Cefaleea, de asemenea, cunoscută sub numele de durere de cap, este una dintre cele mai frecvente manifestări resimtițe. De obicei, este o durere care apare intermitent, cu un sentiment de pulsație sau presiune, ca și cum am avea o centură care se strânge în cap. Cele mai frecvente forme de cefalee sunt migrena, precum și cefaleea de tensiune. Deși provoacă durere, cefaleea rareori implică o problemă gravă de sănătate. De obicei, apare în orice regiune a capului și poate afecta o parte sau ambele, și poate apărea chiar într-un anumit loc pe cap și se poate extinde la restul capului.
Durerea de cap se prezintă ca un disconfort la nivelul capului, scalpului sau gâtului. Cauzele severe ale durerilor de cap sunt rare. Majoritatea persoanelor cu dureri de cap se pot simți mult mai bine făcând schimbări în stilul de viață, învățând modalități de relaxare și, uneori, luând medicamente, la indicația medicului.
Tipuri de dureri de cap
Durerile de cap pot dura de la câteva minute la câteva zile. În ceea ce privește tipurile de dureri de cap, acestea se pot împărți în două mari categoriiꓽ dureri primare și secundare. În cazul durerilor primare, cauza va fi o hiperactivitate sau o problemă aproape de zona în care este localizată durerea, însă, de regulă, acestea nu maschează prezența altor afecțiuni.
Durerile de cap primare includ cefalee, migrenă, cefalee de tensiune.Trebuie remarcat faptul că unele pot fi declanșate în funcție de obiceiurile de stil de viață ale pacientului, de exemplu, cantitatea de alcool ingerată, lipsa somnului, stresul. În cazul cefaleei secundare, aceasta este un simptom al unei alte boli mai grave, printre care sinuzita, anevrismul cerebral, malformațiile, tumori, malformații, infecții. Pe lângă acestea, durerile de cap secundare pot fi cauzate de mahmureală, gripă, meningită, nevralgie, glaucom, deshidratare.
Dureri de cap primare
Durerile de cap primare apar atunci când durerea din cap este condiția. Cu alte cuvinte, durerea de cap nu este cauzată de ceva cu care corpul se confruntă, cum ar fi boli sau alergiile.
Aceste dureri de cap pot fi episodice sau cronice:
- Durerile de cap episodice pot apărea foarte des, dar nu mai mult de 15 zile într-o lună. Acestea pot dura de la o jumătate de oră până la câteva ore.
- Durerile de cap cronice sunt mai consistente. Acestea apar mai mult de 15 de zile într-o lună. În aceste cazuri, aveți nevoie de un plan pentru a controla durerea.
Durere de cap de tensiune
Dacă aveți o durere de cap cauzată de tensiune, puteți avea sensibilitate în jurul gâtului, frunții, scalpului sau umerilor. Oricine poate avea o durere de cap de tensiune și de multe ori, aceasta provoacă stres.
Dureri de cap cluster
Durerile de cap cluster (”în ciorchine”) sunt caracterizate senzația de arsură și dureri penetrante. Acestea apar în jurul său în spatele unui ochi sau pe o parte a feței la un moment dat. Simptomele pot include: umflarea, înroșirea și transpirația pe partea afectată de durerea de cap, congestie nazală. Aceste dureri apar în serii, iar fiecare durere de cap poate dura de la 15 minute la 3 ore. În timpul unei astfel de crize, majoritatea oamenilor experimentează una până la patru dureri de cap pe zi, de obicei la aceeași oră în fiecare zi. După ce o durere de cap este ușurată, în curând va apărea o altă durere. O serie de dureri de cap cluster pot apărea zilnic timp de luni de zile. În lunile dintre focare, este posibil ca oamenii să nu aibă simptome. Durerile de cap cluster sunt mai frecvente în primăvară și toamnă. De asemenea, ele sunt de trei ori mai frecvente la bărbați. Medicii nu sunt siguri de cauza durerilor de cap cluster.
Migrenă
Durerea migrenă este un puls intens din interiorul capului. Această durere poate dura zile întregi, limitând semnificativ capacitatea de a îndeplinire a rutinei zilnice. Durerea resimțită în cazul migrenelor este una ascuțită și, de obicei, este localizată pe o parte a capului. Persoanele cu migrene sunt adesea sensibile la lumină și zgomot. De obicei, apar greață și vărsături.
Unele dureri de cap de tip migrenă sunt precedate de tulburări vizuale. Aproximativ o treime dintre oameni vor experimenta aceste simptome înainte de a începe durerea de cap. Simptomele vă pot determina să vedeți: flash-uri de lumină, linii în zigzag, stele, puncte oarbe. Aceste manifestări pot include, de asemenea, furnicături pe o parte a feței sau pe un braț și probleme de vorbire.
Simptomele unui accident vascular cerebral pot imita, de asemenea, durerile de cap de tip migrenă. Dacă oricare dintre aceste simptome sunt noi, solicitați imediat asistență medicală.
Migrenele pot apărea în familie sau pot fi legate de alte afecțiuni ale sistemului nervos. Femeile au de trei ori mai multe șanse decât bărbații să dezvolte migrene. Persoanele cu tulburare de stres post-traumatic au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta migrene.
Factorii declanșatori comuni ai migrenei includ factori de mediu, cum ar fi:
- Întreruperea somnului
- Deshidratare
- Săritul peste mese
- Unele alimente
- Fluctuațiile hormonale
- Expunerea chimică
Durere de cap hemicraniană continuă
Hemicrania continuă este o durere de cap moderată pe o parte a capului, care durează continuu timp de cel puțin 3 luni. Este posibil să simțiți perioade de intensitate crescută uneori pe zi. Cercetătorii estimează că aceasta reprezintă aproximativ 1% din durerile de cap. Acest tip de durere de cap poate fi, de asemenea, însoțită de:
- Înroșirea ochilor
- Congestie nazală
- Pleoapă căzută
- Transpirații pe frunte
- Pupile contractate
- Agitație
Dureri de cap secundare
Durerile de cap secundare sunt un simptom al altor lucruri care se întâmplă în corp. Dacă declanșatorul secundar al durerii de cap este în curs de desfășurare, durerile de cap pot deveni cronice. Tratarea cauzei primare aduce, de obicei, o ușurare a durerii de cap.
Durere de cap alergică sau sinusală
Durerile de cap apar uneori din cauza unei reacții alergice și se concentrează adesea pe zona sinusurilor și partea din față a capului. Migrenele sunt frecvent diagnosticate ca dureri de cap sinusale. De fapt, până la 90% din “durerile de cap sinusale” sunt de fapt migrene, potrivit cercetătorilor. Persoanele care au alergii sezoniere cronice sau sinuzite sunt susceptibile la acest tip de durere de cap.
Dureri de cap hormonale
Femeile se confruntă în mod obișnuit cu dureri de cap care sunt legate de fluctuațiile hormonale. Menstruația, utilizarea pilulelor contraceptive și sarcina afectează nivelul de estrogen, care poate provoca dureri de cap. Durerile de cap legate în mod specific de ciclul menstrual sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de migrene menstruale.
Dureri de cap de la cofeină
Cofeina afectează fluxul de sânge către creier, iar consumul excesiv poate provoca dureri de cap, la fel ca și “sindromul de retragere” de la oprirea cofeinei. Persoanele care au migrene frecvente sunt expuse riscului de a declanșa o durere de cap din cauza consumului de cofeină. Când sunteți obișnuit să vă expuneți creierul la o anumită cantitate de cofeină, în fiecare zi, lipsa cofeinei vă poate da o durere de cap dacă nu o consumați. Acest lucru se poate datora faptului că, cofeina modifică chimia creierului, iar retragerea poate declanșa o durere de cap.
Dureri de cap de la efort și stres
Durerile de cap de la efort apar rapid după perioade de activitate fizică intensă. Ridicarea greutăților, alergarea și activitatea sexuală sunt declanșatori comuni pentru durerile de cap de stres. Aceste activități sunt considerate a provoca creșterea fluxului sanguin la nivelul craniului, ceea ce poate provoca o durere de cap pe ambele părți ale capului. O durere de cap de stres nu ar trebui să dureze mult, iar în general, dispare în câteva minute sau ore.
Dureri de cap de la tensiunea arterială ridicată
Tensiunea arterială ridicată poate provoca dureri de cap. Acest tip de durere de cap indică o urgență și apare atunci când tensiunea arterială este periculos de mare. O durere de cap hipertensivă apare de obicei pe ambele părți ale capului și, de obicei, se înrăutățește cu orice activitate efectuată.
Durere de cap cauzate de medicamente
Acestea se pot simți ca o durere de cap de tip tensiune sau se pot simți mai intens dureroase, cum ar fi o durere de cap de tip migrenă. Este posibil să fiți mai susceptibil la acest tip de durere de cap dacă utilizați adesea analgezice fără prescripție medicală. Utilizarea excesivă a acestor medicamente provoacă mai multe dureri de cap, în loc să le reducă. Durerile de cap de tip rebound sunt mai susceptibile să apară oricând medicamentele fără prescripție medicală sunt utilizate mai mult de 15 zile într-o lună. Aceste medicamente fără prescripție medicală includ: ibuprofen, aspirină, etc.
Dureri de cap post-traumatice
Durerile de cap post-traumatice se pot dezvolta după orice tip de leziune a capului. Aceste dureri de cap se simt ca migrena sau ca dureri de cap de tensiune, având o durată de la 6 până la 12 luni după suferirea unei leziuni. Aceste tipuri de dureri de cap pot deveni cronice.
Cefalee spinală
O durere de cap spinală este rezultatul presiunii scăzute a lichidului spinal, după o puncție lombară. Puteți simți această durere de cap în: frunte, gât, spatele capului. De obicei, durerea începe în 2 până la 3 zile de la efectuarea puncției, dar poate începe câteva luni mai târziu. Alte simptome ale unei dureri de cap spinale includ: greață, dureri de gât, amețeli, schimbări în viziune, țiuit în urechi, pierderea auzului, durere care radiază în brațe.
Cauze ale durerilor de cap
Cel mai frecvent tip de durere de cap este durerea de cap de tensiune, care este cauzată de tensiunea musculară în umeri, gât și maxilar. Durerea de cap cauzată de cefaleea de tensiune poate fi direct legată de stres, depresie, traumatism la cap, o poziție anormală. Acest tip de durere apare de obicei pe ambele părți ale capului, de multe ori începând din partea din spate a capului și mergând înainte. Durerea de cap poate apărea, de asemenea, dacă pacientul are o răceală, gripă sau febră.
O durere de cap poate apărea din următorii factori:
- Cancer – Anumite tipuri de cancer pot provoca dureri de cap, în special următoarele tipuri: Cancer al creierului și coloanei vertebrale, tumori în glanda pituitară, cancerul faringian, unele forme de limfom, cancerul care s-a răspândit în creier
- Infecții – Sinuzita și meningita pot provoca dureri de cap. Sinuzita este o infecție a sinusurilor. În meningită, membranele protectoare care acoperă creierul și măduva spinării se inflamează.
- Tratamentul cancerului – următoarele tratamente pentru cancer pot provoca dureri de cap: unele tipuri de chimioterapie, radioterapie la nivelul creierului, imunoterapia, un tratament care crește apărarea naturală a organismului pentru a lupta împotriva cancerului.
- Alte medicamente – Medicamentele pentru simptomele legate de cancer sau alte afecțiuni pot provoca dureri de cap: antibiotice, utilizate pentru tratarea infecțiilor, antiemetice, care sunt utilizate pentru a preveni sau trata vărsăturile
- Efecte secundare sau alte afecțiuni legate de cancer – Simptomele legate de cancer sau efectele secundare sau tratamentul cancerului pot provoca, de asemenea, dureri de cap: anemie, un număr scăzut de celule roșii din sânge, hipercalcemia, un nivel ridicat de calciu, trombocitopenie, un număr scăzut de trombocite.
- Deshidratare, pierderea excesivă de apă din organism. Acest lucru poate fi cauzat de vărsături severe sau diaree.
- Stresul
- Privitul la televizor sau la ecranul unui computer pentru prea mult timp
- Petrecerea timpului în locuri unde muzica este foarte tare
- Alcoolul
- Fumatul
- Cofeina (persoanele care beau multe băuturi care conțin cofeină pot avea dureri de cap declanșate atunci când nu mai iau cofeină)
- O lovitură la cap
- Călătoriile lungi
- Alergiile
Uneori, durerea de cap poate fi cauzată de o problemă mai gravă, cum ar fi:
- Hemoragie cerebrală
- Tensiune arterială foarte ridicată
- Tumoare pe creier
- Hidrocefalie
- Intoxicație cu monoxid de carbon
- Apnee în somn
- Malformații vasculare
- Anevrism cerebral
Cel mai frecvent tip de durere de cap este durerea de cap de tensiune și este cauzată de tensiunea musculară în umeri, gât, scalp și maxilar. Aceasta poate fi legată de stres, depresie, anxietate, traumatisme ale capului sau menținerea capului și gâtului într-o poziție anormală.
Retragerea cofeinei, lipsa somnului și alcoolul pot, de asemenea, să le declanșeze.
Dureri de cap pot apărea din utilizarea excesivă a analgezicelor pentru alte dureri de cap, cum ar fi migrenele sau durerile de cap de tensiune. Din acest motiv, ele pot fi numite, de asemenea, dureri de cap de la consumul excesiv de medicamente. Persoanele care iau analgezice mai mult de 3 zile pe săptămână în mod regulat pot dezvolta acest tip de durere de cap.
Cauzele durerilor de cap care necesită îngrijire de urgență
Problemele vasculare și sângerarea în creier pot provoca dureri de cap. Aceste probleme includ:
- O conexiune normală între arterele și venele din creier care se formează in mod normal înainte de naștere.
- Fluxul sanguin către o parte a creierului este oprit.
- O slăbire a peretelui unui vas de sânge care se poate rupe și sângera în creier, cunoscut sub numele de anevrism cerebral.
- Sângerare în creier – numită hematom intracerebral.
- Sângerare în jurul creierului – poate fi o hemoragie subarahnoidă, un hematom subdural sau un hematom epidural.
- Cheaguri de sânge în vene care împiedică sângele să curgă în creier (tromboza sinusurilor cerebrale)
Alte cauze ale durerilor de cap pe care un medic ar trebui să le examineze imediat includ:
- Hidrocefalie acută, care rezultă din întreruperea lichidului cefalorahidian.
- Tensiune arterială foarte ridicată.
- Tumoare pe creier.
- Umflarea creierului (edem cerebral) din cauza bolii de altitudine, intoxicație cu monoxid de carbon sau leziuni cerebrale acute.
- Acumularea de presiune în interiorul craniului care pare a fi o tumoare, deși nu este.
- Infecție în creier sau țesutul înconjurător, precum și un abces cerebral.
- O arteră umflată, inflamată, care furnizează sânge unei părți a capului, templului și zonei gâtului (arterită temporală).
Simptome
Intensitatea durerii de cap poate fi variabilă, fiind, de obicei, moderată până la severă și, uneori, poate avea urmări pentru pacient, forțându-l să-și oprească activitatea zilnică. Durerile de cap pot avea simptome diferite, iar acești factori ajută la descrierea acestora:
- Momentul din zi când apare o durere de cap. Uneori, momentul unei dureri de cap oferă un indiciu cu privire la cauza sa.
- Frecvență – cât de des vă doare capul, de exemplu, ocazional, săptămânal sau zilnic.
- Declanșatori – Aceștia sunt factorii care provoacă o durere de cap și pot include expunerea la frig, lumini intermitente, zgomote puternice sau alimente specifice.
- Durată – cât durează durerea de cap (poate fi de la câteva minute la ore sau chiar zile). Unele dureri de cap încep și se termină brusc. Altele apar și durează câteva ore sau zile.
- Locația – De exemplu, durerea poate apărea în aceste locuri: partea superioară a ochilor, pe frunte sau pe tâmple, pe o parte ca capului.
- Severitate – Acest factor indica nivelul durerii, astfel durerea poate varia de la ușoară la severă și dezactivarea.
- Incapacitatea de vorbire și mișcare înseamnă că aveți dificultăți în a vă mișca sau vorbi în timp ce durerea de cap durează. Unele dureri de cap încep ca ușoare și se intensifică treptat. În alte momente, încep ca dureri severe și rămân în acest fel.
- Senzațiile resimțite – Puteți descrie durerile ca fiind: pulsatile, ascuțite, ca o presiune.
În plus față de durerea de cap în sine, puteți experimenta simptome legate de cefalee, care includ:
- Greață și vărsături
- Amețeli
- Vedere încețoșată
- Sensibilitate la lumină sau sunete
- Dificultate în a vă mișca sau vorbi
- Durere care crește odată cu activitatea
- Pleoape căzute
- Spasme faciale
- Ochi roșii
Pe de altă parte, există anumite simptome care pot necesita imediat o vizită la medic:
- Febră
- Gât rigid
- Amețeli la ridicare
- Modificări ale dimensiunii pupilei
- Erupții pe piele
- Furnicături la nivelul brațelor și/sau picioarelor
- Tulburări vizuale
Teste medicale pentru dureri de cap
Atunci când face diagnosticul, specialistul va pune o serie de întrebări despre caracteristicile durerii, intensitatea și localizarea acesteia. Odată ce aceste întrebări sunt răspunse, specialistul va ști mai multe despre durerea de cap cu care se confruntă pacientul. O serie de studii și/sau teste pot fi ordonate pentru a exclude o altă problemă mai gravă. Pentru aceasta, atât imaginile de rezonanță magnetică, cât și cele obținute prin tomografie computerizată sunt foarte frecvente.
Îngrijire la domiciliu
Există pași pe care îi puteți lua pentru a gestiona durerile de cap la domiciliu, în special migrenele sau durerile de cap de tensiune. Încercați să tratați simptomele imediat.
Când simptomele migrenei încep:
- Beți apă pentru a evita deshidratarea
- Odihniți-vă într-o cameră liniștită și întunecată
- Puneți o cârpă rece peste cap
- Un jurnal de dureri de cap vă poate ajuta să identificați declanșatorii. Când apare o durere de cap, notați următoarele: data și ora la care a început, ce ați mâncat și băut în ultimele 24 de ore, cât timp ați dormit cu o noapte înainte, unde vă aflați și ce făceați chiar înainte de a începe durerea de cap, cât timp a durat durerea de cap și ce a oprit-o. Verificați-vă jurnalul cu medicul, pentru a identifica declanșatoarele sau un model de dureri de cap. Acest lucru poate ajuta specialistul să conceapă un plan de tratament. Cunoașterea declanșatoarelor vă poate ajuta să le evitați.
Când să mergeți la medic?
În cele mai multe cazuri, durerile de cap episodice dispar în 48 de ore. Dacă aveți o durere de cap care durează mai mult de 2 zile sau crește în intensitate, consultați un medic pentru ajutor. Dacă aveți dureri de cap mai mult de 15 zile pe lună pentru o perioadă de 3 luni, este posibil să aveți o afecțiune cronică a durerii de cap. Chiar dacă puteți controla durerea cu medicamente fără prescripție medicală, consultați medicul pentru un diagnostic.
Durerile de cap pot fi un simptom al unor afecțiuni mai grave de sănătate, iar unii oameni necesită tratament, în plus față de medicamentele fără prescripție medicală și remediile la domiciliu. Unele dureri de cap pot fi un semn al unei boli mai grave, motiv pentru care, dacă prezentați următoarele aspecte, consultați de urgență un specialist:
- Este prima durere de cap pe care ați avut-o vreodată în viața ta și aceasta interferează cu activitățile zilnice.
- Durerea de cap apare brusc și este explozivă sau violentă. Acest tip de durere de cap are nevoie imediat de asistență medicală. Aceasta poate fi cauzată de un vas de sânge rupt în creier. Sunați la serviciul 112 sau sau mergeți la cea mai apropiată cameră de urgență.
- Durerea de cap este “cea mai rea durere de cap simțită vreodată”, chiar dacă o aveți în mod regulat.
- De asemenea, dacă aveți o pronunție slabă, modificări ale vederii, probleme în mișcarea brațelor sau picioarelor, pierderea echilibrului, confuzie sau pierderea memoriei cu dureri de cap.
- Durerea de cap se înrăutățește în 24 de ore.
- Febra, gâtul rigid, greața și vărsăturile apar, de asemenea, cu durerea de cap.
- Durerea de cap se prezintă cu traumatisme ale capului.
- Durerea de cap este severă și numai într-un singur ochi, cu prezența roșeții în acel ochi.
- Durerile de cap sunt asociate cu probleme de vedere, durere la mestecat sau pierdere în greutate.
- Aveți un istoric de cancer sau probleme ale sistemului imunitar.
Cum va decurge consultul medical?
Medicul va pregăti istoricul medical și va efectua o examinare a capului, ochilor, urechilor, nasului, gâtului, gâtul și sistemul nervos. De asemenea, vă va pune multe întrebări pentru a afla despre durerea de cap, iar diagnosticul se bazează, de obicei, pe un istoric de simptome.
Unele dintre teste pot include:
- Teste de sânge sau o puncție lombară dacă este posibil să aveți o infecție.
- Scanarea CT sau RMN
- Radiografia sinusurilor
Cine poate dezvolta dureri de cap?
Durerile de cap sunt frecvente la orice vârstă. Migrenele sunt de obicei moștenite. Deci, dacă un părinte, bunic sau alt membru al familiei le are, este mai probabil să le aveți și dvs. Unii oameni sunt sensibili la anumite lucruri (numite declanșatoare) care pot declanșa migrene, cum ar fi unele alimente, stres, modificări ale tiparelor de somn sau chiar vremea.
Dacă considerați că durerile de cap pot fi asemănătoare migrenei, este o idee bună să consultați un medic pentru tratament și să vă învețe modalități de a le evita și preveni. Uneori este suficient să învățați să faceți exerciții de relaxare sau să introduceți unele schimbări în obiceiurile alimentare sau de dormit. Dar, dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă poate prescrie, de asemenea, medicamente pentru a vă ajuta să vă controlați durerile de cap.
Majoritatea durerilor de cap dispar dacă persoana se odihnește sau doarme. Cu toate acestea, în unele cazuri, durerea de cap indică prezența anumitor afecțiuni, prin urmare, este important să vă prezentați în cabinetul medicului dacă durerile de cap persistă și dacă aveți și alte simptome. Există situații în care banală cefalee poate masca alte patologii, iar unele dintre acestea pot pune viața în pericol, dacă nu se intervine cât mai curând. De asemenea, atunci când mergeți la medic (la neurolog, de regulă), recomandat este să îi comunicați acestuia toate simptomele pe care le aveți și să fiți sincer în fața întrebărilor pe care vi le va adresa.
După prima consultație, specialistul va recomanda efectuarea anumitor teste și investigații, astfel încât să excludă alte afecțiuni care pot cauza apariția durerilor de cap. Nu în ultimul rând, trebuie să îi comunicați medicului orice tip de medicamente ați luat, inclusiv cele eliberate fără prescripție medicală.