Multe persoane au o predispoziție genetică în a avea de-a face cu dermatita atopică, lucru care înseamnă că aceasta este de obicei moștenită în familie. Persoanele care se confruntă cu această problemă au un sistem imunitar foarte reactiv, ele ajungând să dezvolte un fond alergic, lucru care se manifestă prin astm, dar și prin rinită alergica. Pielea atopică este caracterizată prin faptul că ea este mai uscată decât în mod normal, acest lucru fiind diferit de o piele normală care produce o peliculă grasă cu rol de protecție.
În cazul pielii atopice, vorbim despre o piele „neprotejata” și anume despre o piele care poate fi afectată de anumiți alergeni din mediul înconjurător care pot pătrunde cu ușurință în această piele și anume în straturile profunde ale epidermei. Aceste lucruri provoacă sistemul imunitar, iar el ajunge să reacționeze foarte puternic. În acest fel, apare și senzația de inflamație, cea de erupție, dar și mâncărimea. Poluarea contribuie și ea la o creștere a cazurilor de dermatită atopică, existând o mulțime de dovezi și asupra faptului că un dezechilibru al bacteriilor benefice de la nivelul pielii poate fi un factor declanșator în ceea ce privește dermatita atopică.
Cauzele și simptomele dermatitei atopice
Imediat ce dermatita atopică se instalează, ea va duce la o reducere semnificativă a capacității pielii de a oferi o barieră de protecție împotriva factorilor de mediu. Principalul risc în ceea ce privește apariția acestei probleme este istoricul familial în ceea ce privește astmul, anumite alergii, dar și febra fânului.
În cazul bebelușilor, unul dintre factorii care determină apariția acestei probleme îl reprezintă mediul înconjurător și anume poluarea ridicată, fumatul, dar și acarienii din praful care se găsește de obicei în locuință. De asemenea, mucegaiul, polenul, precum și părul animalelor poate avea și el un impact semnificativ asupra pielii celor mici. Dermatita atopică la bebeluși mai poate apărea și din cauza unor sensibilități alergice. Printre aceste sensibilități la care trebuie să fiți atenți se număra laptele de vacă, arahide, dar și pește, ouă sau cereale.
În cazul bebelușilor mai putem vorbi și despre alți factori ai declanșării acestei probleme. Spălarea excesivă a micuților, utilizarea de produse cosmetice neadecvate, dar și oscilațiile mari de temperatură, precum și de umiditate pot provoca probleme pielii, dacă aceasta este expusă tuturor acestor lucruri.
Printre simptomele cu care iese în evidență această problemă de sănătate se numără senzația de „piele care ține”, dar și mâncărimea. Ea este întâlnită mai frecvent în cazul bebelușilor, iar simptomele cele mai clare ale acestei probleme de sănătate sunt aspectul solzos al pielii, precum și petele roșii. De asemenea, aspectele vizibile ale dermatitei atopice în special de la nivelul feței pot avea un impact real asupra stării de bine a copilului, el ajungând să fie anxios, dar și rușinat în public. Urmând însă un tratament adecvat, dar și o rutină corectă de îngrijire zilnică, dermatita atopica a copilului poate fi gestionată în mod eficient, până în punctul în care ea mai încetează să fie o problemă pentru acesta.
În situația în care dermatita atopică apare pe corp, situația va fi mai diferită. De obicei, în special în cazul nou-născuților, dermatita atopică apare cel mai frecvent la nivelul feței, în special pe bărbie, dar și pe obraji. Pe măsură ce copilul crește, erupțiile încep să apară pe gât, dar și în pliurile pielii din jurul încheieturilor, umerilor, dar și în spatele genunchilor. Simptomele includ în special zone cu piele uscată, dar și o senzație puternică de mâncărime. De asemenea, mai apar și unele semne vizibile de zgârieturi. Pielea poate deveni aspră în timp, dar își îngroșată. În acest caz, este recomandat efectuarea unui consult de specialitate la medicul dermatolog, astfel încât să se poată avea în vedere cele mai bune soluții în acest caz.
Când are loc debutul acestei probleme?
Dermatita atopică apare în primele luni de viață, pielea bebelușilor fiind ținută sub control de produsele de spălare ce înlocuiesc săpunul și emolienți. Un emolient adaptat special la o piele care are o tendință atopică este important, chiar dacă vorbim despre primele zile de viață ale bebelușilor.Afecțiunea dispare de la sine până la vârstă de 5 ani. În ceea ce privește tratamentul, nu există un tratament definitiv. Daca sunt luate anumite măsuri de bază precum înlocuirea produselor de spălare pe baza de săpun, alegerea dușurilor calde în locuil băilor fierbinți, precum și aplicarea unui emolient de două ori pe zi, se va observa o imbunătățire a stării de sănătate a pielii.
Puseurile acute mai pot fi ținute sub control și folosind creme topice cu corticosteroizi. Acestea pot fi utilizate însă doar pe perioade limitate de timp pentru că pot duce la unele efecte adverse precum subțierea pielii.
Ce impact are această problemă asupra stilului de viață?
Simptomele principale sunt caracterizate prin senzația de mâncărime, ea influențând negativ starea de bine a copilului. Printre aceste simptome se numără somnul întrerupt, schimbările de dispoziție, precum și senzația crescută de disconfort. Atunci când copilul are o piele atopica, acesta se confruntă în primul rând cu un somn întrerupt. De asemenea, mulți părinți trebuie să-și schimbe stilul de viață din acest motiv, iar un număr mare de părinți sunt de părere că afecțiunea copilului are un impact direct asupra stării lor emoționale.
Calmarea senzației de mâncărime
Ideal ar fi că în cazul în care voi sau copilul se confruntă cu această senzație de mâncărime, primu lucru pe care să-l faceți este să calmați senzația aceasta. În acest fel, trebuie să țineți cont de unele lucruri pentru a combate eficient această senzație.
Opțiuni de tratament și gestionare a dermatitei atopice
Neexistand un tratament complet care să vindece definitiv boala, trebuie avut în vedere totuși că există o varietate de opțiuni de tratament, dar și măsuri de gestionare, astfel încât controlul simptomelor, dar și menținerea unei pieli sănătoase să fie două lucruri garantate.
Având în vedere că vorbim aici despre o afecțiune care poate recidivă, tratamentul este parcurs pe perioada unui număr mai mare de luni. Nu există însă tratament universal în ceea ce privește combaterea dermatitei atopice, de aceea este nevoie că tratamentele să fie testate o perioadă, astfel încât să se găsească unul care să fie util în cazul unui anumit pacient. Aveți în vedere și faptul că dacă boala este identificată din timp, atunci se va găsi și un tratament cât mai bun pentru a rezolva această problemă.
Cel mai cunoscut tratament din acest punct de vedere este o rehidratare a pielii afectate de dermatita prin inmuierea acesteia în băi calde sau în diverse dușuri care nu ajung la temperaturi foarte mari. Imediat după se poate aplica o cremă hidratantă specială, aceasta având un conținut redus de apă, ea ajutând și la o menținere a umidității. Se optează și pentru cremele grase, fără parfumuri sau conservanți pentru a obține efectul dorit. În acest fel, veți putea combate cât mai eficient efectele neplăcute pe care dermatita atopică le are. Nu este recomandată utilizarea de produse de igienă pe bază de săpun, acestea grăbind uscarea pielii prin îndepărtarea uleiurilor naturale ale acesteia. În situația în care vă confruntați cu dermatită atopică, medicii mai recomandă și limitarea folosirii șamponului și a săpunului, maxim o dată sau de două ori pe săptămână.
Antihistaminicele non-sedative orale sunt un alt tratament pe care experții îl recomandă, astfel încât ameliorarea mâncărimii intense să fie garantată. De asemenea, folosind aceste produse, are loc și o calmare a pielii. Rețeta pentru tratamentul acestei afecțiuni poate conține și antihistaminice sedative sau difenhidramină, acestea fiind indicate de a fi luate cu puțin timp înainte de culcare. În acest fel se poate asigura un somn cât mai adânc și odihnitor, fără apariția mâncărimilor.
Ținând cont de toate aceste măsuri, se poate controla în mod eficient eczema, iar medicul specialist dermatolog poate prescrie în acest fel un corticosteroid topic, acesta reducând inflamația pielii. Acestea trebuie administrate numai în momente diferite ale zilei, față de cele în care folosești creme hidratante pentru că ele pot bloca absorbția cremei antiinflamatoare la nivelul pielii. Chiar dacă efectul cremelor, dar și al unguentelor ce conțin corticosteroizi este unul sigur, aceste medicamente nu pot fi utilizate mai mult de două săptămâni consecutive, de aceea trebuie să țineți cont și de acest lucru. Dacă se depășește perioada recomandată, ele pot duce la ruperea unor vase mici de sânge. În același timp, mai puteți ține cont și de faptul că nu trebuie folosiți steroizi puternici pe zonele calde, dar și umede ale pielii cum sunt pliurile pentru că aceste porțiuni din corp au și o absorbție ridicată.
Imediat ce acest tratament începe să dea roade, medicul va prescrie cel mai probabil o administrare regulată a corticosteroizilor de două ori pe săptămână, astfel încât să se poată obține cele mai bune efecte în ceea ce privește sănătatea. Acest tratament este considerat a fi o măsură preventivă pentru zonele predispuse la reapariția eczemei. În cazurile extreme, se mai pot utiliza și unele medicamente, acestea suprimând sistemul imunitar, ele fiind în același timp și foarte eficiente, astfel încât să aibă loc o diminuare a corticosteroizilor.
Există și tratamente naturiste?
Medicul mai poate recomanda și aplicarea unui tratament naturist, astfel încât să se combată eficient dermatita atopică. El vă poate îndruma să folosiți o cremă de gălbenele făcută acasă pentru că cea din comerț poate conține atât parfum, cât și coloranți. Crema de galbenele poate fi făcută chiar acasă fierbând la bain-marie doi pumni de gălbenele cu 250 de ml de apa. Imediat după se strecoară și se amestecă totul cu o nucă de ceară de albine precum și cu rășina de brad. Această compoziție se omogenizează cu doua linguri de alcool dublu rafinat.
Bebelușul care se confruntă cu această problemă poate fi îmbăiat în apă fiartă cu tărâțe de grâu, dar și de ovăz. De asemenea, se mai poate aplica ulei de cocos în zonele cu roșeață sau cu mâncărime a bebelușului, chiar înainte de culcare. Ideal ar fi să folosești aloe vera, astfel încât țesutul epitelial să fie cât mai bine protejat.
Pot apărea complicații?
Dermatita atopică vine la pachet și cu unele complicații, de aceea trebuie să ai și aceste lucruri în vedere. Printre aceste complicații se numără pielea scuamoasă și anume o mâncărime cronică. Această boală poartă denumirea de neurodermatita, ea fiind cauzată de scărpinatul excesiv, urmat de o îngroșare, dar și de o decolorare a pielii în zona cu prurit. Mai pot apărea și unele infecții serioase ale pielii pentru că scărpinatul obsesiv poate duce și la ruperea pielii, precum și la deschiderea acesteia în rani. Rănile pot ajunge în acest fel să se infecteze din cauza virusurilor și a bacteriilor, printre care se numără și herpesul. Mulți dintre copiii care sunt diagnosticați cu dermatită atopică, ajung să aibă de-a face și cu astmul sau cu febra fanului până la vârsta de 13 ani. Printre complicațiile care mai pot apărea se mai numără și dermatita alergică la contact, precum și dermatita mâinilor iritate. Această dermatită a mâinilor iritate afectează persoanele care lucrează în medii umede, dar și expuse la săpunuri și detergenți puternici. Ea mai poate crea și probleme de somn și anume că din cauza mâncărimilor, calitatea somnului poate scădea semnificativ.
Cum se previne dermatita?
Există câteva lucruri pe care oricine le poate avea în vedere, astfel încât să prevină într-un mod eficient apariția acestei probleme. În primul rând, o idee foarte bună este o păstrare a temperaturii constante în locuință, precum și un control al umidității aerului. De asemenea, folosirea articolelor de îmbrăcăminte fabricate din materiale care absorb și nu întrețin transpirația este un alt lucru de avut în vedere. Bumbacul este așadar un material de care puteți ține cont. Nu uitați să folosiți și detergenți cât mai blânzi, astfel încât fiți siguri de faptul că aceștia sunt dedicați pielii sensibile. Ideal ar fi că detergenții să nu conțină nici un fel de parfum. Un alt lucru important este să evitați pe cât posibil materialele sintetice sau lâna direct pe piele. Reduceți semnificativ și diverși factori de stres care ar putea apărea, astfel încât să-i oferiți pielii șansă de a se reface. Este important și să evitați pe cât posibil spălatul excesiv, dar și parfumurile puternice pentru că acestea pot provoca o uscare profundă a pielii, iar acest lucru poate duce la o mulțime de neplăceri din acest punct de vedere. Utilizarea frecventă a cremelor emoliente este recomandată, astfel încât pielea să fie menținută cât mai hidratată.
Care este alimentația potrivită?
În cazul alimentației, trebuie să știți că aceasta joacă un rol major în ceea ce privește sănătatea pielii. Anumite alimente pot declanșa în organism o reacție a sistemului imunitar, astfel încât vă puteți confruntă în cel mai scurt timp cu o inflamație daca nu aveți grijă. Este important așadar să evitați aceste alimente care vă pot provoca acest răspuns inflamator, astfel încât să nu aveți de-a face cu această problemă. Țineți cont că de la apariția inflamațiilor și până în momentul în care dermatita atopica începe să se manifeste nu mai este decât un pas, așa că este foarte important să evitați pe cât posibil consumul acestor alimente.
Este așadar necesară o alegere amănunțită a meniului, mai ales în cazul unei persoane care știe că în familia sa a apărut în trecut o astfel de problemă în ceea ce privește această afecțiune a pielii. Alimentația recomandată în acest caz este una foarte asemănătoare cu cea care apare în cazul episoadelor inflamatorii. Peștele este un aliment pe care persoanele care se confruntă cu dermatita atopică îl pot avea în vedere, acesta având un impact benefic asupra stării de sănătate.
Printre alimente indicate acestor persoane se mai numără și cele care sunt bogate în probiotice și anume iaurturile, kefirul, dar și murăturile. Aceste alimente sunt foarte recomandate, ele ajungând să îmbunătățească semnificativ starea de sănătate a persoanei respective. Legumele colorate, dar și bogate în flavonoizi precum sunt broccoli, spanacul sau chiar ardeii sunt indciate și ele, astfel încât aceasta problemă a să fie înlăturată. În acest fel, veți avea parte de o reducere semnificativă inflamațiile cauzate de dermatita atopică.
Există și unele alimente care nu sunt atât de indicate din acest punct de vedere, printre acestea numărându-se citricele, dar și lactatele, ouăle, precum și produsele care conțin gluten. Persoanele care au de-a face cu această problemă, ar trebui să evite pe cât posibil soia, anumite tipuri de nuci, condimente, precum și pătlăgelele roșii.
Dermatologia este specializarea la care orice persoană poate apela, astfel încât să poată fi ținută sub control această problemă de sănătate. În acest fel, în situația în care vă confruntați cu dermatită atopică, acest specialist va sta la dispoziție cu sfaturile cele mai bune, astfel încât nu vă mai confruntați cu o astfel de problemă, Veți reuși în acest fel să vă bucurați de un diagnostic corect, medicul prescriind un tratament adecvat, dar și oferind sfaturile necesare, astfel încât să reușiți să treceți peste această problemă cu care vă confruntați. În situația cazurilor ușoare de dermatită atopică, acestea pot fi gestionate chiar de medicul de familie. Chiar și sfaturile farmacistului pot fi utile în găsirea unei rutine cât mai bune de îngrijire.