Cum măsurăm corect tensiunea arterială?


Bună ziua, numele meu este Adina David și sunt medic specialist cardiolog în cadrul Centrului Medical Anastasios din Cluj-Napoca.

Astăzi vă voi prezenta câteva aspecte de care trebuie să țineți cont atunci când vă măsurați tensiunea arterială la domiciliu. Totodată, vă voi arăta pașii care trebuie urmați pentru o măsurare corectă a tensiunii arteriale acasă.

Automonitorizarea tensiunii arteriale este deosebit de importantă, datele obținute fiind de multe ori mai valoroase în diagnosticul și urmărirea pacienților, comparativ cu cele obținute în cabinetul medical. Astfel, pentru evitarea unor rezultate eronate, pacienții trebuie să fie informați cu privire la măsurarea corectă a tensiunii arteriale la domiciliu.

Vom începe prin a discuta despre alegerea tensiometrului potrivit. În primul rând, este important să vă asigurați că aparatul pe care doriți să îl achiziționați este testat și validat clinic. Pentru automonitorizare, aparatele digitale sunt mai ușor de folosit comparativ cu cele manuale, tradiționale.

Legat de tensiometrele digitale, sunt de preferat cele care măsoară tensiunea arterială la nivelul brațului, față de cele cu măsurare la nivelul încheieturii mâinii, întrucât acestea din urmă sunt mai predispuse la rezultate eronate.

Manșeta trebuie să fie adaptată grosimii brațului. Înainte de achiziționarea tensiometrului, măsurați circumferința brațului dumneavostră și alegeți o manșeta corespunzătoare.

Cu cel puțin 30 min înainte de măsurarea tensiunii arteriale este recomandat să nu fumați, să nu consumați băuturi cu cofeină și să nu efectuați efort fizic intens. Este indicat să stați relaxat, în repaus, timp de cel puțin 5 minute într-o ambianță liniștită.

Adoptați o poziție șezândă, relaxată, însă evitați să stați cu picioarele încrucișate. Sprijiniți mâna pe o masă, astfel încât brațul să se situeze aproximativ la nivelul inimii.

Așezați manșeta pe brațul gol la aproximativ 2 cm de plica cotului și strângeți-o suficient de bine, astfel încât sub ea să încapă doar vârfurile a două degete. În timpul măsurării este indicat să nu vorbiți și să nu vă mișcați mâna.

Tensiometrul va afișa 3 valori:

  • Tensinea arterială sistolică, cea mare, care corespunde presiunii sângelui în vase în timpul contracției inimii și este recomandat să fie <140 mmHg
  • Tensiunea arterială diastolică, cea mai mică, reprezentând presiunea sângelui în vase în timpul relaxării inimii și trebuie a fie <90 mmHg.
  • A treia valoare obținută este pulsul sau frecvența cardiacă, reprezentând numărul de bătăi pe minut ale inimii, care în repaus ar trebui să fie în mod normal între 60 și 80.

Inițial se va măsura tensiunea arterială la ambele brațe, pentru a identifica brațul la care tensiunea arterială este mai mare, ulterior măsurătorile se vor efectua la nivelul acestuia.

Măsurați tensiunea arterială de 2 ori, cu o pauză de 1-2 minute între măsurători, dimineața și seara.Valorile obținute vor fi trecute într-un tabel, care va fi arăt medicului la următorul control.

Vă mulțumesc !

Dr. Adina David – Medic Specialist Cardiologie

Pentru programări în cadrul departamentului de Cardiologie, vă rugăm să accesați linkul de mai jos.

Cardiologie Cluj-Napoca | Centrul Medical Anastasios

Cardiologie Bacău | Centrul Medical Anastasios

Cardiologie Zalău | Centrul Medical Anastasios

Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai