Boala inflamatorie pelvină (Anexita) – cauze, simptome și diagnostic

Anexita, sau boala inflamatorie pelvină (BIP) este o infecție care apare la nivelul uterului, trompelor uterine sau al ovarelor. Infecțiile cu transmitere sexuală sunt, de obicei, cele care o provoacă. Simptomele includ dureri de stomac, dureri abdominale inferioare și scurgeri vaginale. Tratamentul prompt al BIP, de obicei cu antibiotice, ajută la evitarea complicațiilor, cum ar fi infertilitatea. Partenerul ar trebui să se testeze și să se trateze, de asemenea.

Cauza boala inflamatorie pelvina BIP

Ce este boala inflamatorie pelvină?

Boala inflamatorie pelvină (BIP) este o infecție la nivelul uterului, trompelor uterine și/sau ovarelor. Cu această afecțiune se confruntă femeile. BIP se dezvoltă atunci când anumite tipuri de bacterii se răspândesc din vagin către organele de reproducere. Bacteriile provenite din infecțiile cu transmitere sexuală netratate sunt cea mai frecventă cauză a acestei boli. Cu toate acestea, bacteriile care se găsesc în mod normal în vagin pot provoca, de asemenea, apariția BIP.

Atunci când suferi de BIP, se pot simți dureri în partea inferioară a abdomenului sau în pelvis. De asemenea, este posibil să ai scurgeri neobișnuite din vagin. Un stadiu avansat al bolii poate provoca leziuni permanente ale organelor de reproducere și te poate împiedica să rămâi însărcinată. Netratarea acestei afecțiuni poate provoca apariția în tractul reproducător a țesutului cicatricial și a pungilor de lichid infectat (abcese), ceea ce poate provoca leziuni permanente. Testarea și tratamentul pentru bolile cu transmitere sexuală este cea mai bună modalitate de a preveni BIP.

Cum dezvolți BIP?

Majoritatea oamenilor dezvoltă anexită (BIP) prin sex neprotejat. Sexul permite bacteriilor să pătrundă în sistemul reproducător, unde se pot infecta organele.

Care sunt simptomele specifice BIP?

Simptomele bolii inflamatorii pelviene sunt dificil de recunoscut în general, deoarece nu toate femeile prezintă aceste simptome. Atunci când semnele și simptomele bolii inflamatorii pelvine sunt prezente, acestea includ cel mai adesea:

  • Durere – variind de la ușoară la severă – în partea inferioară a abdomenului și pelvisului
  • Scurgeri vaginale neobișnuite sau abundente care pot avea un miros neplăcut
  • Sângerări neobișnuite din vagin, în special în timpul sau după sex, sau între menstruații
  • Disconfort sau dureri în timpul actului sexual
  • Febră, uneori cu frisoane
  • Urinare dureroasă, frecventă
  • Greață și vărsături
  • Menstruație neregulată
  • Menstruație abundentă
  • Menstruație dureroasă

Unele persoane se pot confrunta și cu simptome mai intense, precum:

  • Dureri puternice de burtă
  • Temperatură ridicată (febră)
  • Senzație și stare de rău continuă

Cauzele apariției bolii inflamatorii pelvine

Bacteriile care pătrund în tractul reproducător cauzează boala inflamatorie pelvină. Aceste bacterii trec din vagin, prin colul uterin și urcă în uter, trompele uterine și ovare. În mod normal, atunci când bacteriile intră în vagin, colul uterin le împiedică să se răspândească mai adânc către alte organe de reproducere. Cu toate acestea, orice tip de infecție poate perturba funcționarea corectă a colului uterin.

Mai multe tipuri de bacterii pot provoca apariția unei infecții venerice, dar cele mai frecvente două infecții care provoacă această boală sunt gonoreea și chlamydia. Ambele infecții apar ca urmare a sexului neprotejat. Aceste două infecții cu transmitere sexuală cauzează aproximativ 90% din toate cazurile de BIP.

În cazuri mai rare, BIP apare atunci când o bacterie normală ajunge în organele de reproducere. Acest lucru se poate întâmpla după:

  • Naștere
  • Operație pelviană
  • Avort spontan

Rareori, bacteriile pot pătrunde, de asemenea, în tractul reproducător în timpul inserției unui dispozitiv intrauterin – o formă de contracepție pe termen lung – sau în timpul oricărei proceduri medicale care implică introducerea unor instrumente în uter.

Cât timp durează până când apar simptomele de BIP?

Poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni pentru a dezvolta BIP dacă una din cauze sunt gonoreea sau chlamydia netratată. În cazul în care ai dezvoltat BIP din alte cauze, poate dura câteva luni până la apariția ei.

Este anexita contagioasă?

Da, BIP se răspândește cel mai adesea în timpul contactului sexual direct.

Factori de risc

O serie de factori pot crește riscul de boală inflamatorie pelvină, inclusiv:

  • Activitate sexuală crescută sau vârsta, dacă ai mai puțin de 25 de ani
  • Un număr ridicat de parteneri sexuali
  • Relație sexuală cu cineva care are mai mulți parteneri sexuali
  • Actul sexual neprotejat
  • Dacă suferi de o infecție cu transmitere sexuală

Există un risc ușor crescut de apariție a infecției inflamatorii vaginale după introducerea unui dispozitiv intrauterin. Acest risc se limitează, în general, la primele trei săptămâni de la inserție.

Există complicații ale BIP?

Cu cât suferi mai mult timp de BIP, cu atât mai grave pot deveni efectele sale. Infecția poate provoca formarea de țesut cicatricial în interiorul trompelor uterine. Cicatrizarea poate duce la mai multe probleme, printre care:

  • Dureri pelviene cronice: Durerea pelviană de lungă durată este cea mai frecventă complicație. Un studiu estimează că aproximativ 20% dintre persoane dezvoltă dureri pelviene cronice.
  • Sarcina ectopică: Cicatricile pot împiedica un ovul fertilizat să se deplaseze în uter. Acest lucru poate face ca acesta să se implanteze în interiorul trompelor tale uterine în schimb. Rata de sarcină ectopică la persoanele cu BIP este mult mai mare decât la persoanele care nu suferă de această afecțiune.
  • Infertilitate: Până la 10% dintre persoanele cu BIP își pierd capacitatea de a rămâne însărcinate deoarece țesutul cicatricial le blochează trompele uterine și le împiedică să elibereze un ovul.
  • Abcesul tubo-ovarian: BIP ar putea cauza formarea unui abces – o colecție de puroi – în tractul reproducător. Cel mai frecvent, abcesele afectează trompele uterine și ovarele, dar se pot dezvolta și în uter sau în alte organe pelviene. Dacă un abces este lăsat netratat, ai putea dezvolta o infecție care să îți pună viața în pericol.

Diagnostic

Cum se diagnostichează boala inflamatorie pelvină?

Dacă simți că te confrunți cu simptomele specifice ale bolii inflamatorie pelviană, este obligatoriu consultul la o clinică. Cu cât primești mai repede îngrijiri, cu atât mai mari sunt șansele de reușită ale tratamentului. Nu există un test specific pentru BIP. De obicei, medicul ginecolog poate diagnostica BIP prin:

  • Întrebări legate de istoricul medical, inclusiv despre starea generală de sănătate, activitatea sexuală și simptome.
  • Un examen pelvian pentru a examina organele de reproducere și pentru a observa dacă ai sensibilitate sau abcese (colecții de puroi).
  • O prelevare de mostre din secreția vaginală pentru a testa secrețiile vaginale pentru anumite bacterii.
  • Teste de sânge și de urină. Aceste teste pot fi utilizate pentru a testa o eventuală sarcină, virusul imunodeficienței umane sau alte infecții cu transmitere sexuală, sau pentru a măsura numărul de globule albe.
  • Ecografie. Acest test utilizează unde sonore pentru a crea imagini ale organelor de reproducere.

Dacă diagnosticul este încă neclar, este posibil să fie nevoie și de teste suplimentare, cum ar fi:

  • Laparoscopie. În timpul acestei proceduri, medicul introduce un instrument subțire și luminos printr-o mică incizie în abdomen pentru a vizualiza organele pelvine.
  • Biopsie endometrială. În timpul acestei proceduri, medicul introduce un tub subțire în uter pentru a îndepărta o mică mostră de țesut endometrial. Țesutul este testat pentru a detecta semne de infecție și inflamație.

Tratament

Tratamentul cu medicamente te poate scăpa de infecția care provoacă boala inflamatorie pelvină. Nu există, însă, nicio modalitate de a inversa cicatricile sau daunele aduse tractului reproducător pe care boala inflamatorie pelvină le-ar fi putut provoca. Tratamentul pentru BIP include cel mai adesea:

  • Antibiotice. Medicul va prescrie o combinație de antibiotice. După ce primește rezultatele testelor de laborator, acesta ar putea ajusta rețeta pentru a se potrivi mai bine cu ceea ce cauzează infecția. Este important să iei toate medicamentele prescrise și pe perioada discutată, chiar dacă începi să te simți mai bine după câteva zile.
  • Tratamentul pentru partener. Pentru a preveni reinfectarea cu o infecție cu transmitere sexuală, partenerul sau partenerii sexuali trebuie să fie examinați și tratați. Este posibil ca partenerii infectați să nu aibă niciun simptom vizibil.
  • Abstinență temporară. Evită relațiile sexuale până când tratamentul este finalizat și simptomele au dispărut.

Dacă ești gravidă, grav bolnavă, ești suspectă de un abces sau tratamentul cu medicamentele orale nu a funcționat, este posibil să ai nevoie de spitalizare. Ai putea primi antibiotice intravenoase, urmate de antibiotice care să fie administrate pe cale orală.

Intervenția chirurgicală este rareori necesară. Cu toate acestea, dacă un abces se rupe există o posibilitate ridicată să se întâmple, medicul specialist ginecolog ar putea apela la drenaj. De asemenea, este posibil să fie necesară intervenția chirurgicală dacă nu răspunzi la tratamentul cu antibiotice sau dacă ai un diagnostic îndoielnic, cum ar fi atunci când unul sau mai multe dintre semnele sau simptomele de BIP sunt absente.

Prevenire

Simptome boala inflamatorie pelvina

Pentru a reduce riscul de boală inflamatorie pelvină:

  • Practică sexul protejat. Folosește prezervative de fiecare dată când întreții relații sexuale, limitează numărul de parteneri și întreabă potențialul partener despre istoricul său sexual.
  • Discută cu medicul despre contracepție. Multe forme de contracepție nu protejează împotriva dezvoltării BIP. Folosirea metodelor precum prezervativul, ajută la reducerea riscului de a dezvolta această boală. Chiar dacă iei pilule contraceptive, folosește un prezervativ de fiecare dată.
  • Teste de rutină. Este important să faci vizite ocazionale la clinică, pentru a fi la curent cu starea ta de sănătate și pentru a afla din timp posibila apariție a unei boli cu transmitere sexuală.
  • Nu apela la dușuri vaginale. Dușurile vaginale perturbă echilibrul bacteriilor vaginului.
Împărtășește cunoștințele cu prietenii tai