului, astfel crescând aportul de alimente peste limita necesară.
Prezența constantă a stresului, de asemenea, în viața de zi cu zi și lipsa unei metode sănătoase de a-i face față, duce la eliberarea excesivă a hormonului numit cortizol, care stimulează eliberarea de insulină și astfel crește apetitul. De aceea este foarte important să acordăm atenție tuturor acestor factori enumerați înainte pentru a putea controla creșterea în greutate încă de dinainte să apară.
Ce riscuri aduce obezitatea asupra sănătății?
Prezența în sine a stării de obezitate sau de suprapondere reprezintă un risc pentru sănătatea noastră. Acest nivel de greutate aduce cu sine o creștere exponențială a riscului de apariție a numeroase boli, cum sunt bolile cardiovasculare, riscul de diabet de tip 2, riscul de apariție a hipertensiunii, a infertilității, a apneii nocturne, a cancerelor hormonale, a osteoartritei, a dislipidemiilor sau a sindromului metabolic.
Pe lângă aceste patologii, obezitatea și supraponderea pot să reprezinte o complicație în cazul altor probleme de sănătate, cum sunt afecțiunile pulmonare, afecțiunile ginecologice, afecțiuni ale pielii, și niște boli specifice, cum este guta, cataracta, pancreatita, flebita și multe altele.
La nivelul sistemic al întregului organism, un număr de kilograme mai mare decât cel normal, produce o scădere generalizată a sistemului imunitar, prin menținerea constantă a unui grad crescut de inflamații în organism.
Nu în ultimul rând, obezitatea poate reprezenta o problemă din punct de vedere social pentru persoanele care suferă de această patologie și poate reprezenta chiar o componentă negativă asupra sănătății psihologice a individului. Așadar, în cazul multor patologii, obezitatea și supraponderea reprezintă o problemă în plus și cu ajutorul unui specialist, putem să ajutăm atât patologiile inexistente, cât și cele deja apărute să se vindece mai repede și mai ușor.
Cum scăpăm de obezitate?
Acum că știm și cauzele din care pot să apară și efectele negative pe care le poate avea asupra sănătății, în cazul în care obezitatea s-a instalat deja, prima cale de abordare a acestei patologii este terapia dietetică, realizată în colaborare cu un nutriționist dietetician. Împreună cu acestea, activitatea fizică este imperios necesară și mai poate fi recomandat și terapia comportamentală în unele cazuri specifice.
O reducere care poate părea nesemnificativă, de 5-10% din greutatea actuală a unei persoane obeze, poate aduce îmbunătățiri vizibile asupra sănătății. În cazul în care terapia dietetică nu dă rezultate, după o perioadă suficientă de timp acordată încercării acesteia, în cazul persoanelor aflate la risc major asupra sănătății, se poate aplica și o terapie farmacologică. În cazul în care și aceasta eșuează, operația bariatrică rămâne ultima cale de tratament.
Cum prevenim apariția obezității?
Cea mai importantă metodă de a avea grijă să nu ajungem la suprapondere sau la obezitate este prevenția. Putem lua câteva măsuri necesare care să ne ajute fie să o prevenim, fie să o tratăm în momentul în care ea apare.
Reducerea aportului caloric cu ajutorul și susținerea unui specialist în domeniu este primul pas pe care trebuie să îl luăm în această direcție. Practicarea unui sport, sau creșterea nivelului de activitate fizică la cel puțin 30 de minute în fiecare zi, este de asemenea recomandată indiferent de metoda de realizare a acestei activități. Poate fi o plimbare prin parc, poate fi o plimbare în jurul blocului sau chiar alegerea scărilor în locul liftului.
Adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o complianță pe termen lung este de asemenea un factor foarte important în cazul prevenției acestei patologii. Eliminarea alimentelor de tip fast-food, a dulciurilor, a alcoolului, a tutunului și a alimentelor foarte bogate în grăsimi sunt câțiva pași foarte importanți în această patologie.
Creșterea aportului de fructe și legume la cel puțin 5 porții în fiecare zi și îmbunătățirea calității somnului, împreună cu adoptarea unei metode de scădere a nivelului de stres, acolo unde este cazul, sunt ultimii pași pe care trebuie să îi alegem în momentul în care vrem să prevenim apariția unei creșteri în greutăți nesănătoase.
Așadar, acum că știm și cum apare această patologie și ce factori negativi, dar și ce putem face pentru a preveni această patologie, este important să fim mai atenți la activitatea fizică, la nivelul de stres și somn și cel mai important, la alimentația pe care o alegem în fiecare zi, pentru o sănătate mai bună.
Vă Mulțumesc!
Dr. Ioana Ciucioiu
Medic Nutriționist Dietetician
Pentru programări în cadrul departamentului de Gastroenterologie, vă rugăm să accesați linkul de mai jos.