Având în vedere că sistemul urinar uman este format dintr-o serie de organe cu funcții multiple, precum rinichii, vezica, uretra și ureterele, toate acestea lucrează din greu pentru a menține sistemul funcțional, astfel încât să ne bucurăm de o stare de sănătate cât mai bună. Ele au rolul de a elimina toxinele din organism, acestea fiind acumulate din sânge prin urina colectată în vezica urinară.
Atunci când acest mecanism funcționează corespunzător, organismul are capacitatea de a controla, dar și a gestiona corespunzător nevoia de a merge la toaletă.
Incontinența urinară apare în momentul când controlul voluntar asupra sfincterului extern nu mai poate fi realizat, lucru care duce la scurgeri de urină. La nivel mondial, conform unui studiu, s-a ajuns la concluzia că au loc peste 200 de milioane de cazuri ale acestei manifestări. Media spune că femeile sunt de cinci ori mai afectate, iar în ceea ce privește cauzele, acestea sunt multiple.
Ce este incontinența urinară?
Cu toate că incontinența urinară nu este o afecțiune în sine, aceasta este simptomul unei probleme a sistemului urinar, de aceea ea trebuie avută în vedere și trebuie rezolvată cât mai curând. Cu toate că această problemă apare atât la bărbați, cât și la femei, ea este cel mai des întâlnită la femei, făcându-și simțită prezența odată cu înaintarea în vârstă.
Disfuncția este caracterizată prin pierderile involuntare de urină, aceste pierderi realizându-se între micțiunile propriu-zise. Există așadar mai multe cauze pentru care această problemă de sănătate se manifestă. Aceasta apare cu precădere în momentul când mușchii vezicii nu sunt suficient de puternici pentru a strânge uretra, dar și pentru a controla sfincterul.
Care sunt cauzele și soluțiile de tratament disponibile?
Fiind determinată de cele mai multe ori de problemele la nivelul mușchilor, dar și al nervilor, aceasta problemă poate avea mai multe cauze. Ea poate fi tratată cu ușurință daca este diagnosticată din timp. Există așadar o mulțime de situații în care cauzele se pot croniciza, de aceea trebuie să aveți în vedere și aceste lucruri. În ceea ce privește principalele afecțiuni care pot duce la incontinența urinară, acestea pot fi diverse.
Constipația
Daca suferiți de constipație, atunci acesta este unul dintre lucrurile care poate duce la apariția acestei probleme. Mai ales daca aveți de-a face cu constipația pe termen lung, există posibilitatea să apară și incontinența urinară. Acest lucru se datorează încordării necesare pentru a avea o mișcare intestinală. În acest fel, se poate crea o presiune în plus sau un stres asupra vezicii urinare. Acest lucru poate duce în timp la slăbirea semnificativă a mușchilor podelei pelviene, lucru care duce în final și la scurgeri necontrolate.
Medicamentele
Insuficiența cardiacă, ciroza hepatică, hipertensiunea arterială, dar și anumite disfuncții ale rinichilor sunt tratate cu anumite medicamente. Toate aceste probleme sunt de foarte multe ori tratate cu ajutorul comprimatelor diuretice. Acest tip de pastilă are marele dezavantaj al incontinenței urinare, de aceea ele sunt folosite în acest scop.
Infecțiile
Fiind probleme des întâlnite, infecțiile urinare pot crea și ele astfel de probleme. Acestea se tratează de obicei cu ajutorul unui control medical. Unul dintre simptomele cele mai des întâlnite ale acestei probleme este pierderea controlului vezicii urinare pe termen scurt. Atunci când acestea sunt vindecate, incontinența urinară dispare.
Leziuni ale nervilor
Daca nervii se deteriorează, aceștia pot trimite semnale eronate la vezica urinară. Unele afecțiuni medicale provoacă leziuni nervoase la nivelul sfincterului extern, iar printre aceste afecțiuni se numără scleroza multiplă, dar și diabetul.
În cazul femeilor, mai sunt unele situații în viață care pot duce la o slăbirea mușchilor, dar și a nervilor vezicii urinare. Sarcina, nașterea, dar și menopauza pot duce la aceste lucruri, de aceea trebuie avut și acest lucru în vedere. Este important așadar ca să se țină cont și de faptul că leziunile nervilor pot provoca și ele aceste probleme de sănătate.
Care sunt principalele tipuri de incontinență urinară?
Incontinența urinară se poate manifesta în mai multe moduri, aceasta nefiind o boala în sine. În afară de scurgerile necontrolate, unele persoane pot avea de-a face cu mai multe simptome precum urinările frecvente, fie că vorbim pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. De asemenea, printre aceste simptome se mai numără presiunea sau spasmele în zona pelvina și anume apariția nevoii puternice de a urina rapid. În același timp, urinarea în timpul somnului este și ea una destul de comună în cazul acestor persoane.
Incontinența urinară imperioasă
Imperiozitatea nevoii de a merge la toaletă determină și scurgerile necontrolate. Incontinența urinară de acest tip mai este numită și „vezica hiperactivă”, persoanele care au de-a face cu aceasta problema au episoade de micțiune chiar și de opt sau nouă ori pe zi. Cantitatea eliminată este una foarte mică, în contrast cu nevoia stringentă de a urina.
Incontinența urinară de stres
Această incontinență urinară la efort este cea mai întâlnită manifestare a acestui simptom. Ea afectează în special femeile tinere, fiind cauzată atunci când mușchii, dar și nervii de la nivelul uretrei, precum și a vezicii urinare sunt tensionați, precum și presați. Efortul depus în acest caz este unul mai mare și apar așadar unele probleme din acest punct de vedere.
Daca este să vorbim despre principalele momente când se manifestă această incontinență urinară, trebuie să menționăm tusea, râsul copios, strănutul, dar și mișcările bruște, precum și activitățile fizice.
Incontinența urinară de preaplin
Această formă apare în momentul în care vezica nu reușește niciodată să fie golită complet. Fiind opusul „vezicii hiperactive”, această problemă apare atunci când vezica este subactivă. De asemenea, ea mai apare atunci când o afecțiune blochează scurgerea urinei în mod normal. Ea se manifestă printr-o prostată mărită. Incontinența urinară preaplin, fiind numita în același timp și paradoxală, apare în momentul când organismul produce prea multă urină decât poate susține vezica. Aceasta se manifestă prin scurgeri, dar și prin picurări constante.
Femeile sunt mai puțin afectate de incontinența urinară paradoxală. Ea se manifesta totuși mai des la bărbați și anume la cei care suferă de prostată mărită sau la bărbații care au suferit în trecut unele intervenții chirurgicale.
Incontinența urinară mixtă
Multe persoane se confruntă cu doua tipuri de incontinență urinară în același timp. Ele au de-a face așadar cu cea imperioasă și cea cauzată de efortul fizic sau de stres. Incontinența urinară în acest caz se numește mixtă, aceasta afectând de cele mai multe ori viață socială, dar și activitățile cotidiene pe care persoanele le întreprind.
Ce diagnostic și analize sunt necesare pentru incontinența urinară?
Primul și cel mai important pas în acest caz este diagnosticarea incotinenței urinare, precum și urmărirea momentelor în care simțiți și nevoia de a urina. De asemenea, trebuie urmărită și frecvența micțiunilor. Trebuie să menționați medicului specialist în urologie toate aceste lucruri, iar pe lângă ele, medicul vă va mai întreba cel mai probabil care este tratamentul medicamentos pe care îl urmați.
De asemenea, medicul vă mai poate întreba și câtă urină se scurge în mod frecvent, precum și perioada aproximativă de debut a simptomelor. În funcție de gen, medicul mai poate întreba și dacă ați fost însărcinată sau daca aveți probleme cu prostata.
Imediat după, se vor începe o serie de examene fizice, astfel încât să se descopere și potențialele cauze care determină apariția incontinenței urinare. Se fac așadar mai multe investigații, astfel încât să se stabilească cu exactitate cu ceea ce se confruntă pacientul.
Testul de urină este prima investigație care se face și anume urina este recoltată într-un recipient, ea urmând a fi analizată în cadrul unui laborator. Se determină așadar în primul rând dacă există infecții bacteriene sau microbiene. Ecografia se face și ea, aceasta fiind necesara pentru a vedea starea de sănătate a rinichilor, a uretrei, dar și a vezicii urinare.
Examenul urodinamic presupune introducerea unui tub subțire în interiorul vezicii și umplerea acesteia cu apa. Se poate determina în acest fel presiunea din vezica, precum și cantitatea de lichid pe care aceasta o poate reține.
Medicul mai poate lua decizia și de a face o cistoscopie, aceasta realizandu-se prin introducerea unui tub subțire prevăzut cu o camera în interiorul uretrei, dar și al vezicii. Scopul principal al acestei intervenții este de a stabili dacă există sau nu o porțiune de țesut lezat. În funcție de cistoscopie, medicul poate recurge la o anestezie parțială sau chiar totală a pacientului.
Care este tratamentul cel mai indicat pentru aceasta problema?
Tratamentul se poate realiza printr-o serie de metode, în funcție de cauza determinată a acesteia. Schema de tratament poate fi stabilită alături de medicul urolog, aceasta fiind de doua feluri.
Taratamentul non-invaziv
Această metodă este folosită atunci când incontinența urinară este simptomul unei alte afecțiuni. Doctorul tratează cauza principala, dar mai poate recomanda și alte lucruri.
În acest fel, doctorul recomandă și antrenarea vezicii urinare, scopul fiind de a prelungi timpul dintre vizitele la toaleta până când urinați și anume că aceste vizite să fie făcute doar la fiecare 2,5 – 3,5 ore. Se ajunge la acest interval treptat, perioada inițială fiind mărită cu câte 10 minute.
Este indicat să mergeți în mod regulat la toaletă și anume să urinați la fiecare două sau patru ore. Faceți acest lucru, chiar daca simțiți nevoia de a merge la toaletă.
Mai aveți în vedere și alimentele și lichidele pe care le ingerați pentru că este posibil sa fie nevoie să reduceți aceste lucruri, astfel încât să nu vă mai confruntați cu această problemă. Reduceți pe cât posibil consumul de cofeina, alcool, dar și alimente acide, astfel încât să vă bucurați de o stare de sănătate mai bună. Reducerea consumului de fluide, dar și o activitate fizică moderată, precum și scăderea ponderala sunt lucruri pe care le puteți face, astfel încât să scădeți semnificativ frecvența incontinenței urinare.
Tratamentul invaziv
În situația în care simptomele severe continuă să se manifeste, este important de știut că tratamentele invazive sunt cele mai eficiente în acest caz. Acest tratament presupune instalarea unor dispozitive uretrale ocluzive, ele fiind diferite la bărbați și la femei.
Tratamentul medicamentos
El poate fi prescris pentru relaxarea vezicii urinare, iar în anumite situații pot fi folosite și unele medicamente, acestea contribuind la tonifierea uretrei. Aceste medicamente pot contribui în situațiile de incontinență urinară și la stres.
Comprimatele utilizate pot fi așadar anticolinergice, acestea calmând vezica hiperactivă, ele fiind utile pentru controlul incontinenței urinare.
Comprimatele mai pot fi și alfa-blocante, acestea fiind utile pentru bărbații cu incontinență urinară imperioasă. Ele relaxează mușchii vezicii urinare, dar și fibrele musculare ale prostatei, în acest fel facilitându-se golirea vezicii urinare.
Estrogenul topic este cel folosit de femei, acest tratament presupunând aplicarea estrogenului în doze mici, sub formă de cremă vaginală, plasture sau inel. Acest tratament este apreciat pentru că poate contribui la tonifierea, dar și la întreținerea țesuturilor din uretra și în zonele vaginale.
Estrogenul sistemic și anume hormonul sub formă de pastilă nu este recomandat pentru incontinența urinară, el agravând-o chiar în unele situații.
Care sunt sfaturile pe care trebuie să le aveți în vedere pentru a preveni incontinența urinară?
Un stil de viață sănătos este de preferat atunci când vă confruntați cu aceasta problemă de sănătate. Este important să țineți cont de mai multe lucruri, astfel încât să vă bucurați de o stare de sănătate cât mai bună. Hidratarea corespunzătoare este un prim lucru pe care îl puteți face. De asemenea, menținerea unei greutăți corporale optime, precum și scăderea ponderală daca este cazul, este un alt lucru de care să țineți cont.
Evitați pe cât posibil obiceiul de a urina forțat ca metoda preventivă pentru că acest lucru poate duce la scăderea tonusului vezicii urinare. Renunțați la fumat, astfel încât a evitați pe cât posibil episoadele accentuate de tuse. În același timp, mai evitați pe cât posibil și alimentele diuretice sau acide, astfel încât să nu aveți de-a face cu această problemă.
Cum să vă îmbunătățiți calitatea vieții daca suferiți de incontinență urinară?
Exista mai multe lucruri pe care le puteți considera, astfel încât să vă îmbunătățiți pe cât posibil starea de sănătate în situația în care suferiți de incontinența urinară.
Exercițiile Kegel sunt o soluție pe care o puteți avea în vedere, acestea implicând contractarea, dar și relaxarea mușchilor pelvieni. În acest fel, ei pot fi întăriți, astfel încât să se țină sub control mult mai bine vezica urinară. Aceste exerciții pot fi făcute oriunde, dar și în orice moment al zilei.
Consumul de lichide trebuie și el să fie controlat cât mai bine. Daca aveți de-a face cu incontinență urinară, este important să controlați și consumul de lichide pe cât posibil. Mai ales înainte de culcare, este foarte important să nu consumați o cantitate mare de lichide. Nu uitați și de reducerea consumului de alcool sau de cafea pentru ca aceste doua lucruri poate ajuta mult în ceea ce privește controlul vezicii urinare.
Aveți în vedere faptul că incontinența urinară vă poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții, este important să consultați un medic specialist în urologie. Acest medic vă poate evalua starea de sănătate și vă poate recomanda mai multe opțiuni de tratament, astfel încât să vă bucurați de o stare de sănătate cât mai bună. Medicamentele, terapia comportamentală, dar și intervențiile chirurgicale vă pot ajuta din acest punct de vedere. Veți vedea că în acest fel, veți putea să vă simțiți mai bine, iar această problemă nu va mai fi una cu care vă confruntați în mod constant.
Produsele pentru incontinență sunt și ele indicate, de aceea trebuie să știți că există o varietate de astfel de produse pe care le alegeți. Acestea sunt disponibile pe piață, de aceea ar trebui să le aveți mereu la dispoziție daca știți că aveți de-a face cu această problemă. Aceste produse sunt utile pentru că duc la o reducere a riscului de scurgeri urinare, precum și la o îmbunătățire semnificativă a confortului, precum și a încrederii în sine.
În unele situații, poate fi o idee bună să păstrați un jurnal urinar. Acest jurnal este util pentru a înregistra detaliile despre scurgerile urinare, dar și despre alimentele, precum și despre băuturile pe care le consumați. În acest fel puteți identifica obiceiurile, dar și alimentele care vă agravează incontinența urinară. O astfel de informație este una de ajutor medicului, astfel încât acesta să poată alege un tratament cât mai potrivit pentru fiecare caz în parte. Este foarte ușor să țineți un astfel de jurnal, el fiind benefic pentru voi și oferindu-vă câteva informații care vor fi și foarte utile atât vouă, cât și medicului.
O dieta echilibrată este un alt lucru de care să țineți cont atunci când vine vorba de tratarea unei astfel de probleme. Pe lângă faptul că o dieta echilibrată vă ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, aceasta poate reduce semnificativ și riscul de constipație. În acest fel, puteți evita incontinența urinară provocată de constipație. O dietă sănătoasă mai poate contribui și la o reducere a inflamației, acest factor contribuind și el la incontinență, de aceea trebuie să țineți cont și de acest lucru.
Stilul de viață este și el un lucru pe care trebuie să-l considerați dacă vă confruntați cu o astfel de problemă. Există așadar o mulțime de modalități de schimbare a stilului de viață, acestea ajutând la reducerea simptomelor incontinenței urinare. Evitați pe cât posibil așadar atât băuturile, cât și alimentele care pot irita vezica urinară. De asemenea, evitarea pe cât posibil a consumului excesiv de lichide este un lucru important de avut în vedere. Diminuați așadar consumul de cafeina și mențineți o greutate corporală sănătoasă. Este important și să discutați cu medicul vostru despre orice schimbări ale stilului de viață doriți să le faceți, astfel încât să fiți siguri că aceste schimbări aduc beneficiile dorite în viața voastră.
Aceasta problemă este și una jenanta, ea fiind și rușinoasă, de aceea trebuie să căutați sprijinul de care aveți nevoie la cei din jurul vostru. Puteți așadar discuta cu medicul vostru și să aveți în vedere sfaturile sale, astfel încât să ajungeți să vă simțiți mult mai bine. Puteți căuta comunități online care vă oferă sprijin daca vă confruntați cu această problemă. Mai puteți găsi confort, dar și sprijin în schimbul de experiențe cu alte persoane care trec prin aceleași probleme, de aceea nu uitați să aveți în vedere și acest lucru important.
Menținerea unei igiene adecvate este un alt lucru pe care îl puteți avea în vedere. În acest fel, veți putea preveni infecțiile urinare. Este așadar o idee foarte bună să aveți în vedere această igienă și să țineți cont de toate aceste aspecte legate de sănătate.
Ce trebuie să mai faceți în aceasta situație?
Trebuie să aveți încredere în voi și să nu vă simțiți niciodată jenați sau stigmatizați de această problemă. Ea este una comuna și nu ajunge să definească o persoană, de aceea este important se vă concentrați în primul rând pe lucrurile pe care nu le puteți controla. Este important să vă concentrați pe metodele pe care le aveți la dispoziție pentru a vă îmbunătăți starea de sănătate, dar și calitatea vieții.
Mai este important și să aveți un sprijin adecvat, cum ar fi cel oferit de membrii familiei, dar și de prieteni sau grupurile de suport atunci când aveți de-a face cu incontinența urinară. Împărtășirea experiențelor cu alte persoane care au această problemă poate fi foarte benefică pentru stima de sine, astfel încât să se găsească soluții, dar și strategii eficiente pentru a se gestiona cât mai bine incontinența urinară.
Înțelegerea cauzei, dar și a tratamentului adecvat poate aduce un plus calității vieții, de aceea aceste lucruri sunt importante și ele de a fi avute în vedere. Consultați așadar un medic specialist în urologie, urmând sfaturile, precum și sugestiile pe care acesta vi le poate pune la dispoziție. In acest fel, veți putea să luați deciziile cele mai bune din acest punct de vedere și să vă bucurați de ele. Nu ezitați să căutați și ajutor specializat, astfel încât să depășiți această problemă de sănătate, astfel încât să vă îmbunătățiți cât mai bine viața, dar și starea de sănătate. Trebuie să știți că nu sunteți singuri în această situație și că există și ajutor disponibil, de aceea este important să nu ezitați să consultați un medic specialist, astfel încât să aflați care sunt cele mai bune opțiuni de tratament.