Atunci când ficatul este rănit sau inflamat, acesta poate elibera anumite substanțe în sânge. Nivelurile ridicate ale acestor substanțe, inclusiv ale enzimelor hepatice, ar putea indica o problemă. Un simplu test de sânge poate detecta nivelurile enzimelor hepatice. Medicul poate descoperi că analizele de ficat sunt modificate în urma unui test de sânge de rutină în timpul unui examen medical anual.
Care sunt funcțiile de bază ale ficatului?
Ficatul este situat în partea superioară dreaptă a cavității abdominale, chiar sub cutia toracică. Ficatul are multe funcții vitale pentru viață. Unele dintre funcțiile importante ale acestui organ sunt:
- Detoxifierea sângelui
- Producerea de factori importanți de coagulare, albumină și multe alte proteine importante
- Metabolizarea (procesarea) medicamentelor și a substanțelor nutritive
- Prelucrarea produselor reziduale ale hemoglobinei și ale altor celule
- Stocarea vitaminelor, a grăsimilor, a colesterolului și a bilei
- Producerea de glucoză (gluconeogeneză sau sinteza/eliberarea glucozei în timpul înfometării)
Ce sunt enzimele aminotransferazei (ALT, AST)?
Enzimele aminotransferaze catalizează reacții chimice în care o grupare amino dintr-un aminoacid (aminoacizii sunt elementele constitutive ale proteinelor) este transferată de la o moleculă donatoare la o moleculă primitoare, de unde și denumirea de “aminotransferaze”.
Termenii medicali pot fi uneori confuzi, așa cum este cazul acestor enzime, deoarece au nume interschimbabile care apar frecvent atât în articole medicale, cât și în cele nemedicale. De exemplu:
- Un alt nume pentru aminotransferază este transaminază.
- Enzima aspartat aminotransferază (AST) este cunoscută și sub numele de transaminază glutamic oxaloacetică serică (SGOT).
- Alaninaaminotransferaza (ALT) este cunoscută și sub numele de transaminază glutamic piruvică serică (SGPT).
Așadar, AST = SGOT și ALT = SGPT sunt enzime produse de ficat și de alte tipuri de celule.
În mod normal, unde se află AST (SGOT) și ALT (SGPT) în organism?
AST (SGOT) se găsește în mod normal într-o varietate de țesuturi, inclusiv în ficat, inimă, mușchi, rinichi și creier. Este eliberată în sânge atunci când oricare dintre aceste țesuturi este deteriorat. De exemplu, nivelul AST în ser este ridicat în cazul atacurilor de cord sau în cazul unei leziuni musculare. Nu este un indicator foarte specific al leziunilor hepatice, deoarece creșterea sa poate apărea ca urmare a altor țesuturi lezate.
ALT (SGPT) se găsește, în schimb, în mod normal, în mare parte în ficat. Nu este localizată exclusiv în ficat, dar acolo este cea mai concentrată. Este eliberată în fluxul sanguin ca urmare a leziunilor hepatice, astfel încât servește ca indicator destul de specific al stării ficatului.
Care sunt nivelurile normale de AST (SGOT) și ALT (SGPT)?
- Intervalul normal de valori pentru AST (SGOT) este de aproximativ 5 până la 40 de unități pe litru de ser (partea lichidă a sângelui).
- Intervalul normal de valori pentru ALT (SGPT) este de aproximativ 7 până la 56 de unități pe litru de ser.
Când ar trebui să fiu îngrijorat de AST și ALT ridicate?
AST (SGOT) și ALT (SGPT) sunt indicatori destul de sensibili ai leziunilor hepatice cauzate de diferite tipuri de boli sau afecțiuni și, împreună, sunt denumite teste hepatice sau teste de sânge hepatic. Cu toate acestea, nivelurile mai mari decât cele normale ale acestor enzime hepatice nu sunt echivalate automat cu o boală hepatică. Ele pot însemna probleme hepatice sau pot să nu. De exemplu, creșterile acestor enzime pot apărea în cazul leziunilor musculare. Interpretarea rezultatelor crescute ale AST și ALT depinde de întreaga evaluare clinică a unui pacient, astfel că este cel mai bine să fie făcută de medici cu experiență în evaluarea bolilor hepatice și a bolilor musculare.
În plus, nivelurile exacte ale acestor teste ale enzimelor hepatice nu se corelează bine cu gradul de afectare a problemelor hepatice sau cu prognosticul, astfel încât, nivelurile exacte ale AST (SGOT) și ALT (SGPT) nu pot fi utilizate pentru a determina gradul de afectare a ficatului sau pentru a prezice prognosticul viitor al funcției hepatice. De exemplu, persoanele cu hepatită virală acută A pot dezvolta niveluri foarte ridicate de AST și ALT (uneori în intervalul de mii de unități/litru), dar majoritatea persoanelor cu hepatită virală acută A se recuperează complet fără afecțiuni hepatice reziduale. Dimpotrivă, persoanele cu infecție cronică cu hepatita C au, de obicei, doar o mică creștere a nivelurilor AST și ALT, în timp ce prezintă o leziune hepatică substanțială și chiar o cicatrizare avansată a ficatului(ciroză) din cauza unei inflamații minore continue a ficatului.
Rezultatele testelor AST și ALT indică funcția hepatică?
Este important să clarificăm faptul că nivelurile ALT și AST nu reflectă în totalitate funcția ficatului, chiar dacă în comunitatea medicală și în publicațiile medicale acestea sunt denumite în mod obișnuit teste ale funcției hepatice. Chiar și în condițiile în care AST și ALT sunt foarte ridicate, este posibil ca ficatul să funcționeze în continuare în mod corespunzător.
În consecință, dacă analizele de ficat sunt modificate, trebuie să întrebi medicul gastroenterolog ce indică exact toate testele.
Care sunt unele cauze comune pentru testele hepatice anormale (ALT și AST ridicate)?
Testele hepatice anormale pot fi detectate în sânge într-o varietate de afecțiuni hepatice.
- Sunt frecvente creșterile ușoare până la moderate ale enzimelor hepatice. Ele sunt adesea întâlnite în mod neașteptat la testele de rutină de sânge la persoane de altfel sănătoase. Valorile AST și ALT în astfel de cazuri sunt, de obicei, între dublul limitelor superioare ale normalului și câteva sute de unități/litru.
- Una dintre cele mai frecvente cauze ale creșterilor ușoare până la moderate ale acestor teste hepatice este o afecțiune denumită ficat gras (steatohepatită sau steatoză hepatică). Printre cauzele ficatului gras includ diabetul zaharat și obezitatea. Testele pentru ficatul gras sunt compuse din mai multe teste, inclusiv teste de sânge, teste CT și/sau RMN și, la unele persoane, o biopsie hepatică.
- Hepatita cronică B și hepatita C sunt alte cauze ale creșterii cronice ușoare până la moderate a enzimelor hepatice. În aceste afecțiuni, ALT și AST pot fi doar ușor ridicate, iar gradul de anormalitate al testelor funcției hepatice poate indica gradul de leziune.
- Consumul cronic și acut de alcool poate, de asemenea, cauza analize anormale ale ficatului. În cazul hepatitei alcoolice, intervalul de teste hepatice poate varia foarte mult. În boala hepatică cronică alcoolică sau în ciroza alcoolică, se poate observa o ușoară creștere a ALT și AST. În hepatita alcoolică acută, se observă adesea valori ridicate ale enzimelor hepatice.
- Chiar și multe medicamente pot fi responsabile de o creștere ușoară sau moderată a testelor enzimelor hepatice.
- Infecții, inclusiv citomegalovirus, mononucleoza
- Boala celiacă
- Boala Wilson
- Tulburări tiroidiene
Ce boli pot cauza niveluri foarte ridicate ale AST sau ALT?
Analizele de ficat în unele afecțiuni hepatice pot varia de la zece ori mai mult decât limitele superioare ale limitei normale până la mii de unități/litru. Nivelurile cele mai ridicate de AST și ALT se întâlnesc în cazul afecțiunilor care provoacă moartea rapidă a numeroase celule hepatice (necroză hepatică extinsă). Deși acest grad de creștere a enzimelor hepatice nu este obișnuit, el poate apărea în afecțiuni precum:
- Hepatită virală acută A sau B
- Leziuni hepatice profunde provocate de toxine provenite dintr-o supradoză de paracetamol (Tylenol) sau otrăvire cu ciuperci
- Colapsul prelungit al sistemului circulator atunci când ficatul este privat de sânge proaspăt care furnizează oxigen și nutrienți
De asemenea, nivelurile foarte ridicate de AST și ALT pot fi rezultatul unor boli musculare grave.
Care sunt semnele că ficatul tău nu funcționează corect?
Pe lângă analizele de ficat modificate, există și alte semnale de avertizare care pot indică funcționarea defectuoasă a ficatului:
- Oboseală sau neliniște constantă
- Durere surdă în abdomen: unul dintre primele semne ale unei probleme potențial grave.
- Icterul, îngălbenirea pielii și a albului ochilor apare atunci când ficatul nu reușește să elimine bilirubina din organism.
- Sângerări sau vânătăi ușoare care pot apărea atunci când ficatul nu reușește să producă proteine adecvate pentru coagularea sângelui.
- Edem (umflarea picioarelor cu lichid) apare atunci când ficatul nu poate produce suficientă albumină, ceea ce duce la o cantitate scăzută de albumină în sânge.
- Oboseala este de cauză necunoscută, dar poate fi asociată cu o funcție metabolică slăbită a ficatului.
- Atunci când ficatul funcționează defectuos, toxinele se acumulează în sânge și pot ajunge la creier, afectând funcția cerebrală și ducând la confuzie, dezorientare sau uitare.
- Deoarece bilirubina este de obicei excretată prin rinichi, aceasta dă urinei o culoare închisă.
- Deoarece producția de bilă este de obicei diminuată sau fluxul de bilă din ficat este blocat în cazul unui ficat disfuncțional, scaunele capătă de obicei o culoare argiloasă.
- Atunci când toxinele se acumulează, ele provoacă tulburări digestive, ducând la greață și vărsături.
- Deoarece ficatul joacă un rol important în întreținerea sistemului digestiv, un ficat care funcționează defectuos poate provoca pierderea poftei de mâncare.
- Asocierea dintre somnolență și o funcționare defectuoasă a ficatului este complexă, dar se crede că sunt implicate diverse mecanisme.
Analizele de ficat modificate pot fi cauzate de multe infecții sau medicamente diferite. În timp ce enzimele hepatice crescute pot indica o problemă, multe persoane cu enzime hepatice crescute nu vor necesita un tratament specific. Teste suplimentare, inclusiv analize de sânge, imagistică și biopsie, pot ajuta la determinarea cauzei enzimelor hepatice crescute. Specialistul gastroenterolog te poate ajuta să înțelegi factorii de risc pentru a înțelege mai bine de ce ai putea observa enzime hepatice crescute în raportul de analiză a sângelui.
Surse: