Pancreatita – cauze, diagnostic și tratament

Ce este pancreatita?

Pancreatita reprezintă o inflamație a pancreasului, inflamație care provoacă umflături și durere. Dacă suferi de pancreatită, ai putea simți p durere de stomac care se răspândește în spate.

Pancreasul se află între stomac și coloana vertebrală. Acesta este implicat în procesul de digestie și în reglarea glicemiei. El produce enzime digestive (cum ar fi amilaza) și hormoni (cum ar fi insulina). Acesta conduc enzimele digestive către intestinul subțire prin canalul pancreatic.

Inflamația este răspunsul sistemului imunitar la leziuni și ar trebui să ajute la vindecarea țesuturilor lezate. Atunci când pancreasul este rănit, cel mai adesea este din cauza calculilor biliari care blochează canalul pancreatic sau din cauza alcoolului.

simptome pancreatita

Tipuri de pancreatită

Există două tipuri de pancreatită: acută și cronică.

Pancreatita acută

Pancreatita acută este o afecțiune temporară. Aceasta apare atunci când pancreasul încearcă să se recupereze în urma unei leziuni minore, de scurtă durată. Cele mai multe persoane care suferă de pancreatită acută se vor recupera complet în câteva zile cu îngrijirile necesasre: odihnă, hidratare și ameliorarea durerii. Cu toate acestea, un caz foarte sever de pancreatită acută poate provoca complicații grave de sănătate, unele dintre ele punând viața în pericol.

Pancreatita cronică

Pancreatita cronică este o afecțiune de lungă durată, progresivă. Nu dispare și se agravează în timp. Se întâmplă atunci când leziunea sau afectarea pancreasului nu se oprește niciodată. Pancreatita cronică va provoca, în cele din urmă, daune de durată organului, deși poate dura mulți ani. Inflamația constantă cauzează cicatrizarea țesuturilor pancreasului (fibroză), ceea ce le împiedică să producă enzime și hormoni.

Simptomele specifice

Principalul simptom al pancreatitei este durerea abdominală.

Simptomele suplimentare ale pancreatitei acute pot include:

  • Greață și vărsături.
  • Ritm cardiac rapid.
  • Respirație rapidă și superficială.
  • Febră.

Simptomele suplimentare ale pancreatitei cronice pot include:

  • Indigestie și durere după masă.
  • Pierderea poftei de mâncare și pierderea neintenționată în greutate.
  • Amețeală (din cauza tensiunii arteriale scăzute).

Cum se simte durerea provocată de pancreatită?

Durerea abdominală provocată de pancreatită poate fi de la moderată la severă și poate iradia spre spate. Pancreatita acută tinde să fie mai severă, cu o calitate penetrantă. Abdomenul poate fi sensibil la atingere. În cazul pancreatitei cronice, durerea poate varia în intensitate. Aceasta poate apărea și dispărea, dar de obicei nu dispare complet. Este posibil să fie mai sesizabile după ce mănânci. Pentru unii oameni, durerea este constantă.

Se poate simți mai rău atunci când:
  • Stai întins.
  • Tușești.
  • Faci exerciții fizice.
  • Mănânci mai mult.

Se poate simți mai bine atunci când:

  • Stai în poziție verticală.
  • Te apleci în față.
  • Mănânci mai puțin.

Ce simptome indică faptul că pancreasul nu funcționează corect?

cum se manifesta pancreatita

Atunci când pancreatita cronică pe termen lung începe să afecteze funcția pancreatică, se va resimți mai întâi în sistemul digestiv. Atunci când pancreasul nu mai poate produce și livra enzimele digestive, organismul nu va putea descompune și absorbi toți nutrienții din alimente. În timp, este posibil să observi o pierdere în greutate.

Cauzele apariției pancreatitei

Cele două cauze principale ale pancreatitei sunt:

  • Calculi biliari.
  • Consumul excesiv de alcool.

Aceste cauze reprezintă împreună aproximativ 80% din cazurile de pancreatită.

Pancreatita cu calculi biliari

Canalul biliar golește bila din vezica biliară în intestin prin aceeași deschidere ca și canalul pancreatic. Dacă un calcul biliar intră în canalul biliar și se blochează la această joncțiune, poate bloca temporar drenajul sucului pancreatic din canalul pancreatic. Acest lucru blochează enzimele în interiorul pancreasului. Pe măsură ce presiunea se acumulează în spatele obstrucției, aceasta activează enzimele din interiorul pancreasului și acestea încep să digere pancreasul însuși. Acest lucru cauzează răspunsul inflamator al pancreatitei biliare.

Consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool este o altă cauză a pancreatitei. Subprodusele toxice ale alcoolului din sânge provoacă un răspuns inflamator în pancreas sau activează chimic enzimele digestive din interiorul pancreasului. Oamenii de știință estimează consumul excesiv de alcool ca fiind responsabil pentru aproximativ jumătate din cazurile de pancreatită acută și pancreatită cronică.

Alte cauze

Cauzele mai puțin frecvente ale pancreatitei includ:

  • Infecții, cum ar fi virușii.
  • Boala autoimună (pancreatită autoimună).
  • Mutații genetice moștenite (pancreatită ereditară).
  • Complicații ale fibrozei chistice.
  • Niveluri ridicate de trigliceride în sânge (hipertrigliceridemie).
  • Niveluri ridicate de calciu în sânge (hipercalcemie).
  • Ischemie (aport sanguin redus).
  • Cancer.
  • Leziuni traumatice la nivelul pancreasului.
  • Anumite medicamente care irită pancreasul.

Aceste cauze reprezintă împreună aproximativ 20% din cazurile de pancreatită. Ocazional, nu se găsește nicio cauză.

Pancreatita acută și cea cronică au aceleași cauze?

De cele mai multe ori, pancreatita este acută și temporară. Dar cauzele care sunt cronice și nu dispar, cum ar fi tulburările moștenite, pot provoca pancreatită cronică. Episoadele repetate de pancreatită acută pot duce, de asemenea, la pancreatită cronică. Dacă pancreasul se inflamează de prea multe ori din cauza stresului și a leziunilor repetate, corpul poate învăța să îl mențină în mod constant inflamat, chiar și după ce leziunile au încetat.

Care sunt posibilele complicații ale pancreatitei?

cauze pancreatita

Cele mai multe cazuri de pancreatită acută nu au complicații, dar 1 din 5 cazuri este mai grav. Nu este clar de ce pancreatita acută severă apare în unele cazuri și nu în altele. Un caz sever poate duce la complicații grave. Pancreatita cronică provoacă, de asemenea, complicații, dar acestea se dezvoltă mai lent și nu pun direct viața în pericol. Cele mai multe complicații pot fi gestionate cu tratament.

Pancreatită acută

Complicațiile pancreatitei acute severe includ:

  • Necroza și infecția. Unul din 3 cazuri de pancreatită acută severă cauzează atât de multă umflătură în pancreas încât întrerupe o parte din alimentarea cu sânge. Pierderea alimentării cu sânge cauzează moartea țesutului (necroză) în anumite părți ale pancreasului. Țesutul necrotic (mort) este un festin pentru bacteriile itinerante. Atunci când bacteriile infectează aceste țesuturi, ele se dezvoltă și se reproduc, răspândindu-se în fluxul sanguin. Infecția în fluxul sanguin (septicemia) este o urgență. Organismul reacționează la o infecție în fluxul sanguin prin activarea unui răspuns imunitar împotriva infecției. Acest răspuns imunitar poate provoca mărirea vaselor de sânge, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale (șoc septic) și la scăderea fluxului sanguin către organele vitale. Acest lucru poate provoca insuficiența multiplă a organelor.
  • Pseudochisturi pancreatice. Inflamația din pancreas poate întrerupe canalul pancreatic care alimentează intestinul cu sucuri pancreatice. Acest lucru poate cauza scurgerea sucurilor pancreatice în jurul pancreasului și poate provoca inflamarea țesutului înconjurător. În timp, zona inflamată formează o capsulă întărită în jurul lichidului, numită pseudochist. Multe pseudochisturi nu provoacă simptome și nu necesită tratament. Dar, ocazional, se pot infecta sau pot deveni suficient de mari pentru a provoca disconfort. Rareori, un vas de sânge se poate eroda într-un pseudochist și poate duce la sângerare în interiorul chistului. În aceste cazuri, este posibil ca medicul gastroenterolog să fie nevoit să intervină pentru a drena chistul sau pentru a opri sângerarea.

Episoadele repetate de pancreatită acută pot duce la pancreatită cronică. Inflamația constantă în pancreas duce în cele din urmă la cicatrizarea țesuturilor (fibroză). Fibroza din pancreas interferează cu capacitatea acestuia de a funcționa ca glandă. În timp, aceasta produce din ce în ce mai puține enzime și hormoni de care organismul are nevoie, ceea ce duce la complicații suplimentare.

Pancreatita cronică

Complicațiile pancreatitei cronice se dezvoltă în timp și pot include:

  • Insuficiență pancreatică exocrină, malabsorbție și malnutriție. Pe măsură ce fibroza pancreasului progresează, acesta produce din ce în ce mai puține enzime pe care se bazează sistemul digestiv. Acest lucru determină malabsorbția nutrienților în intestinul subțire, în special a grăsimilor și a vitaminelor liposolubile. Pe măsură ce absorbi mai puțină nutriție din alimente, ai putea începe să pierzi în greutate și, în cele din urmă, să simți efectele nutrienților lipsă.
  • Hipoglicemie, hiperglicemie și diabet de tip 1. Pancreatita cronică va face, de asemenea, ca pancreasul să producă mai puțini hormoni care reglează glicemia (glucoza). În funcție de care este afectat primul, poți avea simptome din cauza lipsei de glucagon, care provoacă hipoglicemie (glicemie scăzută), sau din cauza lipsei de insulină, care provoacă hiperglicemie (glicemie ridicată). În cele din urmă, ambele rezerve de hormoni sunt epuizate și apare diabetul.
  • Durere cronică. În timp ce unele persoane care suferă de pancreatită cronică nu resimt durere sau suferă o remisiune a durerii în timp, altele se confruntă cu o înrăutățire a durerii care, în cele din urmă, este constantă. Poate fi dificil de gestionat, chiar și cu medicamente, și poate afecta și sănătatea mentală.
  • Risc crescut de cancer pancreatic. Inflamația cronică este un factor de risc pentru cancer, oriunde ar apărea. La persoanele cu pancreatită cronică, riscul de adenocarcinom pancreatic este între 1% și 2%. Simptomele sunt similare cu cele ale pancreatitei cronice, așa că ar putea trece neobservate. Medicii recomandă ca persoanele cu pancreatită cronică să facă periodic un screening pentru depistarea cancerului.

Diagnostic

tratament pancreatita

Cum se diagnostichează pancreatita?

Dacă suferi de simptome caracteristice pancreatitei, un medic specialist gastroenterolog va verifica pancreasul cu ajutorul unor analize de sânge și teste imagistice. Un test de sânge pentru pancreas caută niveluri ridicate de enzime pancreatice în sânge. Dacă nivelurile sunt de cel puțin trei ori mai mari decât cele normale, medicul va suspecta pancreatita. Aceștia pot confirma diagnosticul cu un test imagistic transversal, cum ar fi o tomografie computerizată sau un RMN. Aceste teste pot arăta umflături și depozite de lichid în pancreas, precum și alte anomalii.

Dacă medicul suspectează că ai pancreatită cronică, acesta poate solicita teste suplimentare, inclusiv:

  • Testul de glucoză (pentru a vedea dacă pancreasul încă mai produce insulină în mod eficient).
  • Test de elastază în scaun (pentru a vedea dacă pancreasul produce suficiente enzime digestive).
  • Teste de sânge (pentru a evalua starea nutrițională și dacă ai suficiente vitamine solubile în grăsimi în sânge).

Tratament

Cum se tratează pancreatita?

Tratamentul depinde de cauză, dacă este acută sau cronică și de cât de severă este. În general, ar trebui să consulți întotdeauna un medic specializat dacă te confurnți cu simptomele pancreatitei. Deși unele cazuri pot dispărea de la sine, acest lucru depinde de ceea ce a cauzat afecțiunea și de cât de severă este aceasta. Între timp, majoritatea persoanelor vor avea nevoie de ameliorarea durerii pentru a trece peste ea. Unii oameni vor avea nevoie de tratament de urgență pentru anumite cauze. Iar unii vor avea nevoie de îngrijire intensivă pentru complicații.

Pancreatita acută

Tratamentul pentru pancreatita acută poate include:

În cazul în care cauza a fost rezolvată și nu reprezinți un caz de pancreatită severă sau complicată, îngrijirea se va concentra pe sprijinirea procesului natural de vindecare a organismului. Aceasta include de obicei:

  • Fluide intravenoase. Pancreatita este deshidratantă, iar hidratarea este foarte importantă pentru vindecare.
  • Hrănirea prin tuburi. Dacă nu poți tolera mâncarea pe gură, medicii îți pot administra alimente prin intermediul unui tub plasat prin nas sau prin stomac pentru a te ajuta să te alimentezi suficient.
  • Nutriție parenterală. În cazuri foarte grave, medicul poate alege să ofere nutriție printr-o linie intravenoasă.
  • Ameliorarea durerii. Se vor administra medicamente prin perfuzie direct în sânge sau pe cale orală.
  • Îndepărtarea calculilor biliari. Dacă suferi de pancreatită biliară, este posibil ca medicul să fie nevoit să îndepărteze un calcul biliar afectat din canalele biliare. De asemenea, va recomanda o intervenție chirurgicală de îndepărtare a vezicii biliare pentru a preveni ca pietrele biliare să cauzeze probleme viitoare.

Sprijin suplimentar

Dacă aveți complicații, este posibil să aveți nevoie și de:

  • Antibiotice.
  • Proceduri de drenare a lichidului sau de îndepărtare a țesutului mort.
  • Terapie intensivă.

Tratamentul pentru pancreatita cronică poate include:

  • Gestionarea durerii pentru a încetini progresia bolii. În cele din urmă, este posibil să ai nevoie de suplimente enzimatice și de injecții cu insulină pentru a înlocui enzimele și insulina pe care pancreasul nu le mai produce.
  • Modificări ale stilului de viață. Renunțarea la consumul de alcool și renunțarea la fumat. Acești factori contribuie în mare măsură la pancreatită și vor accelera evoluția bolii. De asemenea, este important să menții o dietă săracă în grăsimi, cu multe fructe și legume și să bei multă apă în fiecare zi.
  • Suplimente. În timp, multe persoane care suferă de pancreatită cronică pot dezvolta insuficiență pancreatică exocrină. Ei trebuie să ia enzime pancreatice sub formă de suplimente. De asemenea, este posibil să fie nevoie să ia suplimente nutritive pentru a obține suficiente calorii și micronutrienți (vitamine și minerale). Unele persoane vor dezvolta intoleranță la glucoză și, în cele din urmă, diabet, devenind insulino-dependente.
  • Intervenție chirurgicală. Dacă inflamația severă este concentrată într-o anumită parte a pancreasului și acea parte provoacă dureri sau complicații imposibil de gestionat, medicul ar putea sugera o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta acea parte a pancreasului (rezecție). În cazuri foarte avansate, când organul a fost grav afectat și încă provoacă dureri semnificative, ar putea recomanda îndepărtarea întregului pancreas (pancreatectomie totală).

Prevenire

Cum pot preveni pancreatita? Nu toate cauzele pot fi prevenite, dar poți reduce riscul prin moderarea consumului de alcool. Poți reduce riscul de calculi biliari, cealaltă cauză principală, prin reducerea colesterolului. Dacă ai suferit de pancreatită acută, poți preveni ca aceasta să se întâmple din nou renunțând la alcool și la fumat. Dacă ai avut pancreatită cu calculi biliari, îndepărtarea vezicii biliare poate preveni reapariția acesteia

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai